Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Silvestr jako noční můra očařů. Nebezpečná je pyrotechnika i kutilství, varuje expert

  • Autor: Andrea Ulagová - 
    31. 12. 2023
    05:00

    Oslavy Nového roku jsou spjaty s používáním zábavní pyrotechniky. Ač proti ní varuje řada odborníků, Češi jsou nepoučitelní a záchranáři se tak setkávají s řadou úrazů, které způsobí právě neopatrné zacházení s pyrotechnikou. Jak řekl Blesk Zprávám MUDr. Adam Kopecký z Oční kliniky Fakultní nemocnice Ostrava, pyrotechnika vám může poškodit nenávratně i zrak. Zároveň upozornil, že zrak je v ohrožení i při domácích pracích a sportu. Jak lze těmto úrazům zabránit?

  • 1.Úrazy očí na silvestra

    Pokud odpálíte petardu a ta nevybouchne, obvykle platí, že byste jí neměli brát do ruky, ani se k ní přibližovat. Bohužel na silvestra řada lidí vlivem oslav i alkoholu přijde o ostražitost a poraní si ruce, v horším případě oči.

    „Silvestrovské služby bývají vytížené, ale v posledních letech je toho méně. Ale vždy se nějaký pacient objeví. Stává se totiž, že někdo po někom hodí petardu, či ji někam vystřelí a dotyčný má smůlu, že ho trefí. Pokud vás trefí malá petarda do ruky a máte štěstí, tak vás může maximálně lehce popálit, ale pokud se někdo trefí do okolí oka, může to znamenat katastrofu,“ varuje oční lékař MUDr. Adam Kopecký s tím, že nebezpečné jsou i hloučky slavících lidí, které vídáme často na Václavském náměstí v hlavním městě.

    Navíc nemusí jít o zásah pyrotechnikou. „Vzpomínám si na jeden případ, kdy parta nezletilých odpalovala pyrotechniku, nebylo to na silvestra, ale hodili petardu do roští a odtud odpálili kámen, který jednomu z nich zasáhl oko,“ říká k tomu Kopecký.

    „Na očních klinikách říkáme, že zábavní pyrotechniku by měli ovládat jen profesionálové. Pokud si někdo koupí pyrotechniku, tak radíme, aby ji neodpaloval tam, kde stojí lidé. Máme i případy, kdy někdo odpálil petardu s následky proti svému rodinnému příslušníkovi,“ apeluje na zdravý rozum během silvestra lékař. Zároveň doporučuje, aby se lidé nezdržovali během oslav tam, kde se pyrotechnika odpaluje neodborně.

    V terénu jsou stovky policistů a strážníků. V terénu jsou stovky policistů a strážníků. | Blesk:Martin Sekanina

  • 2.Poranění očí při sportech

    Jenže zrak si Češi ohrožují nejen během silvestrovských oslav. „Pokud si odmyslíme případy, kdy má člověk smůlu, tak jak se uvádí v odborné literatuře, až 90 % zranění očí se dá předcházet ochrannými pomůckami. Bohužel v Česku je velice nízké povědomí o ochranných pomůckách, ať už v práci či při nějakých rizikových činnostech, ale i sportu. Lidé jsou často překvapení, co všechno se může stát,“ řekl Blesk Zprávám MUDr. Kopecký.

    Lékaři se často setkávají s poraněními od squashových či badmintonových míčků. Jsou malé a pokud zasáhnou přímo oko, může se jednat o vážné poranění.

    „Dále bych zmínil florbal. Ve spoustě zemí musí hráči, zejména mladiství a nezletilí, nosit při sportu ochranné brýle, protože malý míč může letět velkou rychlostí. Někde jsou brýle u mladých hráčů povinné, u nás bohužel ne,“ uvádí Kopecký a doporučuje pořídit si na sport ochranné brýle.

    Často se lékaři setkávají s úrazy očí při squashi Často se lékaři setkávají s úrazy očí při squashi | Pixabay.com

  • 3.Dioptrické brýle vás neochrání

    „Spousta lidí si myslí, že jim zrak ochrání dioptrické brýle, ale není to tak. Naopak nám mohou uškodit tím, že se vysypou při nárazu a mohou poškodit oko. Dioptrické ochranné brýle existují, dobré je poradit se o nich se svým očním lékařem. Stejně tak lze pořídit ochranné brýle na sport, které splňují normy ochranných pomůcek,“ dodává MUDr. Kopecký.

    Další sport, nebo spíše zábava, při které dochází k poranění očí, je paintball. „Zde bych radil nesundávat masku, dokud není hra skutečně ukončena. Stalo se mi, že někdo už hru ukončil, a přesto přiletěla střela a zasáhlo mu to oko,“ popisuje lékař.

  • 4.Kutíte? Noste ochranné pomůcky

    Na co oční lékař zvláště upozorňuje, jsou poranění očí během domácích a kutilských prací, se kterými se často setkává. Češi jsou národ kutilů, ale zapomínají na používání ochranných pomůcek.

    „Nejběžnější a většinou nezávažná poranění způsobují zejména špony, kdy takové metalické tělísko uvízne v rohovce. To bývá bez větších následků a šponu lze ambulantně odstranit. Problémy způsobují vrtačky a různé brusky, třeba kotoučové. Tam se stane, že kovová špona vyletí a prorazí oko,“ přibližuje Kopecký.

    Proto lékař doporučuje používat ochranné pomůcky při pracích v domácnosti, např. i štít.

    „Často dochází k úrazům při vrtání, broušení a často při bouchání kovů o kov. Opět jsou to úrazy preventabilní, pokud by člověk měl ochranné brýle. V zahraničí, např v USA, pokud pojišťovna zjistí, že člověk v době úrazu neměl ochranné pomůcky, tak mu následnou léčbu nemusí proplatit. U nás je to benevolentnější,“ říká lékař.

    Zároveň upozornil, že se setkal i s úrazy, kdy pacient procházel dílnou a odněkud přilétlo cizí těleso a poranilo ho. „To už jsou smolné situace, ale na druhou stranu jsou v podnicích a dílnách vyhrazené místnosti pro rizikovou činnost a zároveň by tam všichni měli používat ochranné pomůcky,“ varuje MUDr. Kopecký.

    „Často vídáme poranění u automechaniků, kteří pracují s brzdami a pod auty, něco se uvolní a trefí je to do oka. Pravidelně vídáme poranění u dětí a mladistvých - např. jsme měli pacienta, kterého trefila do oka šiška na školním výletě, či dítě, které na zahradě zakoplo a spadlo na drát,“ vyjmenovává oční specialista.

    Kutíte doma? Používejte ochranné brýle!  (ilustrační foto) Kutíte doma? Používejte ochranné brýle! (ilustrační foto) | Profimedia

  • 5.Požární sport - strašák očarů

    Zvláštní kapitolou je podle Kopeckého požární sport. „Je to specifické pro Česko. Sice těch případů není mnoho, ale často při tomto sportu, který provozují zejména dobrovolní hasiči, dochází k těžkému poškození až ztrátě oka, zejména proto, protože při sportu nemají kompletní ochranu obličeje,“ varuje lékař.

    Na vině je disciplína, kdy hasiči musí na čas připojit hadici a často to nestihnou. Proud vody se jim často obrátí do obličeje a je tak silný, že může skutečně nenávratně poškodit zrak.

    Při požárním sportu dochází také často k úrazům (ilustrační foto) Při požárním sportu dochází také často k úrazům (ilustrační foto) | Pixabay.com

  • 6.Nehody při úklidu domácnosti a zahrady

    Ačkoliv na to mnoho lidí nemyslí, problém může být i úklid domácnosti, na který se používají chemikálie. I během toho by měl člověk používat ochranné pomůcky, protože tekutina může vyšplíchnout a oko poleptat. „Většinou dochází k úrazům při čištění odpadů. Sice to zní absurdně, ale skutečně se to může stát,“ dodává k tomu MUDr. Kopecký. 

    Lidé by se podle něj měli chránit např. i při používání křovinořezů. „Existují případy, kdy letící kámen zasáhl nejen toho, kdo křovinořez používal, ale i člena rodiny, který na zahradě zrovna byl. Zároveň radím dávat si pozor při grilování, stalo se, že pacientovi poranil oko rozžhavený uhlík, ale toto jsou bohužel nešťastné náhody,“ doplňuje Kopecký.

    Pozor při úklidu, při kterém používáte chemické přípravky  (ilustrační foto) Pozor při úklidu, při kterém používáte chemické přípravky (ilustrační foto) | Profimedia

  • 7.Pozor na hašené vápno

    Lékař dále upozorňuje, aby si lidé dávali pozor při práci s hašeným vápnem. „Několik případů jsem zažil a je to skutečně vždy poranění velice závažné a přes veškerou naši snahu to většinou nedopadne dobře. Proto obzvláště apeluji na všechny, zejména na střední a starší generaci, aby používali ochranné pomůcky i tam, kde se jim zdá nepředstavitelné, že by se mohlo něco stát. Ano, četnost traumat není u domácích a kutilských prací tak vysoká a je to spíše o náhodě, ale pokud se tak stane, jde většinou o závažný stav,“ uzavírá MUDr. Adam Kopecký.

    MUDr. Adam Kopecký během operace MUDr. Adam Kopecký během operace | Archiv MUDr. Adama Kopeckého