Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf Bohemia Energy Písařík se omlouval na tiskovce zákazníkům: Emoce a slova o pohřbu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
8. listopadu 2021
13:23
Autor: ČTK, simao, sova - 
8. listopadu 2021
07:35

Emotivním vystoupením Jiřího Písaříka začala vůbec první tiskovka Bohemia Energy. Zazněla během něj omluva zákazníkům i emotivní líčení majitele ohledně toho, jak k celé situaci došlo. Bývalí klienti obdrží vyúčtování za energie nejpozději do konce roku, uvedl Písařík. Musí se vystavit na 1,2 milionu faktur. Písařík také odmítl spekulace o vyvádění majetku. Nemovitosti chtěl převést kvůli bezpečnosti z fyzické osoby na firmu, kterou vlastní. Skupina Bohemia Energy ukončí také činnost dodavatele energií Amper Market, učinit tak plánuje v příštím roce. 

„Upřímně vůbec nevím v tuhle chvíli, jak začít, jsou to již tři týdny od doby, kdy jsme museli učinit to velice těžké rozhodnutí, a jak vidíte, stále ještě nejsem úplně schopný o tom mluvit,“ začal pomalu během svého projevu líčit situaci ze svého pohledu majitel Bohemia Energy Jiří Písařík. „Bohemku jsme budovali 16 let a byla každodenní součástí našeho života, to, že tomu už tak nebude, to je pro nás něco, co je naprosto nepochopitelné,“ pokračoval.

„Nevím, jestli si to vůbec dokážete představit, ale je to, jak kdybyste pohřbívali někoho blízkého. Každej den se probudím a říkám si, že je to jenom zlej sen,“  tvrdil Písařík.

Aby po nás nezůstaly dluhy

„Především ale myslím, že si zaslouží omluvu naši zákazníci, zaslouží si ji proto, že jsme to celé prostě nedokázali. Je nám velmi líto, že oni v současné chvíli musí řešit takové komplikace, které teď řeší, a naprosto chápu, že se zlobí na nás. Přicházíme s vysvětlením až teď, po třech týdnech, ale jak vidíte, je to pro nás velice těžké,“ uvedl Písařík.

„Děláme maximum pro to, abychom firmu zavřeli slušně a nezůstaly po nás dluhy,“ tvrdí.

Vedení skupiny Bohemia Energy, která v říjnu ukončila dodávky plynu a elektřiny statisícům klientů, se dnes vůbec poprvé vyjádřilo k situaci ve firmě. Bohemia Energy byla se zhruba 900 tisíci odběrnými místy největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku.

Rozhodnutí ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům zveřejnila Bohemia Energy 13. října. Jako důvod uvedla přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích. Krátce po oznámení o ukončení činnosti skupina uvedla, že dostojí všem svým závazkům vůči zákazníkům, zaměstnancům, bankám i dodavatelům. Zároveň odmítla tvrzení, že zkrachovala.

Kritika bankéřů a DPI

Jedním z důvodů ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy je podle jejího majitele Jiřího Písaříka neposkytnutí potřebného financování od bank, a to v souvislosti s vysokým růstem cen energií. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek svým zákazníkům, firma použila například nerozdělený zisk z předchozích let čtyři miliardy korun, řekl dnes Písařík na tiskové konferenci.

Písařík uvedl, že Bohemia Energy jednala s bankami o navýšení financování už od léta, v úvahu přicházelo také prodloužení současných úvěrů, Bohemia Energy měla k dispozici dvoumiliardový úvěr se splatností v dubnu 2022. 

„Ten zlom nastal 12. října a na ten okamžik asi dlouho nezapomenu. Dvacet pět bankéřů ze všech bank, co si jen umíte představit, přišlo na jednání, kdy jsme neočekávali, že by měli být nějaké problémy a sdělili nám nejen, že neprodlouží, ale přišli rovnou i s oddělením vymáhání a v zásadě naznačili, ať i splatíme to, co jsme měli v tu dobu načerpáno. Ačkoli jsme splnili všechny podmínky bank, jako bylo například uzavření Slovenska nebo převedení většiny zákazníků na spotový produkt, tak nebyli ochotni žádného dalšího jednání,“ popsal konec podnikání společnosti ze svého pohledu na tiskové konferenci majitel Písařík.

„V okamžiku, kdy jsme ukončili naše dodávky, tak s vědomím toho, že existuje institut dodavatele poslední instance (DPI), který je zřízen právě proto, aby ochránil zákazníky v okamžiku, kdy ztratí svého dodavatele a nezůstali bez dodávek, tak jsme ani přinejmenším nečekali, co nastane potom. Jaké problémy začnou zákazníci zažívat, přemrštěné ceny, přemrštěné zálohy, panika na pobočkách, to pro mě bylo... to jsme opravdu nečekali,“ pokračoval Písařík a těžko hledal slova.

„Je naprosto absurdní, že jsme obviňováni z toho, že můžeme za vysoké ceny, které dnes DPI účtuje našim bývalým zákazníkům. Skutečně se domnívám, že dohled na těmito dodavateli naprosto selhal, ať už z jakéhokoli důvodu,“ prohlásil Jiří Písařík a chování dodavatelů poslední instance označil za arogantní, a dokonce podle něj nese znaky nekalé obchodní soutěže.

Písařík: Nemovitosti jsem nevyváděl, chráním svou rodinu

Majitel skupiny Bohemia Energy se vyjádřil i k textům, které se objevily v médiích a které Písaříka obviňují z toho, že se převodem nemovitostí ze své osoby brání před povinností splatit některé pohledávky.

„Já jsem v médiích napadán, že jsem údajně vyvedl několik nemovitostí ze svého majetku a to z toho důvodu, že se bojím náhrad škod a tak podobně. Rád bych podotkl, že to je naprostý nesmysl. Jedná se o nemovitosti, které vlastním a bydlí v nich moje rodina, respektive naši rodiče. V okamžiku té štvanice, která se v posledních týdnech děje se z těchto nemovitostí stalo žádané safari pro všechny, kteří chtějí vidět Písaříka naživo. Možná, že pochopíte, že s ohledem na to, že tyto nemovitosti byly psané na mou fyzickou osobu, jsem nechtěl, aby každý, kdo se podívá do katastru nemovitostí, za dvě minuty zjistil, kde bydlím. Skutečně s ohledem na bezpečnost nejen svojí rodiny ale i soukromí svojí rodiny, jsem se rozhodl, že ty nemovitosti převedu na právnickou osobu. Tu právnickou osobu vlastním. Mám o tom notářský zápis, který jasně říká, že majitelem jsem já,“ vysvětlil Jiří Písařík na tiskové konferenci.

„Jediné, co se změnilo, je to, že z fyzické osoby tyto nemovitosti vlastním jako právnická osoba. K tomu účelu jsem nakoupil dvě hotové společnosti, které mi patří. To je celé,“ dodal.

Dále média spekulují o tom, že Bohemia Energy snad vyváděla energie tak, aby krátila své zákazníky nebo něco takového. To jediné, co se stalo je, že jsme se snažili zajistit dodávky pro společnost Amper Market, kde jak už jsem zmínil, jsou zákazníci typu nemocnice, teplárny, kteří potřebovali ty energie dodat. To jsme jim po složitých jednáních s dodavateli zajistili. Nakonec jsme byli donuceni prodat část závodu ze společnosti Energie ČS do Amper Marketu tak, aby dodávky mohly být znovu zprovozněny. A to se také stalo. Potenciální zisky z těchto kontraktů zůstávají v těch společnostech, které ty společnosti vlastnily a budou použity na úhradu přeplatků zákazníků,“ doplnil dále.

Havlíček podal na firmu trestní oznámení

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se museli ujmout takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy. Nejpozději do půl roku si tito zákazníci musí vybrat nového řádného dodavatele.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) podal minulý týden na společnost Bohemia Energy trestní oznámení. Jako důvod uvedl podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelového převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

Podle Pirátů se majitel Bohemia Energy Písařík s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Pirátský analytický tým sepsal přehled dalšího majetku, u kterého by mohly převody hrozit, a zaslal ho pražské vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové. Kvůli převodům by mohly být ohrožené možné kompenzace klientům Bohemia Energy, upozornili Piráti počátkem minulého týdne.

Video  Ideální čas pro „energošmejdy“: Odborník radí, proč nyní neuzavírat smlouvu déle než na rok.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5554433 ( 13. listopadu 2021 20:09 )

Je mi moc líto všech, které to postihlo. Na jeho tiskovku jsem se vydržela dívat také velmi krátkou dobu. Udělalo se mi z něho na zvracení. Neupřímnost falešný člověk.pěkně to zahrál. O postižené zákazníky mu vůbec nejde .

buban ( 8. listopadu 2021 21:37 )

Naštěstí nejsem klientkou tohoto podvodníka,no tu tiskovku s ním jsem zvládla sledovat asi tak 2minuty.Chlapec je velmi dobrým hercem,doufám,že skončí jinde než v ND.Je mně jasné,že doufám marně.

Anifa ( 8. listopadu 2021 20:32 )

Ještě se chudáček lituje, málem slzička ukápla. Nebylo by dobré na něj udělat veřejnou sbírku? Šmejd

Jirik-ta ( 8. listopadu 2021 18:41 )

komunist

frantacizek ( 8. listopadu 2021 18:37 )

ta situace s růstem cen energií na burze se dala dopředu předpokládat. Už jsem o tom tady psal, těch důvodů tam bylo vícero - spekulace s emisními povolenkami, které se staly součástí kapitálového trhu, dlouho připravovaný útlum německých elektráren na fosilní paliva,krátkodobé smlouvy s Gazpromem u plynu v období covidu.
Pokud jsem já fixoval své ceny u ČEZu z toho důvodu jako běžný klient, ČEZ mě zkraje minulého roku bombardoval dopisy, jestli bych nechtěl přistoupit na jinou tzv. super nabídku místo fixu, čiže taky tušili (neodpověděl jsem a zůstal u svých fix cen) vývoj, tak jediný kolega Písařík byl překvapen, tím pádem prodával sny klientům, protože neznám nestabilnější komodity než je elektřina a plyn, tam musíte disponovovat insider informacemi v oboru, pokud se do tohoto energo odvětví chcete pouštět..
úplnou drzostí od kolegy Písaříka už je pouštět se do konkurence stran služeb DPI, pač ti nakupují za krátkodobé spotové ceny, které kolega Písařík ví, že jsou několikanásobně vyšší. Tam to jde zase za ním stran předmětu podnikání, popř. za jeho bývalými klienty, kteří musí urychleně přejít ke stálému dodavateli, a do té situace je vrhnul zase kolega Písařík. DPI přeci nebude prodělávat. Ty ceny u krátkodobého nasmlouvání energií takové jsou a třeba Innogy přišlo s rychlou aplikací tak, aby zvládli nápor klientů a ti přešli rychle pod standardní režim dodavatele. Hasí pochybné podnikání kolegy Písaříka.
Lidem od Bohemia energy bych doporučil zkontrolovat si údaje z vyúčtování, pasivně nepřijímat, co přijde a případně ihned reklamovat. Přičemž konečný stav elektroměru, plynoměru si předpokládám zapsali.
Dnešní den ukazuje, že kdo dále nedrží slovo je sovětský bohatýr z Kremlu, pač Jamalem neproudí nic, přičemž by měl na příkaz Vladimira Vladimiroviče Gazprom jako státní subjekt plnit zásobníky v Německu a Polsku. Neobjednali si ani dodatečnou přepravní kapacitu, kterou by mohli využít, ale den ještě neskončil.

Zobrazit celou diskusi