Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Krach Bohemia Energy zpozdili kvůli volbám?! Nesmysl, zuřil Havlíček v Epicentru

Video se připravuje ...
Autor: tsv, ČTK, Pavlína Horáková - 
15. října 2021
05:00

Středeční krach skupiny Bohemia Energy, největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku, překvapil řadu lidí. Klientů se začali ve čtvrtek ujímat dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Mezi ně patří firmy ČEZ, E.ON, PRE, Pražská plynárenská a innogy, které nyní dodávky energií zajistí. Ke krachu společnosti se v Epicentru na Blesk.cz vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Odmítl spekulace, že byl krach pozdržen, aby se projevil až po volbách.

Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v Epicentru ostře odmítl spekulace akcionáře skupiny ČEZ Michala Šnobra, který na svém twitteru zveřejnil názor, že trh s energiemi měl k dispozici interní informace o Bohemia Energy.

„Změna ceníků a ukončení akvizic smluv ze strany velkých dodavatelů ČEZ/E.ON atd. před týdnem nebyla náhoda. Myslím, že i posunutí celé kauzy za volby do PS ČR není náhoda,“ napsal ke kauze Šnobr. Podle Havlíčka se jedná o naprostý nesmysl,  vláda s odsouváním krachu neměla nic společného. 

„Majitel firmy oznámil svým odběratelům, že jim přestane dodávat, protože každý den, který už avizoval v těch posledních dnech, ho stál neuvěřitelné peníze a byl to obrovský prodělek pro něj. To znamená, přijít za ním, ať to posune, jinými slovy ať prodělá další stovky milionů korun, to samo o sobě nedává logiku. To by se nám vysmál,“ řekl Havlíček.

Insiderské informace podle něj k předpovědi krachu firmy nejsou nutně potřeba. „Dalo se očekávat, že tyto situace mohou nastat. Ale to, že vidíme, že někomu se nedaří dobře, je věc jedna. A věc druhá je ta, aby někdo věděl, kdy to definitivně položí. To je nesmysl,“ odporoval ministr.

Havlíček: Nekorektní obchodování

Havlíček v Epicentru  také zdůraznil, že ke krachu firmy nedošlo kvůli nemorálním agresivním praktikám, za pomoci kterých získávali nové klienty. „Ten krach nebyl způsoben energošmejdstvím, ale skutečně velmi nekorektním způsobem obchodování. Zjednodušeně řečeno, oni prodávali klientům něco, co neměli,“ řekl Havlíček.

Další krachy takovéto úrovně nám podle Havlíčka nehrozí. „Dneska je to skutečně v rukou už poměrně velkých hráčů a ti mají velmi velmi stabilní ekonomickou kondici. To znamená, nedomnívám se, že by mělo dojít k něčemu, co nastalo podobně jako u Bohemia Energy.“

Neplaťte zálohy!

Zástupci firem nyní zdůrazňují, že lidé nemusí aktivně vůbec nic dělat, budou kontaktováni a dostanou všechny důležité informace. Už ve středu přitom zmíněné společnosti registrovaly zvýšený zájem na pobočkách. Změna se týká zhruba 900 000 odběratelů skupiny Bohemia Energy.

Vyplacené zálohy klientům podle Havlíčka už nikdo nevrátí. „Pokud ta firma skončí v konkurzu nebo nějaké insolvenci, tak budou součástí nějaké konkurzní podstaty, budou se určitě o ně moci přihlásit. Ale zcela na rovinu si nedovedu představit, že by dostali sto procent té své pohledávky nebo toho co očekávají,“ předpověděl ministr.

„Přijde tam nějaký správce, no a ten správce se podívá na majetek, zpeněží, co se zpeněžit dá, a z toho potom uspokojuje všechny ty, kterým firma dlužila, v nějakém poměru,“ vysvětlil a doplnil, že firma zatím insolvenci nevyhlásila, takže budoucnost již zaplacených záloh je jen spekulace.

„Lidé by od čtvrtka neměli platit žádné zálohy za elektřinu firmě Bohemia Energy, již jsou totiž v režimu dodavatelů poslední instance. To samé bude od neděle platit i o plynu,“ upozornil Havlíček.

„Chceme do konce roku poslat každé domácnosti v průměru 1500 korun. Zároveň chceme snížit DPH z 21 % na 0 %. V pondělí jde na vládu těch 1500 korun, další týden chceme projednat i to snížení DPH. Ve finále by to vedlo k tomu, že o co se běžným klientům zvednou náklady za energie, to jim tato opatření doplatí,“ uvedl končící ministr průmyslu a obchodu a doplnil, že s Evropskou komisí aktivně jednají o prominutí  postihu, který by za takové jednání standardně hrozil.

Počkejte, až se ozveme

Oznámení o ukončení činnosti se kromě samotné firmy Bohemia Energy týká také společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 000 zákazníků, plyn téměř 300 000. Jako důvod ukončení činnosti Bohemia Energy uvedla extrémní růst cen energií na trzích.

Lidem se podle předsedy Rady Energetického regulačního (ERÚ) úřadu Stanislava Trávníčka dodavatel poslední instance ozve sám během několika dní. „Dostanou od něj základní informace a oznámení o ceně, za kterou jim bude energie dodávat. Běžně takové vyrozumění probíhá do pěti dnů. Tentokrát se však ukončení činnosti týká jednoho z největších tuzemských dodavatelů. Je tedy velmi pravděpodobné, že bude docházet k drobným zpoždění, než dodavatelé poslední instance stihnou informovat všechny zákazníky,“ uvedl.

Video  Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

„Vyzvali jsme Energetický regulační úřad, aby v té ochranné lhůtě šesti měsíců, nastavil určité maximum, kam až můžou dodavatelé jít. Chceme, aby to bylo pro všechny stejné a zároveň únosné. ERÚ je ale nezávislý, my ho můžeme jen vyzvat," řekl Havlíček a upozornil na to, že na zákazníky čeká citelné zdražení a musí očekávat, že ceny u dodavatelů první instance budou dokonce ještě vyšší, než jsou na současném trhu. „To je ten motivační faktor, aby se lidé rychle přihlásili k novému dodavateli,“ vysvětlil.

Pozor na smluvní pokuty

Cena, za kterou DPI bude energie dodávat, není přímo regulovaná, řídí se však pevnými pravidly. DPI do ní může podle energetického úřadu promítnout například vyšší administrativní náklady spojené s přebíráním zákazníků na krátkou dobu. Tlak na ceny elektřiny a plynu teď však podle Trávníčka vyvíjejí především vysoké ceny na burze, kde dodavatelé energie nakupují. ERÚ bude výpočet cen pečlivě kontrolovat, zda odpovídá zákonu a zahrnuje pouze oprávněné náklady, dodal Trávníček.

Zákazníci zkrachovalé Bohemia Energy mohou od dodavatelů poslední instance odebírat energie nejdéle půl roku. Kdykoliv během této doby si mohou vybrat nového řádného dodavatele a přejít k němu bez jakýchkoliv omezení. I pokud měli s původním dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, ta v rámci DPI již neplatí. Zástupci spotřebitelské organizace dTest upozorňují, že před uzavřením smlouvy je namístě zvážit nejen nabízenou cenu za dodávky, ale zaměřit se také na případné smluvní pokuty a další podmínky obsažené nejen v textu samotné smlouvy, ale i v obchodních podmínkách a cenících. „Doporučujeme srovnat si ceny různých dodavatelů ve srovnávačích dostupných na webových stránkách Energetického regulačního úřadu,“ podotkli.

 

Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí  - Videohub
Video se připravuje ...

1946 ( 18. října 2021 16:18 )

Babo raď. Ministr Havlíček v TV a i v tisku a dokonce na stránách ČEZ,je, že nemáme už platit zálohy Bohomia energy, platím SIPO složenkou a šla na poštu, aby mi to zrušili, ouha pošta odmítá, přitom ministr Havlíček to radí, DPI to radí. Takže já budu dále platit zálohy, kam ty peníze půjdou, vylétnou komínem?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa