Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pomoc lidem po krachu Bohemia Energy „zalepí“ stát. Vládní změna dávek vyjde na 2 miliardy

Autor: ČTK - 
7. listopadu 2021
14:09

Vláda bude ve středu stanovovat podmínky pro dávku mimořádné okamžité pomoci v souvislosti se zdražováním energií a krachem některých dodavatelů. Pomoc by měla státní rozpočet přijít na dvě miliardy korun. V současnosti se týká 250.000 lidí a podle ministerstva práce a sociálních věcí to bude zhruba o 200.000 lidí více. V dnešním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle kandidáta na ministra financí v připravované vládě koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury bude problém se zpracováním takového množství žádostí, prověřením situace žadatelů, lidé by se tak nemuseli peněz dočkat dostatečně rychle. „I kdyby vláda změnila normativy na mimořádnou okamžitou pomoc, tak sociální správa je schopná administrovat 30.000 dávek měsíčně,“ upozornil.

Dávka mimořádné okamžité pomoci patří mezi dávky hmotné nouze. Posuzuje se u ní příjem žadatele i ostatních členů rodiny i majetek, dostanou ji jen lidé ve vážné tísni. V době uzávěr za covidové epidemie přitom ministerstvo práce podmínky pro vyplacení mimořádné pomoci zmírnilo. Úřady majetek neposuzovaly, hodnotil se jen aktuální příjem.

Podle Stanjury situaci neřeší ani zastropování záloh na energie, které stanovil Energetický regulační úřad (ERÚ) na návrh ministerstva průmyslu a obchodu. „Zálohou neřešíte vůbec nic, jen ten problém odkládáte,“ uvedl. Řešením by podle něj například byla půjčka nebo dotace lidem přes dodavatele poslední instance (DPI). Do režimu dodavatele poslední instance se dostali bývalí klienti společnosti Bohemia Energy, která ukončila činnost v polovině října, ale i dalších menších dodavatelů. V režimu DPI skončilo na 900.000 odběratelů. Přebírají je pak jiné společnosti, tzv. dodavatelé poslední instance, a řadě lidí kvůli tomu násobně stouply zálohy za energie.

Schillerová by chtěla na vládě také probrat, zda v tomto případě neselhal ERÚ v kontrolní činnosti. K možným personálním změnám uvedla, že je navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). „Ještě nejsme ve fázi hledání viníků, protože nemáme zatím vyřešenou pomoc lidem. Odpovědnost má vláda u moci, ministerstvo průmyslu a ERÚ. Odpovědnost je také těch, co nedodrželi smlouvy,“ uvedl Stanjura.

Video  Ideální čas pro „energošmejdy“: Odborník radí, proč nyní neuzavírat smlouvu déle než na rok  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 7. listopadu 2021 18:57 )

Ať to zaplatí pan Písařík, který dál vesele podniká. Na zákony je tu pan Mareček Benda, ať se chlapec vyjádří! Rychetský a spol, energeti. úřad a páni poslanci, senátoři uspořádejte sbírku!!! Nebo jsou voliči opravdu pro vás voli a lůza, jak kdysi hlásal Ledvinka, že lůza nebude diktovat...

denisz ( 7. listopadu 2021 18:19 )

Já mám jiný poznatek Jako postižený klient Bohemia Energy jsem od dodavatele poslední instance společnosti PRE dostal nabídku na smlouvu, tedy ne hned fakturu s neúnosnou zálohou. Poptal jsem se na ně a smlouvu podepsal. Navýšil si měsíční zálohu o 100%, na 1000,-Kč. Podivil jsem se, že kolují katastrofální zvěsti o nehorázných zálohách a od nich jsem nedostal nic. Dobrá pracovnice na přepážce mně odpověděla „ No jo, media to přehánějí“. Zálohu Bohemia Energy na měsíc říjen odemně také automaticky dále nepožadovala. Vše jsem solidně vyřešil jednou návštěvou. Tak nevím jestli žiji v jiné zemi, než se všude presentuje. Jistě český EKÚ dostane od EU lepší podmínky na dohled poskytovatelů energii, ne jen dbaní na neomezenou svobodu trhu a podnikání. Hlavně by měli v EU skončit s těmi přiblblými emisními povolenkami, které se jim vymkly a zapříčinily zdražení energii. Z ruky se jim tam vymyká snad všechno podstatné pro lidi, jen ne právně nezávazné zbytečné audity a buzerování některých členských zemí. Reforma bruselského aparátu je nezbytná, jakož i zvýšení kvalifikace europoslanců a úředníků. Prozatím, do té doby snížit platy. . .

Stano1963 ( 7. listopadu 2021 16:46 )

ANO vládne nebo spoluvládne 8 let, za tu dobu mohli udělat spoustu práce, ale udělali jen větší zmatek a zákony takové, aby se líbily oligarchům

MAMKA2316 ( 7. listopadu 2021 15:41 )

PROČ STÁT TO JSME MY PRACUJICÍ AŽ TO ZAPLATÍ AT´JSOU OBVINĚNI TI CO VYTVOŘILI TAKOVÉ ZAKONY KTERÉ TO UMOŽNILI ???NEBALO TO NÁHODOU TA SLAVNA KOALICE SPOLU !!!!

Stano1963 ( 7. listopadu 2021 14:24 )

Vláda zlevnila plyn do automobilů, známý se mně pochlubil, že tankuje plyn za 26 Kč. Nějak nechápu neadresnou pomoc hlavně bohatším, kteří spotřebovávají víc elektřiny a plynu. Tto je rozhazování peněz

Zobrazit celou diskusi