Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U Zemana čeká Fiala na přesun ve špitálu. Dal slib o nové vládě a odmítl „lákavé balíčky“

Autor: ČTK, simao - 
29. října 2021
17:42

Předseda ODS a kandidát vznikající vládní koalice na premiéra Petr Fiala by se měl s prezidentem Milošem Zemanem setkat, až bude hlava státu hospitalizována na standardním pokoji. Chce počkat, až ho Zeman na návštěvu pozve, uvedl tento týden Fiala. Na pozvání však nečeká vítěz voleb se založenýma rukama. V pátek absolvoval hned několik schůzek a navrch přidal slib, že nová vláda nebude asociální. Nechce však zároveň rozdávat ani „lákavé balíčky“.

„Setkání by se mělo uskutečnit ve chvíli, kdy pan prezident bude na běžném pokoji, což znamená, že bude schopen běžných pracovních schůzek,“ uvedl Petr Fiala (ODS) tento týden na tiskovce po jednání koalice Spolu.

„Počkám, až budu pozván panem prezidentem a bude možné s ním mluvit o tom, co čeká Českou republiku v příštích dnech a týdnech,“ dodal šéf ODS.

Fiala se sešel s prezidentem Dlouhým

Jednání o nové vládě, ale také o nové podobě vedení Sněmovny probíhají dál. Fiala přitom po boku se svou pravou rukou v ODS Zbyňkem Stanjurou absolvuje i řadu jiných schůzek.

V pátek řešil mj. rostoucí ceny energií a možnosti, jak postupovat dál. „Ceny energií jdou rychle nahoru, pro řadu lidí to začíná být existenční problém. Se Zbyňkem Stanjurou jsme se setkali se členy Rady ERÚ, abychom probrali možnosti, jak jim pomoci a jak do budoucna zabránit podobnému selhání,“ vzkázal v pátek na facebooku Fiala.

Následovala další schůzka - s prezidentem. Stále však nikoli Zemanem, ale prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým.

„Na řadu problémů, které v současnosti trápí Českou republiku, máme podobný pohled - například na nepružný pracovní trh, nedostatek zaměstnanců, obrovskou byrokracii. I tyto problémy budeme muset po končící vládě řešit,“ uvedl Fiala.

Žádné lákavé balíčky, slibuje Fiala

Po kolečku jednání pak Fiala přidal jeden slib. Nová vláda dle něj nebude asociální.

„Chtěl bych všechny ubezpečit, že nic takového se nestane, naopak. Chceme společně prosazovat zodpovědnou a citlivou sociální politiku, která nespočívá v plošném rozdávání ,balíčků‘, které jsou sice lákavé na pohled, ale v žádném případě nejsou koncepčním a dlouhodobým řešením problémů lidí, kteří se z mnoha důvodů dostávají do těžké životní situace. Chceme pomáhat těm, kteří to potřebují. Jejich osud nám není lhostejný,“ dodal v pátek v podvečer na síti Fiala.

Video  Veselí ve štábu Spolu: Už je to tady! Petr do Strakovky! A pusa Pekarové a jejího muže.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Na návštěvu Zemana čeká dál i Babiš

Hospitalizovaného prezidenta v pondělí dopoledne navštívil veřejný ochránce práv Stanislav Křeček. Podle něj prezident v tuto chvíli není nikterak omezen ve svých právech, v přijímání návštěv a v komunikaci s nimi.

Také dosluhující premiér Andrej Babiš (ANO) čeká na návštěvu u Zemana. A stejně tak on se v ÚVN dohodl, že k návštěvě dojde až po přesunu Zemana.

Prezident je v péči ÚVN od neděle 10. října, podle jeho ošetřujícího lékaře a ředitele nemocnice Miroslava Zavorala jsou důvodem komplikace provázející jeho chronické onemocnění. Spekuluje se, že má Zeman vážné problémy s játry.

Babišův projev Fiala pochválil

V případě Babiše pak šéf ODS Fiala ocenil jeho projev, který premiér pronesl k příležitosti svátku 28. října, v němž přál šéf ANO prezidentovi uzdravení. Fiala označil projev za vstřícný, věcný a stručný.

„Je dobře, že Andrej Babiš ustoupil v den našeho státního svátku od svého obvyklého konfrontačního stylu. Společnost je rozdělena, je potřeba vrátit do politiky slušnost a respekt k jiným názorům, voliči se jasně vyjádřili pro změnu politického stylu a kultury,“ podotkl Fiala.

Video  Babišův projev: O nemoci na duši i zdraví Zemana. Premiér znovu vyzval k očkování a toleranci.  - Redakce Blesk
Video se připravuje ...

padrino ( 30. října 2021 00:28 )

Modrej pták a TchajWanec nenechaj Zemana v klidu.Ty sou schopný,převízt jeho lůžko na standartní pokoj sami.

buban ( 29. října 2021 21:40 )

Na nic více,než na urážky se,chudáku,nejspíš nezmuůžete.Je mně vás velmi líto-żít nenávistí.

buban ( 29. října 2021 19:26 )

Pan PhDr.Fiala,naprosto nevýrazná osoba,by měl v první řadě sebekriticky zvážit,zda by zvládl funkci premiéra pěti stran,které se perou o korýtka.Tam je potřeba silná osobnost-a tou PhDr.Fiala rozhodně není.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa