Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Měli jsme štěstí.“ Český pilot promluvil o dramatické záchraně z Kábulu. Na palubě měl i miminka

Aktualizováno -
18. srpna 2021
19:15
Autor: for, ČTK - 
18. srpna 2021
18:22

Pilot české armády, který dopravil do Prahy část evakuovaných z Afghánistánu, promluvil o dramatické cestě do afghánské metropole. Podle něj bylo štěstí, že se podařilo dostat do speciálu všechny. Situace na mezinárodním letišti v Kábulu je dramatická, část letiště už ovládá Tálibán, který zastavil veškeré civilní lety. Vojenská část, odkud odlétají evakuační letadla do celého světa, je pod kontrolou americké armády. Cesta je pro piloty o to složitější, že na letišti nefunguje radar, piloti tak musí spoléhat výhradně na sebe a vizuální přiblížení.

Český pilot, který dokázal i přes naprostý chaos bezpečně přistát v Kábulu a následně i se všemi zachraňovanými odletět, popsal své dojmy z celé akce. „Měli jsme štěstí, na palubu jsme nakonec zvládli nabrat všechny,“ popsal na armádním twitteru.

Oproti předchozím zprávám už podle něj při příletu českého letadla byla letištní plocha bez lidí, kvůli kterým bylo předtím letiště uzavřeno. Kvůli obavám z Tálibánu se totiž na plochu dostaly tisíce Afghánců, kteří se snažili dostat do letadel. Někteří při zoufalých pokusech opustit Kábul přišli o život. Podle českého pilota Afghánce od plochy oddělila koaliční vojska, která kolem plochy vytvořila tzv. perimetr, jenž proniknutí na dráhu zabraňuje.

Přistávat se muselo bez radaru. Dovnitř letadla se snažili vojáci co nejrychleji dostat velvyslance, ochranu ambasády a samozřejmě i afghánské spolupracovníky s rodinami. „Na palubě byla i úplná mimina,“ dodal pilot. Podle pilota mělo české letadlo na letišti rezervován dvouhodinový slot, pobyt se ale protáhl skoro na šest hodin.

Armáda dnes na svém webu uvedla, že k evakuaci využila obou svých strojů Airbus A-319CJ. Tento dvoumotorový proudový dopravní a přepravní letoun umožňuje transport ve VIP verzi 42 osob, v tzv. Economy variantě přepraví až 98 cestujících. „Přestavbu mezi oběma verzemi zvládne technický personál do 24 hodin,“ uvedla armáda.

Letiště hlídají vojáci

Letoun může vyvinout maximální rychlost 925 kilometrů v hodině, cestovní rychlost je 840 až 870 kilometrů za hodinu. Při počtu 98 cestujících je dolet 6480 km, při přepravě 42 osob je 8660 kilometrů.

Na letišti v Kábulu nyní působí 4500 příslušníků americké armády, v horizontu několika dní by jich mělo být 6000, uvedl armádní zdroj. Turecko dříve nabídlo, že bude zajišťovat provoz mezinárodního letiště.

České letadlo dopravilo z kábulského letiště do Prahy Čechy, Afghánce a Poláky. České letadlo dopravilo z kábulského letiště do Prahy Čechy, Afghánce a Poláky. | Facebook - Armáda ČR

Tlačenice a střelba na letišti

Za posledních 24 hodin z kábulského letiště odletělo přibližně 5000 diplomatů, členů ochranky, humanitárních pracovníků a Afghánců, řekl agentuře Reuters představitel jedné ze západních zemí. Británie oznámila evakuaci 700 lidí za poslední den, Francie podle AFP v noci na dnešek z Kábulu odvezla 216 lidí, většinou Afghánců. Evakuaci svých občanů i afghánských spolupracovníků dnes ohlásilo Španělsko, pokračují v nich i další země Evropské unie, včetně České republiky.

Sedmnáct lidí dnes utrpělo v tlačenici před mezinárodním letištěm v afghánské metropoli Kábulu zranění. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na bezpečnostního představitele NATO. Po obsazení většiny Afghánistánu islamistickým hnutím Tálibán se ze země snaží uprchnout tisíce lidí. Podle představitele jedné ze západních mocností osloveného agenturou Reuters je řešení nepokojů na letišti opravdová výzva, protože nikdo nemá oprávnění vyřešit „ten zmatek venku“.

Velitelé a řadoví vojáci Tálibánu u letiště stříleli do vzduchu, aby rozehnali dav, sdělil představitel hnutí agentuře Reuters. „Neměli jsme v úmyslu nikoho zranit,“ uvedl.

Podle představitele NATO nejsou zprávy o tom, že by bojovníci Tálibánu použili proti davům u kábulského letiště násilí. Civilisté byli vyzváni, aby se přestali kolem letiště shromažďovat, pokud nemají pas a vízum, které by jim umožnily odlet ze země.

Vojenskou část kábulského letiště spravuje americká armáda, jež dohlíží na evakuaci cizinců a jejich afghánských spolupracovníků z Afghánistánu. Civilní část mezinárodního letiště má již pod kontrolou Tálibán. Jeho členové kontrolují u brány dokumenty příchozích, dovnitř pouštějí podle agentury AP jen málo pasažérů. Podle agentury DPA komerční lety zatím nebyly obnoveny.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

arne100 ( 18. srpna 2021 22:06 )

Charta 77 už dávno neexistuje.Byly to podvodníci.

Zobrazit celou diskusi