Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bývalý mariňák se snaží dostat manželku z Afghánistánu: Záchrana byla zpackaná, naříká

Autor: jel - 
18. srpna 2021
13:51

O víkendu ovládlo extrémistické hnutí Tálibán hlavní město Afghánistánu Kábul. Vláda země se zhroutila a prezident uprchl. Lidé se v panice snaží utéct ze země a vojáci západních zemí urychleně evakuují své občany a další spolupracovníky. Mezi těmi, kteří se snaží dostat co nejrychleji pryč, je i manželka zakladatele charity a bývalého vojáka britského námořnictva Paula „Pena“ Farthinga. Ta měla být přepravena s dalšími Brity ještě společně s jednou Farthingovou těhotnou zaměstnankyní, jenže v hrozné situaci, která na letišti panuje, se nakonec do letadla nedostala. Její manžel se zlobí kvůli tomu, jak je evakuace zorganizována.

„Slyšel jsem v  rádiu nebo v televizi, že letiště je zabezpečené. Tak to není, rozhodně,“ rozčiloval se ex-mariňák na sociální síti. Když se totiž jeho žena Kaisa Markhusová a její těhotná kolegyně dostavily podle pokynů na letiště, aby mohly odletět, následně je ale britští a američtí vojáci odmítli vpustit za bránu, uvedl The Sun.

„Snažily se evakuovat, musely se protlačit davem, který je mačkal a drtil, aby se dostaly k bráně. Tu jim však američtí a britští vojáci odmítli otevřít,“ napsal. Ani jedna z žen se tak nakonec do letadla, kterým měly podle pokynů odletět, nedostala.

„Pen se pokusil dostat svou manželku a vedoucí své kanceláře do Británie komerčním letem. Vlády USA a Británie tvrdily, že letiště je bezpečné. Když se tam ženy dostaly, byly v šoku, že to tak vůbec není,“ popsal Dominic Dyer, který byl s mariňákem nedávno v kontaktu.

Sám Farthing potom označil způsob, jakým britská vláda civilisty evakuuje, za zcela nepřijatelný. „Venku na letišti v Kábulu není žádná ochranky, byly strženy davem a doslova umačkány,“ řekl s tím, že jako bývalý mariňák nechápe, jak mohou vojáci na místě jen nečině přihlížet a nesnaží se lidem před branami pomoci a dostat je do bezpečí. „Lidé tam zemřou!“

Nejprve uvedl, že nemá nejmenší tušení, co je v tu chvíli s jeho ženou. Později zjistil, že se ani ona, ani jeho zaměstnankyně do letadla nedostaly a následně se snaží vrátit do domu v Kábulu. Díky bohu se tam dostaly v pořádku, přestože byly opravdu vyděšené a rozrušené. Jak se nyní obě ženy dostanou ze země, není Farthingovi příliš jasné.

Video  Mrazivé záběry z Afghánistánu: Zoufalý útěk na podvozku letadla  - Twitter
Video se připravuje ...

marmat ( 18. srpna 2021 17:12 )

Málokdo ví fakta !
Válka v Afghánistánu je probíhající konflikt, který začal 7. října 2001 jako součást Operace Trvalá svoboda, která byla odpovědí Spojených států, Spojeného království a dalších 45 států na teroristické útoky 11. září 2001. Jako cíl invaze bylo stanoveno zajetí Usámy bin Ládina a dalších členů Al-Káidy, zničení islamistického režimu Tálibánu, který Al-Kaidu podporoval a poskytoval jí bezpečné zázemí, nastolení míru, ochrana obyvatelstva, rekonstrukce zničených oblastí, výcvik afghánské policie a armády a pomoc s ustanovením státní samosprávy.
*********
Válka v Afghánistánu si za 20 let vyžádala 242 000 životů, z toho přes 40 000 tvořili civilisté a amerických vojáků a jejich spojenců padlo přes 3,5 tisíce (z toho 14 českých vojáků), Tálibánců přes 84 000. Zbytek připadá na afghánskou armádu a policii. Své domovy kvůli válce opustilo přes 5 milionů lidí. Jen Spojené státy stála válka v Afghánistánu odhadem víc jak 21 bilionů korun (978 miliard dolarů). (Zdroj: ČT24.cz; 12. 8. 2021)

stoura ( 18. srpna 2021 17:10 )

Pro mne zrůda nejste,to je naprosto přesný názor!!

marmat ( 18. srpna 2021 17:07 )

A našich 14 mrtvých a těžce zraněných....USA 220 mrtvých a bilion dolarů na údržbu a "převýchovu, vzdělání !Jak řekl Biden-Vlastenectví jim ale nelze naordinovat...

zada ( 18. srpna 2021 16:09 )

Myslíš jenom zpackaná sa nebo je to záměr.....?!?!?
...Titulek na seznamu .cz zni" "álibán se zmocnil vojenského zařízení USA s daty o spolupracovnících" ..... Neznámý počet kusů zařízení zvaného „ruční vybavení pro detekci identity (HIIDE)“ povstalci získali při ofenzívě minulý týden. Interceptu to potvrdil nejmenovaný zdroj z Velitelství společných speciálních operací i tři další bývalí armádní činitelé. Každý z nich má podle serveru „obavy, že by Tálibán citlivých dat, která tato zařízení obsahují, mohl zneužít“ Zařízení obsahují biometrická data jako například skeny duhovek nebo otisků prstů, která se kombinují s biografickými informacemi a dohromady jsou vkládány do velké centrální databáze.."... Ono nestačilo amíkům tam nechat jenom techniku, zbraně a střelivo.....
Není to náhodou řízená genocida a občanská válka účelově ze strany NATo a amíků nebo jsou tak naivní či dokonze až ubozí, že vůbec tohle dovolili a nedomysleli???? Jak se vůbec můžou považovat amíci za profesionály chránící "svět". Vždyť to nejsou jen zbabělci , ale i žabaři či možná "v.azi"????? Nebo je to účel tohle zveřejnit, aby se do Evropy dostalo ještě více migrantů a aby si je Talibán našel kdekoli????!!! Tuhle "hru" s ohněm mi fakt hlava nebere a vůbec se mi to nelíbí .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání