Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci z Afghánistánu? Jako když táta utíkal před nacisty z Varů, připomněl britský ministr

Autor: mav - 
17. srpna 2021
20:05

Při hodnocení současné krize v Afghánistánu ministr zahraničí Spojeného království Dominic Raab (47) zavzpomínal na vlastní rodinnou historii: Jeho židovští předci uprchli po Mnichovské dohodě ze Sudet právě do Anglie.

Peteru Raabovi bylo šest let, když ho rodiče z Karlových Varů vzali do Anglie, aby utekli před nastupující nacistickou persekucí a holokaustem. Anglicky neuměl, ale dohnal to, vystudoval střední školu a vypracoval se na manažera maloobchodního řetězce Marks & Spencer.

„Jsme národ s velkým srdcem… A jak vím z vlastní historie, jak Priti ví z té své, vždycky jsme byli země, která poskytovala útočiště těm prchajícím před persekucí,“ pronesl v úterý Raab v televizi BBC. Rodiče Priti Patelové, ministryně vnitra indického původu, zase v 60. letech přišli z Ugandy, ještě než brutální diktátor Idi Amin začal krutě vypuzovat cizince.

„Jsem si jistý, že ministryně vnitra a premiér brzy vyřeší detaily,“ vyjádřil Raab naději, že Británie nyní pomůže i afghánským uprchlíkům.

„Tvrdě pracujeme, abychom rychle přesídlili víc lidí skrze náš program pomoci Afgháncům,“ tweetovala v úterý Patelová, jež připomněla, že od 22. června se povedlo do Británie přivézt 2000 afghánských spolupracovníků a jejich příbuzných.

V rámci nedávných anglických debat o současném antisemitismu Dominic Raab popisoval, jak jeho babička plakávala „nad gulášem a štrúdlem“ a vzpomínala na řadu příbuzných. Ti zůstali v Československu a při holokaustu zahynuli.

Video  Co zbitého tlumočníka zachránilo před smrtí? Veterán z Afghánistánu o pomoci i alibismu vlády.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

mak ( 18. srpna 2021 05:01 )

Ne, neni to stejne. Zidovsti uprchlici prchajíci před válkou byli za jakoukoli pomoc vdecni, nepoh­rdali­.nabo­zenou vodou a jidlem, nedevastovali zařízení tam, kde.jim poskytli n9cleh a jidlo, nic si nevynucovali, naucili se jazyk zeme, do ktere přišli a svym jostitelum se nesnazili vnutit svoji kulturu. Krom toho, ze uz něco umeli, kdyz prisli, se.naucili neco dalsiho, aby se uzivili. Neřvali, nerabovali, nevrazdili a neznasilnovali. Společnost, ktera.je prijala,.nemusela dlouhodobě investovat do jejich bydleni, uklidu, pradla, jidla, platit stovky policistů k zajištění zakladnihomporadku v okolo i mezi nimi. Oni take nenapadali a nevrazdili lidi,.kteri se.o ne v nove zemi starali.

Jiří Nickel ( 17. srpna 2021 23:08 )

Se pak nediv až ti zabuší na dveře nějaký vousatý islamista....si na mne vzpomeneš 🤪👍

yokky ( 17. srpna 2021 22:29 )

No to je teda prirov­nani👎­👎👎👎👎🐷🐷­🐷🐷🐷🐖🐖🐖­🐖💩💩💩💩💩­💩💩💩😂😂😂­😂😂😂😂

Jiří Nickel ( 17. srpna 2021 21:16 )

Waffen SS a je problém vyřešen 👍
Říkám to pořád, škoda že už ti kluci od nás už nejsou,to by byla čistka v tom světě...

Zobrazit celou diskusi