Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocného premiéra zastoupí boxer s českými kořeny. Raabův otec utekl před nacisty

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. dubna 2020
16:20

V čele britské vlády v době, kdy premiér Boris Johnson bojuje s koronavirem, stane ministr zahraničí Dominic Raab (46). Tento bývalý boxer s českými kořeny „hraje v nejvyšší lize“ britské politiky teprve něco přes rok. Než se stal Johnsonovým ministrem, sloužil pod expremiérkou Theresou Mayovou jako ministr pro brexit. Raab je zarputilým zastánce brexitu, což mu zřejmě zajistilo Johnsonovu důvěru, i když byl v létě roku 2019 jeho hlavním soupeřem o křeslo lídra konzervativců, napsal deník Daily Mail.

Narodil se 25. února 1974 v hrabství Buckinghamshire. Vyrostl ve městě Gerrards Cross a jeho životopis zahrnuje i diplom z práv na Oxfordu a doktorát z Cambridge. Následně nějaký čas pracoval pro právní firmu Linklaters.

Ke konci tisíciletí pracoval Raab pro hlavního palestinského vyjednávače při uzavírání mírových dohod mezi Izraelem a Palestinci v Oslu. Po roce 2000 byl Raab v Haagu na britském velvyslanectví šéfem týmu, který se snažil přivést válečné zločince před soud. Po návratu do Londýna pracoval jako poradce pro izraelsko-arabský konflikt, pro Evropskou unii a pro Gibraltar.

Rodinné tragédie

Mnoho jeho kolegů a politických mentorů považuje však za nejzajímavější položku v Raabově životopisu jeho černý pásek v karate. Tomuto bojovému umění podle vlastních slov vděčí za to, že se vzpamatoval ze smrti svého otce, českého Žida Petera Raaba.

Značná část Raabova příbuzenstva zahynula během holokaustu. Jeho otec přišel do Británie v roce 1938 v šesti letech a neuměl anglicky, ale časem vystudoval střední školu a začal pracovat jako manažer pro britský řetězec Marks & Spencer. Rabbovi bylo jen 12, když jeho otec zemřel na rakovinu.

Raab: Sport mi dal sebedůvěru

Jeho matka jej vychovávala v anglikánské víře a nakonec si vzal katoličku, Brazilku Eriku Rey-Raabovou, která pracuje pro internetový vyhledávač Google. V mládí strávil Raab půl roku v izraelském kibucu a půl roku mezi Palestinci. „Sport mi pomohl získat zpátky sebedůvěru, pomohl mi i v pozdějším životě,“ komentoval Raab. K bojovým uměním se uchýlil i po matčině sebevraždě.

Ministr si ve vládě vytvořil pověst „drsňáka“, ve své kanceláři má prý pověšený plakát svého oblíbeného boxera Muhammada Aliho. Karate a boxu se věnuje od školních let, při studium na Oxfordu byl členem tamního slavného boxerského klubu. Boxu se věnuje dodnes, trénovat chodí pravidelně v Surrey, kde žije s rodinou.

První zkušenosti s politikou

Do parlamentu Raaba poprvé zvolili v roce 2010, předtím od roku 2006 pracoval jako šéf administrativy tehdejšího stínového ministra vnitra Davise. Podobně jako on kritizoval zásahy státu do soukromí lidí.

V květnu 2015 Raaba jmenovali státním tajemníkem pro lidská práva na ministerstvu spravedlnosti, kde setrval do července 2016. Po parlamentních volbách v roce 2017 se stal státním tajemníkem pro soudy a justici, v lednu 2018 jej tehdejší premiérka Mayová přesunula na rozšířené ministerstvo pro bytovou výstavbu a místní správu.

V červenci 2018 byl Raab vybrán za nástupce ministra pro odchod Spojeného království z EU Davida Davise, v tomto úřadu ale setrval jen do listopadu 2018, kdy rezignoval kvůli nesouhlasu s návrhem tehdejší dohody o odchodu Británie z EU, kterou vyjednala tehdejší premiérka Mayová. Vystřídal ho Stephen Barclay.

Po rezignaci premiérky Mayové vloni v červnu byl do čela konzervativců o měsíc a půl později zvolen Johnson a do své rekonstruované vlády pozval i Raaba, kterému svěřil post ministra zahraničí. Raab byl jmenován 24. července.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa