Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co letělo první? Johnsonova „vydřička“ vyhodila ze sídla premiéra zbytky po Mayové

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2020
12:20

Jak to vypadá v „hnízdečku lásky“ britského premiéra Borise Johnsona a jeho milenky Carrie Symondsové. Tedy ženy, které láskyplně přezdívá podle jejího oblíbeného zvířete „vydřička“? Zařizování jejich společného bydlení v sídle premiérů v Downing Street si vzala na starost právě Symondsová. Podle známé má vytříbený vkus a její předešlý byt byl „dokonalý“. Poslední krabice po červencovém stěhování vybalila Symondsová až teď, nejdřív se musela zbavit věcí, které v sídle zanechala Johnsonova předchůdkyně Theresa Mayová.

Jako první do koše nejspíš letělo podepsané album od rappera Stormzy, který proslul nepřátelským postojem k Johnsonovi. Slova „nas*at na Borise“ zařadil dokonce do jednoho ze svých hitů, uvedl list Daily Mail.

O Symondsové s novináři promluvila její blízká přítelkyně, aktivistka Nimko Aliová. Ta v rozhovoru pro deník London Evening Standard naznačila, že Symondsová se s největší pravděpodobností zbaví desky se Stormzyho podpisem, album s jedinou skladbou vzniklo na počest obětí požáru Grenfell Tower, výtěžek z jeho prodeje šel na pomoc pozůstalým.

„Nas*at na Borise!“

Rapper patří mezi Johnsonovy hlasité kritiky. Umělec během loňského hudebního festivalu v Glastonbury vystoupil se svým hitem Vossi Bop, který obsahuje slova „nas*at na vládu, nas*at na Borise“.

Stormzy využil příležitosti a vyzval dav, aby tento úsek zopakoval. Dosáhl toho, že na 100 tisíc lidí v době boje o post předsedy konzervativců a premiérské křeslo skandovalo jeho slova v přímém přenosu.

Stormzy rovněž Johnsona osočil, že ve Velké Británii podporuje rasismus. Do premiéra se pustil po jeho historickém vítězství u prosincových předčasných voleb. Symondsová očividně nechce, aby v domě měli cokoliv, co by jejímu milému připomínalo jeho protivníky.

Jaké v Downing Street probíhají změny?

„Carrie má vytříbený vkus, vždycky měla. Důkazem toho je její byt v Camberwellu, ten byl dokonalý,“ sdělila Aliová novinářům. Ve zmíněném bytě spolu Symondsová a Johnson žili až do stěhování do Downing Street. „Má oko pro detaily. Dokáže vytvořit prostředí, ve kterém se cítíte vítaní. Ráda se obklopuje fotkami upomínajícími na příjemné zážitky,“ pochválila Symondsovou.

Carrie Symondsová s kamarádkou Nimko Aliovou a psem Dilynem Carrie Symondsová s kamarádkou Nimko Aliovou a psem Dilynem | Twitter Carrie Symondsové

Theresa Mayová měla na zdi desku se Stormzyho podpisem, ta už tam zřejmě nevisí. Jinak se asi moc nezměnilo,“ zmínila. Symondsová podle Aliové neměla v plánu žádné velké změny pro svůj nový domov. „Na druhou stranu státní budovy bývají dost kýčovité, všude mají umělé květiny,“ řekla přítelkyně premiérovy milé s ohledem na to, že Symondsová je environmentální aktivistka. Dá se očekávat, že se zbaví i nadbytečných plastů.

„Nevěrná“ kamarádka Symondsové konzervativce nevolila

„Carrie je úžasná ženská. Její aktivismus je jedna z mnoha věcí, které respektuju,“ dodala Aliová. Zmínila také psa Dilyna, kterého si premiérský pár pořídil. „Je to dobrý pes… I když jako Somálka většinou říkám, že zvířata by buď měla být venku, nebo na talíři,“ zasmála se Aliová.

Aliová je velkou zastánkyní vztahu své kamarádky s premiérem, podporuje rovněž Johnsonovu politiku. Přiznala však, že v prosinci svůj hlas „hodila“ Zeleným. „Boris to ví, Carrie to ví. Řekla jsem to i dalším konzervativců a nikdo mě nemá za zrádce. Volila jsem Zelené, protože jsem chtěla zabránit, aby labouristé dosáhli většiny,“ vysvětlila Aliová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi