Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rusko ohrožuje Brity, tepal Johnson Putina. Vyčetl mu „nestydatý“ útok na Skripala

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. ledna 2020
22:55

Na okraj summitu o Libyi v Berlíně proběhla krátká schůzka britského premiéra Borise Johnsona a ruského prezidenta Vladimira Putina. Johnson odsoudil „nestydatý“ útok na bývalého ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala. Dodal, že nedojde k normalizaci vztahů mezi Británií a Ruskem, dokud Moskva neskoncuje se svým „destabilizujícím jednáním“ a dokud bude znamenat bezpečnostní hrozbu, informoval list Daily Mail.

„Dal mu jasně najevo, že britské stanovisko k Salisbury se nezmění,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí Downing Street. V jihoanglickém Salisbury byl v březnu 2018 otráven Skripal a jeho dcera Julija. Oba byli několik týdnů v kritickém stavu, ale nakonec se zotavili. Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko, Moskva vinu popírá.

Podle britské mluvčí byl útok na Skripalovy „bezohledným použitím chemické zbraně a nestoudným pokusem o vraždu nevinných lidí na půdě Spojeného království“. Takový útok se nesmí opakovat, citovala mluvčí slova premiéra Johnsona.

Johnson stavil podmínky normalizace diplomatických vztahů 

„Ministerský předseda řekl, že k normalizaci vzájemných vztahů nedojde, dokud Rusko neskoncuje se svým destabilizujícím jednáním, které ohrožuje Británii a její spojence a podkopává bezpečnost našich občanů,“ uvedla mluvčí. Kreml o setkání Johnsona s Putinem vydal jen krátké prohlášení. Uvádí se v něm, že oba politici „posoudili otázky dvoustranných vztahů a rovněž mezinárodní problémy“.

Bylo to první setkání obou politiků poté, co Johnson v čele britské vlády nahradil Theresu Mayovou. Stejně jako jeho předchůdkyně ani současný britský premiér nezměnil postoj v otázce otravy Skripalových. Mezi Londýnem a Moskvou zůstávají napjaté vztahy od roku 2006, kdy v Londýně došlo k útoku na dalšího dvojitého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Litviněnko zemřel na následky otravy poloniem. 

Zobrazit celou diskusi