Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
11:30
1. 7. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich uvedl, že dobrovolníci by měli jezdit do center na letišti v Břeclavi a v kulturním domě v Hodoníně, odkud je autobusy odvezou na různá místa, kde bude potřeba pomáhat. Mohou odklízet suť z poškozených domů, polámané stromy, podle Grolicha se ale i v okolí obcí stále nacházejí uvolněné plechy, které bude potřeba odstranit.

10:46
1. 7. 2021

Do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku zasažených bouří přijíždí pomáhat 39 kusů těžké techniky z armády. Pomáhají policisté, hasiči i dobrovolníci.

10:42
1. 7. 2021

V jihomoravských obcích zasažených bouří se chystají na víkendový nápor dobrovolníků. Lidé by měli jezdit do Břeclavi na letiště a do Hodonína ke kulturnímu domu, odkud je budou do zasažených obcí vozit autobusy. Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj se tím zabrání komplikacím v dopravě. Pro dobrovolníky by měla vzniknout i stanová městečka, snahou je, aby bylo v každé obci.

10:35
1. 7. 2021
!

Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů, řekl dnes novinářům po jednání krajského krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Číslo ale stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny zasažené domy. Bouře jich poničily kolem 1200. Demolice řízená hasiči by měla začít příští týden, někteří lidé ale už dřív domy začali bourat na základě vlastního rozhodnutí.

10:33
1. 7. 2021

„Během noci (na dnešek) se poruchových četám ČEZ Distribuce podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí. K distribuční soustavě jsme tak připojili všechny odběratele,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní sice mohou být během dneška ještě hlášeny poruchy především na nízkém napětí, mělo by jít ale jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupy a další rekreační oblast. Totéž firma předpokládá v pátek, kdy lidé budou jezdit do svých rekreačních objektů. Škody na distribučním zařízení by podle předběžného odhadu firmy neměly přesáhnout pět milionů korun, dodala mluvčí.

Firma EG.D ze skupiny E.ON při bouřce v noci na středu evidovala zhruba 120.000 odběratelů bez proudu. Podle středečního vyjádření mluvčího Romana Šperňáka byly na jihu Čech nejvíce postiženy okresy České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji byly výpadky zejména v oblastech kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru a kolem Blanska.

10:02
1. 7. 2021

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem.

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem.
9:36
1. 7. 2021

Kvůli stromu v kolejišti je od rána zastavený provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Omezení, které způsobily popadané stromy při bouřce v úterý, platí dál i mezi Přibyslaví na Havlíčkobrodsku a Sázavou u Žďáru, řekla ČTK Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železnic. Vlaky tam jezdí jen po jedné koleji a mají zpoždění.

Železniční provoz omezily nebo zastavily poruchy trakčního vedení způsobené popadanými stromy. „Úsek Přibyslav - Sázava u Žďáru je v provozu, byť tam vlak může nabrat pět minut zpoždění, protože se tam místo dvou kolejí jezdí po jedné,“ řekla Pistoriusová. Správa železnic předpokládá, že všechny poruchy na úseku opraví do pátku.

9:30
1. 7. 2021

Energetici obnovili po bouřce, která zasáhla Česko v noci na středu, téměř všechny poruchy v dodávkách proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D od rána ale pracuje na odstranění závad. Společnost ČEZ Distribuce připojila k síti všechny odběratele. ČTK to dnes sdělili mluvčí EG.D Roman Šperňák a ČEZ Soňa Holingerová. V noci na středu bylo kvůli bouřce, při které padaly stromy a větve do elektrického vedení, bez dodávek elektřiny až 300.000 domácností, ve středu ránu jich byla zhruba polovina, přičemž nejvíce postiženy byly jižní a východní Čechy a Vysočina.

8:55
1. 7. 2021

V obcích na Břeclavsku a Hodonínsku postižených bouří a tornádem budou od pátku úředníci Státního fondu podpory investic. Lidé tak v nejkratší možné lhůtě získají peníze na obnovu poničených domů. V rámci až dvoumilionové dotace mohou zažádat o okamžitou zálohu na demolici nebo projektovou přípravu až 500.000 korun. V tiskové zprávě to uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Bouřky minulý týden ve čtvrtek večer poničily kolem 1200 domů, podle posledních informací jich má jít 150 k zemi, ale číslo není konečné. Bouřky a tornádo si vyžádaly také šest obětí.

8:39
1. 7. 2021

Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června.

Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června. Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června. Lidé v Mikulčicích na Hodonínsku odstraňují škody po tornádu, které se obcí prohnalo 24. června.
6:42
1. 7. 2021

Dobročinná organizace Donio funguje teprve od října 2019, ale za svou krátkou dobu existence její zaměstnanci pomohli 1608 projektům a vybrali téměř 200 milionů korun. V současnosti upínají veškeré své síly na Hodonínsko, kde tornádo zasáhlo několik obcí. Zaměstnanci jsou v kontaktu přímo s lidmi, kteří přišli o někoho blízkého nebo mají zničené domy. Z tragických příběhů jsou pracovníci otřesení a poprvé zvažují, že by v rámci své práce navštívili psychologa. Jak konkrétně Donio na Hodonínsku pomáhá, prozradil ředitel organizace David Procházka v Blesk Podcast

Video  
Video se připravuje ...
6:28
1. 7. 2021

Živel si vyžádal šest obětí, ale spustil i obrovskou vlnu solidarity:

  • Na následky zranění způsobených tornádem zemřelo šest lidí, mezi nimi bylo i dvouletá holčička. Několik dalších zraněných zůstává ve vážném stavu v nemocnicích nejen v ČR, ale i v Rakousku, kam je převezly vrtulníky. Počet ošetřených se pohybuje v nižších stovkách, kromě lidí zraněných přímo při tornádu jsou mezi nimi i ti, kteří se zranili při odklízení trosek.
  • Už bezprostředně po tornádu se začaly objevovat první nabídky pomoci, kromě té materiální se už o uplynulém víkendu do postižených obcí začali sjíždět dobrovolníci, který pomáhají zejména s odklízením trosek. V místě je také nasazeno několik stovek hasičů i vojáků s technikou.
  • Tornádo vyvolalo téměř bezprecedentní vlnu solidarity, srovnatelnou snad jen s povodněmi v letech 1997 a 2002. V několika sbírkách, vyhlášených na pomoc lidem postiženým řáděním tornáda, se do pondělí 28. června, tedy za první čtyři dny, sešlo přes 700 milionů korun. Ve středu 30. června už to bylo přes 900 milionů korun, více než při záplavách v roce 1997. Lidé mohou posílat peníze i konkrétním postiženým rodinám, přispívají také podnikatelé.
  • Pro postižené lidi, ale také obce nebo Jihomoravský kraj, jsou připraveny i vládní programy finanční pomoci. Obyvatelé z oblastí zasažených tornádem budou moci získat dotaci na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony korun formou zvýhodněného úvěru. Dotaci dostanou majitelé všech poškozených domů, i když neměli nemovitost pojištěnou.
  • Vláda rovněž připravila dotační titul pro obce, připraveno v něm bylo 420 milionů korun. Obce budou moci získat dotace až do 90 procent skutečně vynaložených nákladů, kraje až 50 procent. Pokud výše vlastních nákladů všech akcí obce přesáhne pětinu obecního rozpočtu za letošní rok, může obec požádat o výjimku a dostat až sto procent.
  • Podpory se dočkají i zemědělci, a to v rámci krizového programu, který se již v minulosti použil při suchu nebo jarních mrazech. Podpora by mohla dosáhnout až sta procent prokázaných škod. Dalším podnikatelům v oblastech zasažených tornádem stát uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Podniky budou moci navíc získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) také požádal šéfy institucí Evropské unie o pomoc pro oblast zasaženou ničivými bouřemi a tornádem. ČR může získat pomoc z unijního fondu solidarity, který země využívají v případech živelních pohrom. Peníze mohou dostat státy, v nichž škody způsobené živelní pohromou dosáhnou nejméně 1,5 procenta HDP zasaženého regionu nebo 0,6 procenta HDP členského státu. V případě Jihomoravského kraje je to podle Babiše 11,6 miliardy korun.
Video  
Video se připravuje ...
6:20
1. 7. 2021

Škody po tornádu jsou značné:

  • Výše materiálních škod se jen odhaduje, v pondělí náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL) řekl, že se v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zatím dostala na 15 miliard korun. Částka obsahuje škodu na majetku kraje a obcí, ale i na majetku lidí. Podle Zámečníka však není konečná a bude stoupat. Poničeno bylo na 1200 domů, nejméně 150 z nich bude nutné zbourat. Kromě budov tornádo zasáhlo například také zemědělské plochy, kde škody dosáhly 1,5 miliardy korun.
  • Poškozeno bylo například i vysokého napětí na hranicích mezi Českou republikou a Slovenskem, kvůli spadlým vodičům byla přibližně na jeden den uzavřena dálnice D2 u Břeclavi. Dlouhodobější potíže způsobilo tornádo na železnici, kde živel zdemoloval sloupy a trakční vedení na trati mezi Břeclaví a Hodonínem. Zatím se podařilo odstranit trosky, vlaky ale mohou místem projíždět jen tažené dieselovými lokomotivami.
  • Podle expertů by se tornádo pro pojišťovny mohlo stát třetí až čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993. „Pokud by byly pojištěné škody na majetku zhruba tři miliardy Kč, dostalo by se tornádo hned za troje rozsáhlé povodně a přeskočilo všechny orkány,“ řekla ČTK v pondělí mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.
Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
6:12
1. 7. 2021

Dnes je to týden od chvíle, kde tornádo na jižné Moravě udeřilo. Pojďme si připomenout, co všechno se od odehrálo v kritický den i ve dnech následujících.

  • Tornádo, které se zformovalo krátce před půl osmou večer 24. června, zasáhlo oblast zhruba mezi Břeclaví a Hodonínem, kde se u Ratíškovic přibližně po půlhodině rozpadlo. Stopa po tornádu na jihu Moravy je podle Petra Münstera z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) 26 kilometrů dlouhá a 500 metrů široká. Nejvíce zasažené byly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody napáchal živel i v hodonínské části Pánov.
  • Škody způsobené tornádem na jihu Moravy podle ČHMÚ odpovídají síle F3, kdy se rychlost větru pohybuje od 219 do 263 kilometrů za hodinu. Ústav však nevyloučil ani vyšší stupeň. Při F4 je rychlost až do 324 kilometrů za hodinu. Tornádo přesahující sílu F3 v ČR zatím zaznamenáno nebylo, uvedl ústav. Podle serveru Severe Weather bylo nejtragičtějším tornádem na evropském kontinentu od června 2001.
6:00
1. 7. 2021

Dobré ráno, vážení čtenáři. Dnešní online přenos z událostí kolem ničivého tornáda na jižní Moravě začneme smutným příběhem rodiny pana Miloslava Belky. Jeho manželce osudný den lékaři diagnostikovali rakovinu prsu. Pouhých patnáct minut poté přišla do obce Mikulčice, kde žijí, větrná smršť, která jim rozmetala dům. Celý příběh si můžete přečíst v zde.

Z domu Belkových v Mikulčicích nezbylo nic, jen piano. Na to Miloslav Belka v zoufalství dlouho hrál, je ale odhodlaný postavit dům znova.
23:15
30. 6. 2021

Vážení čtenáři, online přenos pro dnešní den končí. Tým Blesk Zpráv vám děkuje za pozornost, další informace týkající se situace po řádění tornáda na jižní Moravě přineseme zase zítra. Dobrou noc.

21:48
30. 6. 2021

Víc než 11 milionů korun. Takovou částku naposílali diváci České televize na pomoc tornádem poničeným vesnicím z jihu Moravy během asi hodinu a půl dlouhého Koncertu pro Moravu.

Celková částka, která se sešla na dobročinných účtech, už ve středu během dne atakovala jednu miliardu korun. Kromě peněz ale na jih Moravy stále míří i materiální pomoc a další a další dobrovolníci, kteří jsou ochotní obětem živelné katastrofy nezištně pomoct.

21:34
30. 6. 2021

"Teď už bude každá bouřka důvod k obavám." Tak podle reportérky České televize popisují obyvatelé Mikulčic, které srovnalo se zemí tornádo, jaké pocity zažívají v posledních dnech, kdy se Česku nevyhýbají další silné bouřky.

Konkrétně v Mikulčicích navíc od čtvrtka, kdy živel udeřil, už jednou pršelo při bouřce ve středu v noci. Místním se vrátily vzpomínky na ničivé tornádo, někteří lidé se ve strachu dokonce schovali ve sklepích, popsala reportérka v živém vstupu v rámci benefiční akce Koncert pro Moravu.

Střechy většiny domů v obci navíc stále provizorně nahrazují plachty, proto se obyvatelé poškozených domů obávají, aby kvůli větru a dešti do domů nezatékalo.

21:14
30. 6. 2021

Další miliony na pomoc obětem tornáda naposílali diváci České televize v rámci vysílání benefičního pořadu Koncert pro Moravu. Kulturní akce na pražské Kampě, kde se kvůli pomoci pro postižené obce sešli hudebníci Dan Bárta, Vojta Dyk, Anna K, kapely Čechomor nebo Mňága a Žďorp spolu s Buty. Zhruba po hodině vysílání se na účtu sešlo přes osm a půl milionu korun.

19:50
30. 6. 2021

Děti z vesnic zasažených tornádem přebíraly vysvědčení většinou v improvizovaných podmínkách. Nebyl mezi nimi nikdo, koho by se následky ničivého atmosférického jevu nedotkly. Menší děti si přišly pro hodnocení celoroční práce s rodiči, větší chodily ve skupinkách.

V Mikulčicích na rozdíl od jiných míst v oblasti zkázy zůstala kupodivu budova školy nepoškozená, předávání vysvědčení tak probíhalo ve známých kulisách, ačkoli ve znatelně tísnivější všeobecné náladě. „Mám tu spoustu studentů i kolegů, kteří přišli úplně o všechno, takže se snažíme, jak jenom můžeme, ale je to složité,“ řekl pro CNN Prima News jeden z učitelů školy.    

19:21
30. 6. 2021

Organizace Člověk v tísni odeslala po dohodě se starosty na účty jihomoravských obcí, které ve čtvrtek postihlo tornádo, 25 milionů korun. Pomoc směřuje do obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice, Mikulčice a do hodonínské městské čtvrti Pánov. Každá dostane pět milionů korun. Po 2,5 milionech pošle do konce týdne organizace do zasažených obcí Stebno a Blatno na Lounsku, kde dnes tým Člověka v tísni provedl průzkum škod a potřeb. ČTK o tom za organizaci informoval Tomáš Urban.

V zasažených obcích je nedostatek stavebního dřeva a spojovacího materiálu. "Do skladu v Břeclavi jsme zavezli spojovací materiál a nakoupili 45 kubiků střešních latí, které kamion doveze v pátek. Minulý týden jsme distribuovali 10.500 čtverečních metrů plachet na zakrytí zničených střech. Veškerý materiál je už rozebraný," uvedl Marek Štys, vedoucí humanitárních programu Člověka v tísni.

18:36
30. 6. 2021

Zničené sklepy, vybavení pro výrobu vína, rozbité lahve a poničené vinohrady. Tornádo minulý čtvrtek kromě obydlí lidí nešetřilo ani sklepy a vinice místních vinařů. Škody sčítají postupně, někteří mají poničený i vlastní dům a v takovém případě má bydlení před vínem přednost. ČTK to zjistila u několika dotázaných vinařů z Hrušek, Lužice, Moravské Nové Vsi i Mikulčic.

"Provoz, kde jsme víno vyráběli, prakticky neexistuje. Zničených je deset plastových nádob na 20 tisíc litrů, ale naštěstí byly prázdné. Ve stodole popadaly štíty, můj odhad je že až 1000 lahví s vínem bude rozbitých. Oba sklepy mají spadlou střechu, chlazení je rozbité i další vybavení," vyjmenoval Petr Marada, majitel Vinařství Marada z Mikulčic.

Škody sčítají mimo jiné i další mikulčické vinařství Maláník-Osička, lužické Vinařství Ambrož, Rodinné vinařství Košut z Moravské Nové Vsi nebo vinař  Jiří Šmerák z Hrušek. Škody na vinicích jsou ale i jinde na jižní Moravě, přes Břeclavsko před tornádem prošla bouře s kroupami. Jaké škody napáchala, zjistí vinaři až v průběhu roku.

18:12
30. 6. 2021

Ústecký kraj finančně pomůže obcím zasaženým tornádem či silným větrem, a to na jihu Moravy i na Podbořansku. Nabídne pět montovaných domů. Do Stebna chce poslat milion korun a stejnou částku pro jihomoravské obce. Kvůli schválení pomoci se mimořádně sejdou zastupitelé. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS).

17:07
30. 6. 2021

Další obětí ničivého tornáda, které řádilo na jihu Moravy, je spisovatelka Pavla H. (+31). Potvrdila to starostka Mikulčic Marta Otáhalová. „Ženu bez známek života jsme našli v pátek ráno,“ upřesnil policista Pavel Šváb. Podle zdrojů Blesku jela mladá žena krátce před smrtí autem.

16:32
30. 6. 2021

Na pomoc jihomoravským obcím, jež ve čtvrtek poničilo tornádo, lidé ve sbírkách věnovali přes 900 milionů korun. Diecézní charita Brno vybrala necelých 202 milionů. Peníze poslouží na následnou pomoc, především na obnovu domovů, která začne v následujících týdnech.

Nadace Via vybrala přes portál darujme.cz více než 192 milionů, Karel Komárek prostřednictvím své nadace věnoval 150 milionů a organizace Člověk v tísni vybrala 120 milionů. Vyplývá to z údajů na stránkách organizací, které sbírky pořádají, a z vyjádření zástupců těchto organizací pro ČTK.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi