Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:30
25. 6. 2021

Děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu mimořádnému online přenosu. Odklízení následků škod a další vývoj na jihu Moravy budeme sledovat podrobně opět od sobotního rána. Pokud možno klidnou noc.

23:25
25. 6. 2021

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka vyrazil do postižených obcí pomáhat svým traktorem. Situaci dokumentoval na video. Sám podle svých slov nečekal takovou spoušť, kterou na vlastní oči viděl.

23:21
25. 6. 2021

V Lužicích čeká demolice asi dvě desítky domů, které za nebezpečné označili statici, řekl starosta Tomáš Klásek.

Tornádem poničené Mikulčice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne)
23:10
25. 6. 2021

Autentické video z Lužic dnes předal jeden z obyvatel obce policistům. Natočila ho pravděpodobně jeho manželka. Na záběrech je vidět, jak se k jejich domu blíží tornádo. Následně zlomí vysoký strom, po chvíli je slyšet, jak u těchto obyvatel vysklívá silný vítr skleněné tabulky.

„Neuvěřitelně autentické video z Lužic. Naší hlídce ho dnes přinesl jeden z místních obyvatel s opravdu pevnými nervy,“ připsala k videu mluvčí policejního prezidia.

22:36
25. 6. 2021

V Mikulčicích budou muset podle starostky strhnout po řádění tornáda 200 až 300 domů. Přirodní živel zasáhl zhruba třetinu domů ze 750 domů. Popadané jsou také všechny stromy v obci.  

„Dnes chodili po obci asi tři statici a značili domy. Musíme použít i psychologickou podporu, je to pro občany hrozný zážitek, nesmíří se s tím, že přijdou o svůj dům. Těch domů bude asi 200 až 300, které budeme muset bourat,“ řekla starostka Mikulčic Marie Otáhalová v rozhovoru pro ČT.

Většina těch, kdo přišli o střechu nad hlavou, podle starostky vyhledala náhradní ubytování. „Asi 20 občanů se uchýlilo do sportovní haly,“ dodala starostka. 

V Mikulčicích hlídalo přes noc asi 64 policistů. V místním kulturním domě se rozdává jídlo. Na místě pomáhají podle starostky také psychologové. 

„Jsem optimista, pokud nemáme smrtelná zranění, věřím, že to zvládneme,“ dodala starostka Otáhalová 

Ráno má podle hejtmana jihomorvaského kraje Jana Grolicha (KDU-ČSL) zasednout krizový štáb kraje. Ten by měl řešit mimo jiné ubytování pro rodiny z poničených domů. 

„Snažíme se najít ubytování v co nejbližší lokalitě. Máme nabídky i na dlouhodobé ubytování. Nejsme schopni hned říct, zda rodiny, které si zajistily dočasné ubytování, ho mají na den, dva, týden,“ dodal hejtman. Do zasažených vesnict by podle Grolicha měla už zítra najet armáda s těžkou technikou. 

 

Tornádem zdevastované Mikulčice. Tornádem zdevastované Mikulčice.
21:55
25. 6. 2021

Do záchranných a uklízecích prací se na Hodonínsku i Břeclavsku zapojilo za posledních 24 hodin na 1200 hasičů. „A budou přibývat další,“ slibují hasiči.

 

 

21:45
25. 6. 2021

Další veřejná sbírka pro Lužice, Mikulčice, Moravskou Novou Ves a Hrušky na Břeclavsku. Tentokrát pod záštitou Nezávislého odborového svazu a Vězeňské služby. „Výtěžek bude použit na obnovu poškozených domovů všech obyvatel zasažených obcí, příslušníků a zaměstnanců bezpečnostních sborů,“ tweetuje Vězeňská služba. Lidé mohou do sbírky přispívat od soboty až do konce července. 

 

21:34
25. 6. 2021

Armáda pro dnešní den přerušila práce na úklidu zdevastovaných obcí i domů. Vojáci se na místo vrátí opět zítra. 

„Pro dnešek končíme. Zítra pokračujeme znova. Dokud bude potřeba,“ tweetuje ministerstvo obrany. 

 

21:20
25. 6. 2021

Na Hodonínsko míří další záchranářská vozidla. Na cestě tak můžete potkat kolonu hasičských vozů i sanitky.

20:51
25. 6. 2021

Policie začne ještě dnes v Lužicích na Hodonínsku odtahovat vozidla poškozená čtvrtečními bouřkami. ČTK to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Vraky skončí u nádraží. Obec potřebuje uvolnit místo v ulicích, aby tam mohla pracovat těžká technika u zničených domů. Některá auta před domy či na ulicích by překážela.

Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal. Tornádem poničené Lužice v pátek 25. června ráno. Lidé s hrůzou sledují, co přírodní živel napáchal.
20:39
25. 6. 2021

Nebývalá zkáza, kterou za sebou zanechala bouře a s ní spojené obrovské tornádo na Břeclavsku a Hodonínsku, se nedotkla jen lidí a jejich majetku. Podepsala se i na životech domácích mazlíčků a v oblasti je spousta zatoulaných psů. Dobří lidé těm, které našli, poskytli dočasnou péči. Zveřejnili jejich podobu na sociální síti a čekají, až si pro ně páníček nebo panička přijdou.

Zaběhnutí pejskové z oblasti zkázy jsou vystrašení, ale trpělivě čekají na své páníčky, až si pro ně přijdou.
20:28
25. 6. 2021

V Lužicích na Hodonínsku, které poškodily ve čtvrtek bouřky, začalo drobně pršet. Část střech poničených domů stačili lidé opravit či zakrýt plachtami.

Video  
Video se připravuje ...
20:20
25. 6. 2021
!

Sbírka Nadace Via na pomoc zpustošeným jihomoravským obcím vynesla za necelých 24 hodin více než 100 milionů korun. „Ještě nikdy se v historii české filantropie nevybralo tolik peněz za tak krátkou dobu,“ řekl Zdeněk Mihalco, ředitel nadace. Desítky milionů korun shromáždily také další dobročinné organizace. Diecézní charita Brno vybrala přes 50 milionů korun. Peníze nebo jinou pomoc slíbily také firmy či samosprávy z celé republiky.

Nadace Via uvolní část shromážděných peněz na okamžitou pomoc zasaženým obcím. Rozdělení zbytku bude koordinovat s dalšími neziskovými organizacemi a nadacemi. Podle nadace jde o rekordní vlnu solidarity.

19:53
25. 6. 2021
!

Premiér Andrej Babiš z postižené oblasti ve vysílání TV NOVA zopakoval, že vláda chce co nejrychleji poslat do zasažených obcí finanční injekce na obnovu majetku i silnic. 

„Je to skutečně katastrofa. Je to neuvěřitelné, co se stalo. Pro náhradu bydlení dáme dva miliony dotaci, plus tři miliony úvěr na 30 let. 450 milionů korun na opravu  infrastruktury,“ řekl premiér. 

Hlavní sumu na obnovu poničených obcí chce vláda v pondělí zažádát v Bruselu. „Největší částku, budeme žádat v pondělí po vyčíslení škod. Mohlo by to být v miliardách,“ dodal Babiš s tím, že peníze z EU očekává v řádu dnů. 

„Vláda musí v pondělí rozhodnout a ty peníze musejí přijít rychle, protože jedině rychlá pomoc je efektivní,“ dodal premiér s tím, že když bube potřeba, vláda opět zasedne online. 

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
19:35
25. 6. 2021
!

Počet domácností odpojených od dodávek elektrické energie klesl z ranních 70.000 na současných zhruba 3500, uvedl dnes po 19:00 mluvčí společnosti EG.D Radek Šperňák. Výpadky dodávek stále eviduje také ČEZ, v jehož distribuční síti zůstává asi 1800 odběratelů bez proudu.

Stav nouze je vyhlášený s účinností od čtvrtečních 20:00. „Na našem distribučním území i nadále intenzivně pracujeme na odstraňování poruch. Zrušili jsme všechny plánované odstávky v nejpostiženějších lokalitách a všechny dostupné síly vlastní i dodavatelské soustředíme na opravu škod po nočních bouřích,“ uvedl Šperňák. Na jižní Moravu zamíří i pracovníci z jiných regionů, které nejsou aktuálně tolik zasažené.

19:10
25. 6. 2021
!

Prezident Miloš Zeman vystoupí v sobotu v 18:50 s mimořádným projevem. 

Prezident promluví k situaci na Hodonínsku a dalších oblastech, které pustošilo ve čtvrtek ničivé tornádo. 

18:54
25. 6. 2021

Pražští hasiči po celodenním pátrání v sutinách zbořených domů hlásí, že nenalezli žádné osoby. „Tým se během dne překlopil spíše do módu na likvidační práce (odstraňování stromů a sutin),“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

V sobotu do Moravské Nové Vsi zavítají dobrovolní hasiči ze Zbraslavi, Letňan, Libuše a Řeporyjí. „Celkem na místě bude zůstávat 41 lidí. Mimo motorové pily a další prostředky při likvidační práci povezeme i lopaty, kolečka a další pomoc ze skladu humanitárního materiálu Správy služeb hl. m. Prahy. V týmu, který z Prahy zítra ráno vyráží na pomoc kolegům a lidem z Jihomoravského kraje, je i naše psycholožka a členka týmu posttraumatické péče,“ dodal.

18:48
25. 6. 2021

Luhačovice na Zlínsku, které v noci na dnešek poškodila silná bouře, vyhlásily sbírku na pomoc lidem v lázeňském městě, ale i v jiných oblastech, které zasáhly ničivé bouřky. Dobrovolní dárci mohou přispět na transparentní účet zřízený charitativní organizací Korunka Pomáhá.

Číslo účtu je 2801896248/2010, variabilní symbol 2021. Do poznámky je možné uvést i konkrétní účel daru. Příspěvek může putovat nejen do Luhačovic, ale i do dalších zasažených oblastí, například na Hodonínsku.

Následky bouře v Luhačovicích. Následky bouře v Luhačovicích. Následky bouře v Luhačovicích.
18:32
25. 6. 2021

Katastrofální úder tornáda na jihu Moravy způsobil astronomické škody, zranil desítky lidí a minimálně pět jich připravil o život. Jednou z obětí byla podle slovenských médií mladá žena Martina, původem z Prešova, dcera známého hudebníka Františka Cmara ze skupiny Mloci. Tragédie je o to větší, že v době smrti měla být těhotná.

18:19
25. 6. 2021

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.

Předseda vlády s ministryní Schillerovou byli nejprve v Hruškách, pokračují do Mikulčic a Lužic, které rovněž zpustošila bouře. Babiš řekl, že si nepřeje, aby ho dále doprovázeli novináři. Prohlásil, že mu to není příjemné.

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
18:12
25. 6. 2021

Hasiči z Karlovarského kraje poskytli kolegům z Jihomoravského kraje, postiženého bouřkami a tornádem, pomoc ve formě speciálního velitelského vozu s drony pro monitorování rozsahu škod. Odpoledne pak odjelo téměř padesát hasičů se speciální technikou přímo do postižené oblasti.

Karlovarský kraj připravuje koordinaci darů od lidí a vyhlásí na pomoc postiženým oblastem sbírku, řekl dnes ČTK hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Účast a podporu vyjádřila na sociálních sítích i řada starostů a krajských politiků.

17:52
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických lokalit Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Strakonická teplárna musela po bouřích odstavit parovodní trubky zásobující výměníkovou stanici v Tovární ulici, vodu s hasiči odčerpává. ČTK to dnes řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

„Jak stoupla hladina vody v různých stokách a potocích, tak zaplavila jednu část šachty u Volyňky a my to odčerpáváme. Kupovali jsme nové čerpadlo, abychom se toho zbavili,“ řekl Hřídel. Výměníková stanice v Tovární ulici připravuje teplou vodu pro oblasti Šumavská, Povážská, Volyňská a Nádražní. Parovodní trubky jsou zatopené.

17:35
25. 6. 2021

Část lidí v jihomoravských obcích zasažených bouřkami vítá návštěvu politiků, část je proti. Dnes postiženými obcemi prochází premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Někteří lidé to vnímají jako jejich povinnost, druzí v tom spatřují sbírání politických bodů před říjnovými volbami do Sněmovny. Bouřky ve čtvrtek večer nejvíce zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko, kde ničily domy i auta.

Premiér Andrej Babiš v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo. Ministryně financí Alena Schillerová v Moravské Nové Vsi, kterou poničilo tornádo.
17:25
25. 6. 2021

Ministerstvo financí v souvislosti s vyhlášením stavu nebezpečí v regionech Břeclav a Hodonín připravilo úlevy v daňové oblasti, které pomohou poškozeným občanům a firmám zvládnout nelehkou situaci způsobenou živelní katastrofou z 24. června. Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová na svém twitterovém účtu.

17:16
25. 6. 2021

Ještě jednou prosíme všechny dobrovolníky, kteří chtějí nabídnout své síly, případně humanitární materiál, aby vyčkali a informovali se na lince 800 129 921. Komunikace uvnitř zasažených obcí a v blízkém okolí jsou přetížené a potřebujeme je udržet průjezdné. Děkujeme,“ informovali na twitteru jihomoravští hasiči.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi