Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
4. července 2021
23:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
22:30
26. 6. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou věnujete našemu mimořádnému online přenosu. Vývoj na jihu Moravy a ve Stebnu na Lounsku budeme sledovat zase od nedělního rána. Dobrou noc.

22:24
26. 6. 2021

Jihomoravský kraj zveřejnil na twitteru pravidla pro dobrovolníky, kteří se chtějí zapojit do pomoci.

22:15
26. 6. 2021

Emotivní video z prvního dne nasazení v postižených obcích ukázali dobrovolní hasiči z Moravskoslezského kraje.

22:11
26. 6. 2021

Do Stebna na Lounku, které ve čtvrtek také poničilo s největší pravděpodobností tornádo, ve středu dorazí ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), aby s obyvateli na místě mluvili o tom, co je potřeba. V obci vítr poničil nejvíc hospodářská stavení, stodoly a podobně. Podle starosty se vítr zřejmě ve finále změnil v tornádo, ve Stebně poničil asi 25 domů, což je zhruba 40 procent.

22:00
26. 6. 2021

Vyčerpaným hasičům děkuje na sociálních sítích i herečka Alice Bendová.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Alice Bendová (@alice_bendova_official)

21:50
26. 6. 2021

Hasiči ze speciálního útvaru s těžkou technikou vyprostili dnes večer u Lužic na Hodonínsku autobus, který převrátila ve čtvrtek večer silná bouře. Autobus, v němž se zranili čtyři lidé, skončil poblíž železnice. Mluvčí útvaru Jana Urbancová ČTK řekla, že bylo potřeba prostor uvolnit, aby bylo možné opravit železnici.

21:30
26. 6. 2021

V zasažených obcích pomáhají hasiči z celého Česka, včetně těch dobrovolných. Vyčerpání z celodenního nasazení ukázali dobrovolní hasiči z Kytlice v Ústeckém kraji.

Vyčerpaní hasiči po celodenním nasazení v postižených obcích.
21:10
26. 6. 2021

Ve čtvrtek a v pátek ošetřovali v hodonínské nemocnici oběti řádění tornáda. Dnes se k nim dostává nová kategorie pacientů. Kolabující dobrovolníci a také ti, kteří se zraní při odstraňování škod.

„Právě jsme ošetřili a hospitalizovali s infuzí prvního dobrovolníka, který zkolaboval při pomoci při odstraňování trosek vyčerpáním, námahou a vedrem. Je třeba dbát na to, kdo má jakou hranici svých fyzických i psychických sil, dodržovat pitný režim a chránit se před úžehem pokrývkou hlavy. Pokračují úrazy ze zranění při odstraňování škod, měli jsme pacienta, kterého přivezla rodina s nouzově zaškrcenou nohou. Seknul se do ní pod kolenem sekerou,“ uvedl na facebooku ředitel NTGM Ing. Antonín Tesařík.

20:52
26. 6. 2021

Tornádo vzalo mnoha lidem na jižní Moravě nejen střechy nad hlavou a hmotný majetek, ale také vzpomínky a příběhy spjaté s jejich domovy. „Nejde o materii domů, jde o lidi, vzpomínky, minulost i budoucnost, kterou mají lidé z míst, kde žijí a vyrůstají,“ uvedla rodačka z Hrušek Zdeňka. Suť díky rychlé pomoci nejspíš za pár dní zmizí, odklízecí práce postupují velmi rychle, stejně jako provizorní opravy střech. Co nelze tak rychle vrátit, jsou stromy. Všechny vzrostlé jsou pryč. 

20:21
26. 6. 2021

Majitelé poničených domů, kteří neutrpěli vážnější zranění, pracují na svých nemovitostech nebo pomáhají sousedům. Deset minut čtvrtečního tornáda poznamená obyvatele Moravské Nové Vsi na zbytek života, většina bude dříve nebo později potřebovat psychologickou pomoc, uvedla ředitelka Jihomoravské komunitní nadace Zlatka Maděřičová, která působí a žije v Moravské Nové Vsi. Podobně jako ostatní obyvatelé se zatím drží na nohou, pracuje, organizuje - protože musí. Mluví o kolektivním traumatu.

Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne) Lidé odklízejí následky ničivého tornáda, které se 24. června 2021 večer prohnalo Hodonínskem. (foceno 25. června 2021 dopoledne)
20:02
26. 6. 2021

Dva těžce zranění lidé, které převzaly do péče nemocnice ve Vídni, jsou mimo ohrožení života. Jde o 50letého muže, zřejmě řidiče, a 15letou dívku. Utrpěli zranění, když tornádo odmrštilo desítky metrů do polí autobus, ve kterém seděli. Muž má za sebou operaci a dnes ho lékaři přeložili z jednotky intenzivní péče na běžné oddělení. Dívku museli zdravotníci v pátek uvést do umělého spánku, podle Kronen Zeitung by ale i ona ještě dnes mohla jednotku intenzivní péče opustit.

19:34
26. 6. 2021
!

Ve Stebně na Lounsku, které s největší pravděpodobností zasáhlo ve čtvrtek také tornádo, hledají dobrovolníky na pomoc s odklízením následků. Podle dobrovolných hasičů už je situace zvládnutá natolik, že se může zapojit i veřejnost.

19:10
26. 6. 2021

Podívejte se na celý projev prezidenta ke katastrofě na jižní Moravě a Lounsku.

Video  
Video se připravuje ...
18:57
26. 6. 2021

„Já sám jsem dal příkaz Hradní stráži, aby se, podle potřeb záchranářů, její příslušníci těchto akcí rovněž účastnili,“ připomněl i svůj díl pomoci Zeman. Do postižených obcí se navíc vydá s pomocí i jeho dcera Kateřina. „Jsem rád, že s Hradní stráží jede i moje dcera, aby rozdala dary z nadačního fondu,“ doplnil prezident.

 „V každém případě se domnívám, že to, co se stalo, je samozřejmě katastrofa, ale je to také příležitost k tomu, abychom vyjádřili svoji solidaritu, a já si nesmírně vážím všech těch, kdo již dnes posílají pomoc,“ ocenil všechny, kterým není situace na Břeclavsku a Hodonínsku i Lounsku nijak lhostejná. Například dárci materiální pomoci pro obce zasažené bouřkami zcela zaplnili věcmi kulturní dům v Hodoníně i se zimním stadionem. V současnosti už středisko nepřijímá oblečení, deky a další pokrývky, ale potřebuje stavební materiál.

„Vzpomínám si, jak před asi dvaceti lety podobná živelná katastrofa postihla obce Troubky a Bochoř. Dnes se tyto obce už dávno vrátily k normálnímu životu. Chci věřit, že k normálnímu životu se díky solidaritě našich občanů vrátí i oněch sedm postižených obcí,“ věří prezident, že se život v obcích podaří obnovit co nejrychleji, podobně jako v obcích při ničivých povodních v roce 1997.

V řádění tornáda ale vidí prezident podle svých slov také příležitost pro celé Česko. „Chtěl bych vyjádřit naději, že český národ se dokáže vždy semknout a solidarizovat, když se ocitne v situaci, kdy je to zapotřebí,“ dodal.

„Děkuji všem, kdo pomáhají a ještě budou pomáhat,“ uzavřel své vystoupení prezident.

Prezident Miloš Zeman při projevu k ničivému tornádu na jihu Moravy.
18:53
26. 6. 2021

„Česká republika zažila živelnou pohromu, která sice trvala jenom několik málo minut, ale bylo postiženo sedm obcí, na jižní Moravě je pět zemřelých a asi dvě stě zraněných,“ začal Zeman svou řeč ze zámku v Lánech. Svůj projev pronesl pro CNN Prima News, která v neděli odvysílá s prezidentem také hodinový rozhovor.

„Kromě toho jsou výrazné hmotné škody. Chtěl bych v první řadě vyjádřit svoji hlubokou soustrast pozůstalým po obětech této živelné katastrofy. Chtěl bych popřát brzké uzdravení všem zraněným,“ pokračoval prezident. Zraněných je přitom několik desítek a při odklízení následků řádění tornáda ze čtvrtečního večera čas od času přijíždějí k ošetření do nemocnice další lidé.

Prezident také poděkoval hasičům i vojákům a policistům, kteří zasahují na místě. Nejdříve pomáhali s ohledáním míst, kde zbyly místo domů sutě kamení a nábytku i popadaných tašek a autovraků, od soboty pak místním pomáhají s odklízením ulic a trosek domů.

18:49
26. 6. 2021

Pět mrtvých, stovky rodin bez střechy nad hlavou, miliardové škody. To jsou následky ničivého tornáda, které se prohnalo ve čtvrtek částí jižní Moravy. Prezident Miloš Zeman hned po katastrofě vyjádřil soustrast pozůstalým a poděkoval záchranářům. Podle kritiků měl ale vystoupit s projevem. Ten nakonec natočil dnes odpoledne v Lánech. Podívejte se, co prezident lidem z postižených obcí vzkazuje.

18:26
26. 6. 2021
!

Podvod se sbírkou, o kterém jako první informovaly Blesk Zprávy, už vyšetřuje policie. „O případu víme krátkou dobu, zjišťujeme nyní podrobnější informace od pracovníků charity,“ řekl mluvčí policie David Chaloupka.

18:09
26. 6. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich potvrdil to, co se očekávalo - škody po ničivém tornádu půjdou nikoli do stamilionů, ale miliard korun. 

17:50
26. 6. 2021

Takhle dva dny po katastrofě vypadá obec Hrušky.

 

Zdevastovaná obec Hrušky. (26.6.2021) Zdevastovaná obec Hrušky. (26.6.2021) Zdevastovaná obec Hrušky. (26.6.2021)
17:12
26. 6. 2021

U sbírek na pomoc obcím zasaženým tornádem se objevil první případ podvodu. Blesk Zprávám to exkluzivně řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Apeluje na dárce, aby si dobře prověřili především platby prostřednictvím QR kódů.

„Zjistilo se to u brněnské charity a může to být i u dalších účtů. Objevují se grafiky na sociálních sítích, kde je uvedeno fyzicky správné číslo účtu, ale v QR kódu je zafixováno nějaké soukromé číslo. Takže pokud platíte QR platbou, tak můžete posílat peníze na cizí účet. Prostě se toho chytly hyeny, je to hnus. Je potřeba, aby lidé, když chtějí poslat peníze, aby si číslo opravdu ověřili na stránkách daného zřizovatele účtu,“ řekl hejtman Blesk Zprávám.

Toto jsou oficiální čísla účtů, na které můžete přispět:

  • Jihomoravský kraj: číslo účtu - 123-3116420297/0100
  • Český červený kříž: číslo účtu – 333999/2700, var. symbol 2101
  • Humanitární organizace ADRA: číslo účtu – 66888866/0300, var. symbol – 390
  • Diakonie Českobratrské církve : číslo účtu – 2100691426/2010, nebo dárcovská SMS ve tvaru „DMS DIAKONIEPOMOC 30 / 60 / 90“ na číslo 87777
  • Člověk v tísni: číslo účtu – 713271329/0300
  • Diecézní charita Brno: číslo účtu – 4211325188/6800, var. symbol – 2002 nebo dárcovská SMS ve tvaru „DMS DCHB 30 / 60 / 90“ na číslo 87777
  • Nadace Via: přes stránky www.Darujme.cz lze přispívat z bankovní karty či převodem
16:55
26. 6. 2021

Zničený kostel, školy, ale i hřbitov zůstal po čtvrtečních bouřkách v Hruškách na Břeclavsku. Starostka Jana Filipovičová dnes ČTK řekla, že bouře zasáhla 90 procent hrobů. V obci ale nyní upírají všechny síly na obnovu zničených domů, kterých bouře zasáhla asi 150.

Vstup ke hřbitovu je obehnaný páskou a lidé tam nesmějí. Část náhrobků je vyvrácená, přes hroby leží polámané stromy. „Bouře se nějakým způsobem dotkla asi 90 procent hrobů,“ uvedla starostka.

Tornádo poničili v obci hrušky i hřbitov. Tornádo poničili v obci hrušky i hřbitov.
16:42
26. 6. 2021

Ti, kteří pomíhají v zasažených obcích, mají možnost přespat ve vlaku. České dráhy přistavily v Hruškách tři lůžkové vagóny.

16:23
26. 6. 2021

Rozsah zkázy ukazují záběry a fotografie z dronů. Takhle vypadá dva dny po řádění tornáda Moravská Nová Ves.

Zdevastovaná Moravská Nová Ves. (26.6.2021) Zdevastovaná Moravská Nová Ves. (26.6.2021) Zdevastovaná Moravská Nová Ves. (26.6.2021)
15:56
26. 6. 2021

Pět lidských obětí, 18 těžce zraněných a 83 lidí v nemocnicích. Další desítky ambulantně ošetřených a pozašívaných lidí leží doma. Pokud neuklízejí trosky svých domů.

Tak děsivá je prozatímní bilance tornáda, které ve čtvrtek večer napadrť rozmetalo během pár desítek minut sedm měst a vesnic na Moravském Slovácku.

Mezi oběťmi je i známý vinař Jan Sečkář z Moravské Nové Vsi. Blesku úmrtí muže, proslulého svými kabernety, potvrdily dva nezávislé zdroje z obce. „Je to taková hrůza, že si to ani nechci připomínat nebo o tom mluvit,“ řekla žena ze sousedství.

Tornádem zdevastovaná Moravská Nová Ves. Tornádem zdevastovaná Moravská Nová Ves.
15:32
26. 6. 2021

Policie apeluje na dárce, aby materiální pomoc vozili do sběrných míst. „Všechny dárce, kteří do postižené oblasti Hodonínska přiváží materiální pomoc, prosime, aby ji soustředili do Domu kultury v Hodoníně v ulici Horní Valy. Pro obce Hrušky a Moravská Nová Ves je zřízeno sběrné místo v Břeclavi, v areálu bývalého cukrovaru v ulici Národních hrdinů,“ informuje policie.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi