Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
18:30
22. 6. 2021

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, pro tuto chvíli náš online přenos končí. Počasí v Česku tým Blesk Zpráv dál sleduje, to nejnovější a nejdůležitější vždy najdete na našem webu. 

18:21
22. 6. 2021

Ještě jednou se vrátíme do Dolních Bojanovic, které bouřka ničivě zasáhla v pondělí navečer.

Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka. Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka. Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka. Dolní Bojanovice zpustošila silná bouřka.
18:10
22. 6. 2021

Napilno měli i hasiči v Kudlovicích na Uherskohradišťsku. Bouřka tady lámala stromy, silnice byly pokryté nánosy bahna.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Hasiči Kudlovice (@hasici_kudlovice)

17:30
22. 6. 2021

Podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost se dnešní bouřky projevují i na jejich zařízení.

„Pozorujeme je i na naší Síti včasného zjištění (SVZ). Při velkých deštích se vyplavují přírodní radionuklidy a dávkové příkony kolem staniček SVZ mírně vzrostou,“ napsal úřad na twitter.

17:05
22. 6. 2021

Takhle vypadá aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Bouřky hrozí v noci na na středu hlavně v jižní čási Čech a také v Moravskoslezském a části Olomouckého kraje.

16:23
22. 6. 2021

Hasiči v Dolních Bojanovicích evidovali za pondělní odpoledne a večer 43 z více než 200 událostí. Čerpali tam vodu ze zatopených sklepů, garáží a domů. Na místě zasahovali až do 03:00 a na místě jsou i nyní. „Stále tady zasahují čtyři jednotky, pořád volají lidé, že mají vodu nebo bahno ve sklepech. Musíme postupovat obezřetně, vše kontrolují statici. Lidé se snaží navzájem si pomáhat, rozdáváme pytle na odpad, které poté mohou dát před dům a pracovníci úřadu je vyvezou,“ sdělila starostka.

16:05
22. 6. 2021

Obec Dolní Bojanovice na Hodonínsku se i po několika hodinách vypořádává s následky pondělní bouřky. Voda tam zaplavila sklepy a kroupy poničily také několik střech a rozbily střešní okna. Zasažené jsou přes dvě třetiny obce. Podobné dopady počasí její starostka Eva Rajchmanová nepamatuje.

15:48
22. 6. 2021

Tropické teploty vystřídaly prudké deště, které způsobily na mnohých místech nemalé škody. Bouřkové přívaly vody se však vyhnuly vinicím, na kterých právě kvete réva. „Naše vinice v okolí Velkých Bílovic, Sedlece u Mikulova, okolí Pavlova i na Bzenecku silné deště nezastihly, bouřková průtrž nás těsně minula. Napršelo kolem 15 až 20 mm, což bylo pro révu po minulých horkých dnech naopak přínosné,“ říká Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT. „Déšť také pročistil vzduch, což rozhodně po vlně veder zpříjemnilo práci našim vinařům,“ dodává Josef Svoboda.

15:37
22. 6. 2021

V brněnském Komíně bouřka poškodila několik střech.

V brněnském Komíně bouřka poškodila několik střech.
15:09
22. 6. 2021

Jihomoravský hejtman Jan Grolich zrušil svůj program na zítřek, plánuje cestu do Dolních Bojanovic.

14:56
22. 6. 2021

Kvůli silným bouřkám, které se prohnaly celou Českou republikou, evidovala podle mluvčího Romana Šperňáka v úterý ráno distribuční firma eg.d 25 poruch na vedení vysokého napětí a zhruba 9 000 domácností s omezením dodávek elektrické energie. Nejčastější příčinou byly pády stromů do vedení. Od rána poruchy opravuje a dodávky obnovuje. Odpoledne už bylo omezeno posledních několik desítek domácností na jižní Moravě v oblasti Hodonína a zhruba 600 odběratelů na jihu Čech v oblasti Vyššího Brodu. Tam práce komplikoval spadlý strom přes řeku Vltavu a nepřístupný terén.

Během dnešního odpoledne by měly být všechny dodávky elektrické energie obnoveny.

14:33
22. 6. 2021

V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta.

V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta. V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta. V brněnském Králově Poli vyvrátila bouřka několik stromů. Některé poškodily osobní auta.
14:09
22. 6. 2021

V Drnovicích na Vyškovsku přívalový déšť zaplavil silnici.

V Drnovicích na Vyškovsku přívalový déšť zaplavil silnici.
13:06
22. 6. 2021

V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu.

V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu. V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu. V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu. V Olomouckém kraji zaměstnala pondělní bouře hasiče zhruba ve čtyřiceti případech. Řešili popadané stromy, zatopené garáže i utrženou stechu.
12:42
22. 6. 2021

Lovci bouřek využívali včerejšího počasí, fotografie pořízené ze všech koutů republiky sdíleli na facebooku.

 

11:50
22. 6. 2021

Jihomoravští hasiči od rána vyjížděli k dalším 18 případům spojeným s bouřkami.

11:25
22. 6. 2021
!

Distribuční firma eg.d ze skupiny E.ON za dnešek neeviduje žádné nové poruchy. 

„Od rána nové poruchy nepřibývají, naopak se nám daří ty stávající opravovat a dodávky obnovovat. Aktuálně evidujeme zhruba 5800 domácností bez dodávek elektrické energie,“ uvedl mluvčí firmy Roman Šperňák.

11:16
22. 6. 2021

Silné bouřky s přívalovým deštěm a kroupami mohou od dnešních 22:00 do středečních 05:00 postihnout také jižní část České republiky. Kromě Jihočeského a Jihomoravského kraje se varování týká také celé Vysočiny a jihovýchodu Plzeňského a Středočeského kraje. I v jejich případě meteorologové varují před ojediněle silnými bouřkami s přívalovým deštěm a nárazy větru. Napršet může kolem 35 litrů vody na metr čtvereční.

11:06
22. 6. 2021

Na severu Moravy a ve Slezku mohou být dnes odpoledne místy silné bouřky provázené přívalovým deštěm i kroupami. Navíc bude i silně foukat, varoval dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Od dnešního večera do středečního rána bude stejné riziko hrozit také na jihu Čech, na Vysočině a na jižní Moravě.

Varování před možností silných bouřek platí pro celý Moravskoslezský kraj spolu s okresy Jeseník a Šumperk od dnešních 15:00 do 21:00. Bouřky může provázet přívalový déšť, při kterém spadne kolem 30 litrů vody na metr čtvereční. Ojediněle nelze podle meteorologů vyloučit rozvodnění potoků nebo zaplavení podjezdů a sklepů. Bouřky mohou na sever Moravy přinést také krupobití a nárazy silného větru s rychlostí zhruba 70 kilometrů v hodině.

9:56
22. 6. 2021

Středočeští hasiči od půlnoci do 08:00 zasahovali u 35 událostí souvisejících s deštěm a bouřkami. Převážně odklízeli stromy spadlé na komunikace, řekla ČTK jejich mluvčí Dagmar Zemanová. V Praze hasiči odstranili dva stromy, které se kvůli podmáčení vyvrátily do ulice. „Bouřka Prahu tentokrát nepotrápila,“ napsali na twitteru.

9:34
22. 6. 2021
!

Během pondělního odpoledne pršelo a bouřilo zejména ve východních Čechách a na Moravě a ve Slezsku. „Bouřky byly doprovázené jak krupobitím, tak přívalovým deštěm – např. na stanici Vilémov u Olomouce spadlo 48 mm, na stanici Staré Hutě u Uherského Hradiště 50 mm a do třetice silným větrem, který v nárazech dosahoval rychlosti kolem 80 km/h,“ přiblížila meteoroložka Dagmar Honsová.

9:28
22. 6. 2021

„Další silné bouřky očekáváme během noci na středu, a to zejména na Plzeňsku, v Jihočeském kraji a na Vysočině – opět se může jednat místy o velmi silné bouřky doprovázené nebezpečnými jevy, tj. krupobitím, přívalovým deštěm o intenzitě kolem 40 mm a silným větrem,“ sdělila Blesku Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

„Zřejmě nejsilnější bouřky zaznamenáme na našem území v noci ze středy na čtvrtek. Vzhledem k předchozímu nasycení půdy vodou bude docházet při přívalových srážkách na více místech k rozvodnění toků,“ varovala Honsová.

9:27
22. 6. 2021
!

25 tisíc blesků nad Českem!

„Brzy ráno silné bouřky hlásilo Brněnsko a Prostějovsko – doprovázené krupobitím a hodinovými srážkovými úhrny až 25 mm, celkem v nich spadlo až 40 mm. Během noci rozzářilo oblohu přes 25 tisíc blesků,“ uvedla meteroložka Dagmar Honsová a dodala: „Nyní srážky opouštějí naše území a postupují dále k severu – bouří v Moravskoslezském kraji. Srážky a bouřky budou ustávat během dopoledních hodin úplně.“

9:26
22. 6. 2021

„Během noci na úterý se srážkové a bouřkové pásmo přes naše území pozvolna přesouvalo od jihozápadu dále k severovýchodu – ojediněle přineslo velmi silné bouřky doprovázené přívalovým deštěm - v Železné rudě spadlo 75 mm (z toho 50 mm za hodinu), Prášily hlásí 67 mm. Vzhledem k vydatným srážkám došlo k vzestupu řeky Křemelné na stanici Stodůlky (povodí Otavy) na 2. SPA (nyní klesl na 1. SPA) a na Otavě v Rejštejně na 1. SPA,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

9:06
22. 6. 2021

Češi využili krupobití po svém, kusy ledu si chladí i alkohol.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi