Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zeman řekl, proč nejel na jih Moravy. Kromě Kateřiny poslal na pomoc i hradní stráž

Aktualizováno -
27. června 2021
11:10
Autor: Jakub Veinlich, trm - 
26. června 2021
18:45

Dva dny po ničivém tornádu na Hodonínsku, Břeclavsku a zřejmě i Lounsku se k ničivé tragédii vyjádřil v mimořádném projevu také prezident Miloš Zeman. Ve své krátké řeči vzpomněl na tragédie z dob minulých, především na povodně. V Partii na CNN Prima News pak řekl, proč na jižní Moravu nejel sám, ale s pomocí vyslal dceru Kateřinu, i to, že ve zdevastovaných obcích budou pomáhat příslušníci hradní stráže. Od vlády pak čeká co nejvyšší dotace, na které obce dosáhnou.

Zeman vyjádřil hlubokou soustrast blízkým pěti obětí a v projevu popřál uzdravení všem zraněným. To, že v důsledku tornáda vyhaslo pět lidských životů, považuje za nejtragičtější . „Zřícení budov se dá nahradit. Zranění, i když to už je daleko těžší, se dá vyléčit. Ale nejstrašnější jsou lidské ztráty. A já jsem byl informován, že mezi nimi je i slovenská občanka, a to je úplně jedno, jestli česká nebo slovenská, která byla nadto těhotná. A tohle je to nejstrašnější. Všechno ostatní se dá překonat,“ řekl prezident v Partii Terezie Tománkové.

Prezident také poděkoval hasičům i vojákům a policistům, kteří zasahují na místě. Už v sobotu, v den, kdy se Partie na zámku v Lánech natáčela, jela na místo neštěstí Zemanova dcera Kateřina. Prezidentovi v cestě na jih Moravy zabránili invalidní vozík. „Ona sama chtěla jet, a dobře udělala. Věřím, že kdybych neměl invalidní vozík, tak bych tam určitě zajel já. Ale takhle bych se spíš pletl pod nohy těm, kdo budou organizovat záchranářské práce,“ doplnil prezident. „První“ dcera odvezla do zasažených obcí pomoc od nadačního fondu.

Prezident také nabídl pomoc hradní stráže. Původně chtěl poslat stovky hradních vojáků. „ A já jsem dokonce nabízel, že bych tam poslal všechny. Ale byl jsem odražen. Teď tam zatím jeden jedna skupina, 15 vojáků hradní stráže s příslušnou technikou. Ti, kdo tam už organizují záchranné akce, se děsili, kdy by se jim tam náhle narvalo několik set příslušníků hradní stráže, protože by si vzájemně šlapali po nohou, ne-li po hlavách a spíše by si překáželi,“ doplnil prezident s tím, že je je kdykoli připraven vydat rozkaz a hradní stráž se na jih Moravy přesune.

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

O pomoci obcím a jejich obyvatelům bude hovořit u pondělního oběda s celou vládou, na úterý má pak naplánovanou schůzku s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). „Budu se přimlouvat za to, aby byla co nejštědřejší, nejvelkorysejší dotace všem postiženým obcím. Víte, já nejsem přítel dotací, řada z nich je zbytečná a plýtvavá, ale v tomto konkrétném případě budu jako prezident republiky u paní ministryně bojovat za to, aby tato dotace zde nejenom byla, ale aby byla opravdu velkorysá," dodal Zeman. Podle posledních odhadů jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) jdou škody do miliard korun. Řada především starších lidí neměla domy pojištěné.

Celý projev prezidenta Miloše Zemana k tragickému tornádu v Česku:

Vážení spoluobčané, Česká republika zažila živelní pohromu, která sice trvala jenom několik málo minut, ale bylo postiženo sedm obcí na jižní Moravě. Je pět zemřelých a asi 200 zraněných. Kromě toho jsou výrazné hmotné škody. Chtěl bych v první řadě vyjádřit svoji hlubokou soustrast pozůstalým po obětech této živelní katastrofy. Chtěl bych popřát brzké uzdravení všem zraněným.

Chtěl bych poděkovat hasičům, vojákům i policistům, které vláda okamžitě poslala na jižní Moravu. Já sám jsem dal příkaz Hradní stráži, aby se podle potřeb záchranářů její příslušníci těchto akcí rovněž účastnili. A jsem rád, že s Hradní stráží jede i moje dcera, aby rozdala dary z nadačního fondu. Nu a v každém případě se domnívám, že to, co se stalo, je samozřejmě katastrofa, ale je také příležitost k tomu, abychom vyjádřili svoji solidaritu. A já si nesmírně vážím všech těch, kdo již dnes posílají pomoc.

Vzpomínám si, jak asi před 20 lety podobná živelní katastrofa postihla obce Troubky a Bochoř. Dnes se tyto obce už dávno vrátily k normálnímu životu. Chci věřit, že k normálnímu životu se díky solidaritě našich občanů vrátí i oněch sedm postižených obcí, a chtěl bych vyjádřit naději, že český národ se dokáže vždy semknout a solidarizovat, když se ocitne v situaci, kdy je to zapotřebí. Děkuji všem, kdo pomáhají a ještě budou pomáhat.

Video  Projev prezidenta Miloše Zemana  - CNN Prima NEWS
Video se připravuje ...

prochaskanamoste ( 27. června 2021 19:01 )

Průzkumy znám, znám systém. Je to všechno falešné a objednané.

grafty8 ( 27. června 2021 18:02 )

Vědí už že se musí 2 dny chystat.

PetPet ( 27. června 2021 15:33 )

Mimochodem, myslíš že dnešní vůdci se nedopují? To jsi na omylu, jinak nevydrží nápor. Už se o tom psalo. U Pirátů dnešek nevíme, dříve jako vetšina mladých dnešní doby fet testla.

PetPet ( 27. června 2021 15:31 )

Jedno ti to není, máte zadečky stažené. Jinak tu nevřískáš. Když ANO vedlo tak jsi na ČT šproch neměla.

sarina ( 27. června 2021 15:06 )

Je mě úplně jedno co ukazuje průzkum, podstatné jsou volby a věřím že ANO volby VYHRAJE Ale je zvláštní že ČT má vždy na prvním místě feťáky a jsem si jista, že je to taktika ČT tak chce ovlivnit lidi aby nevolili ANO, že je to zbytečné aby raději volili feťáky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa