Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střídání ministrů a sliby mezi troskami: Jen PR před volbami, schytal na jihu Moravy Babiš a spol.

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
26. června 2021
05:00

Tornádem poničené oblasti navštívili členové vlády. Hned ve čtvrtek večer vyrazil na Hodonínsko vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Stejně jako při koronaviru sáhl i tentokrát do skříně pro červenou mikinu. Na místo dorazila těsně po řádění tornáda také vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO). Zpustošené centrum pro seniory si prohlédla i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která aktivovala pracovníky úřadů práce, a rovnou z Bruselu vyrazil do oblasti přírodní katastrofy také premiér Andrej Babiš (ANO). Od části lidí, kteří často přišli o všechno, slyšeli, že si jen přijeli udělat kampaň před volbami. Opozice kampaň kvůli katastrofě pozastavila.

Jako by zavládl politický boj zbraní. Po čtvrtečním řádění tornáda na Hodonínsku přerušila většina politických stran předvolební kampaň.

„Pozastavujeme kampaň SPOLU na jižní Moravě a do postižených oblastí posíláme finanční pomoc. V časech, jako je tento, se musíme spojit a společně to překonat!“ informovala na svém facebookovém účtu koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Sama pak poděkovala všem záchranářům, dobrovolníkům a sousedním státům, které nabídly pomoc. Lidi pak vyzvala k možné solidaritě s postiženými rodinami a na pomoc věnovala z peněz na kampaň 1,5 milionu korun.

Podobně zareagovala také konkurenční koalice Pirátů a Starostů. „Rozhodli jsme se dočasně pozastavit předvolební kampaň po celé zemi a své síly namířit směrem k postiženým regionům. Profesionálové na místě informují, aby tam nejezdily davy dobrovolníků, chybí spíše finanční pomoc na obnovu domovů, které skončily v troskách, a nejenom na ně,“ reagoval na sociální síti kandidát na premiéra a šéf Pirátské strany Ivan Bartoš.

Video  Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku.  - Blesk - David Malík
Video se připravuje ...

I on vyzval veřejnost, aby neváhala a poslala na zřízené účty finanční pomoc na obnovu poničených oblastí.

Sociální demokraté ani komunisté zatím o přerušení předvolební kampaně na sociálních sítích neinformovali. I oni ale nabídli finanční a materiální pomoc.

„ČSSD pošle celkem 600 tisíc Kč tornádem nejvíc postiženým obcím Lužice, Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice,“ informoval na twitterovém účtu Jan Hamáček.

Právě vicepremiér, šéf sociálních demokratů a ministr vnitra Hamáček byl jedním z prvních, který nakonec ještě ve čtvrtek večer vyrazil osobně na jednání krizového štábu Jihomoravského kraje, které svolal hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Jedu na místo,“ reagoval pro Blesk Zprávy Hamáček ve čtvrtek po 22. hodině večer.

Na jednání krizového štábu hejtman nakonec vyhlásil stav nebezpečí pro Břeclav a Hodonín. Na cestě tou dobou byla také vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Postiženým firmám i podnikatelům pak přislíbila daňové úlevy, ale i posunutí termínu pro podání daňového přiznání, kontrolního hlášení a platby DPH. Zároveň vláda v pátek schválila poskytnutí rezerv pohonných hmot ze Státních hmotných rezerv pro armádu i záchranáře a humanitární pomoc pro postižené tornádem.

Šéf KDU-ČSL a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka vyzýval v pátek ráno Lesy ČR, aby zasaženým obcím a domácnostem poskytly bezplatně například dřevo na nové krovy poničených střech.

Odpoledne pak Jurečka ohlásil na sociálních sítích, že vyráží osobně pomáhat. Dokonce sehnal a naložil potřebný materiál. „Naložil jsem střešní latě, plachty, hřebíky, čelní nakladač, motorovku, nářadí a vyjel směr jih. Asi od 14 hodin jsem na místě. Je to tu velmi smutný pohled, ale něco mi přeci radost dělá. Na pile v Doloplazích pan majitel dal latě zadarmo. Plachty dali v obchodě za nákupku. Solidarita lidí je úžasná. Děkuji všem, kdo pomáháte,“ napsal Jurečka.

Reakce zasažených lidí

Část lidí v jihomoravských obcích zasažených bouřkami vítá návštěvu politiků, část je proti. Dnes postiženými obcemi prochází premiér Andrej Babiš (ANO) s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). Někteří lidé to vnímají jako jejich povinnost, druzí v tom spatřují sbírání politických bodů před říjnovými volbami do Sněmovny. Bouřky ve čtvrtek večer nejvíce zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko, kde ničily domy i auta.

Nejpostiženějšími obcemi jsou Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. „Je špatně, že sem politici jezdí, protože tady ničemu nepomůžou. Lidé potřebují pracovat, to nikdo z politiků dělat nebude. Jenom si sbírají politické body před volbami,“ uvedl muž, který v Lužicích od rána pracuje na jedné z poškozených střech.

Video  Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.  - Blesk/Václav Burian
Video se připravuje ...

Například ministryně Schillerová kandiduje na jihu Moravy v nadcházejících sněmovních volbách jako jednička hnutí ANO. Pro web Seznam Zprávy ale odmítla kritiku, že by si na místě přírodní katastrofy a lidských tragédií dělala předvolební PR.

„Je povinností vládních představitelů vyrazit na místo, pomáhat a podpořit ty lidi. Toto je klasický přístup, jak by se měli členové kabinetu chovat. Bez ohledu na to, jestli jsou, nebo nejsou nějaké volby,“ reagovala rozhořčeně.

Pro kraj ministryně financí uvolnila okamžitě 10 milionů korun. Dalších 420 milionů korun přidala pak ministryně pro místní rozvoj.

Další mladý muž proti návštěvě politiků nic nemá. „Je to jejich povinnost, když se stane něco takového. Měli by se minimálně podívat, jak to vypadá, a obce podpořit,“ řekl.

Video  Epicentrum - Antonín Tesařík a Dagmar Honsová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Někteří lidé jsou na vážkách. „Je možné, že si tady dělají jen své PR, ale je dobře, že všechno uvidí na vlastní oči. Třeba to té situaci pomůže, i když je to samo o sobě strašné, co se stalo, a žádnou reklamu to nepotřebuje,“ uvedla žena, která čeká na posouzení statika, zda bude potřeba její dům v Lužicích zbořit.

Jasno nemá ani dívka, která pomáhá rodině při práci na jednom ze zasažených domů. „Možná politici sbírají politické body, ale asi by to měli vidět. Když jsem viděla fotky, nemyslela jsem si, že je to až takové. Ale když jsem přijela, je to fakt strašné,“ dodala.

Bouřky, kroupy o velikosti tenisových míčků a tornádo poničily stovky domů a škody půjdou podle odhadů do stovek milionů korun. Vyžádaly si zatím pět lidských životů a desítky zraněných.

Ministři uvolňují peníze

„Ministerstvo pro místní rozvoj okamžitě uvolní 420 mil. Kč v rámci programu Obnova majetku obcí po živelní pohromě,“ informovala ministryně Klára Dostálová (za ANO) na svém twitterovém účtu.

„V pondělí spustíme program na obnovu obydlí po živelní pohromě. Lidé dostanou dotace až do výše 2 mil. Kč s možností navýšení o zvýhodněný úvěr až do výše 5 mil. Kč - využití na pořízení i rekonstrukci obydlí,“ informovala v další zprávě.

Premiér Andrej Babiš se přijel do oblasti, kde tornádo trhalo střechy, domy, převracelo auta, vzduchem létaly plechové kontejnery a zůstali bohužel i mrtví, podívat až v pátek odpoledne. Oblek vyměnil jen za tričko a kalhoty. V době, kdy živel pustošil, co mu přišlo do cesty, byl v Bruselu na jednání Evropské rady. Návrat mu prý znemožňovalo počasí v Česku.

Český premiér ale svůj pobyt v hlavním městě Evropské unie využil podle svých slov k tomu, aby požádal EU o finanční pomoc, která má putovat do poničených oblastí.

„Ve Fondu solidarity EU je zhruba 1 mld. euro na rok, čerpat z něj mohou členské státy, pokud škody způsobené katastrofou jsou alespoň 1,5 % HDP dotčeného regionu nebo 0,6 % HDP členského státu, což je v případě Jihomoravského kraje 11,6 mld. Kč,“ informoval Babiš.

„Pokud takový fond existuje, tak toho musíme využít, protože ty škody jsou ve stovkách milionů,“ dodal premiér.

Maláčová v troskách

Centrum pro seniory, S-centrum Hodonín, je nyní neobyvatelné. U domu leží převrácená auta, vichr se přes poničenou střechu dostal do budovy a poničil vše, co se mu dostalo do prstence.

V poničené budově se zastavila při své návštěvě také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Na sociálních sítích zveřejnila i fotografii, na které je uprostřed trosek.

„Předloni jsem tam byla a žertovala jsem, že se tady ke stáru nechám zapsat, protože tam měli krásnou zahradu. Tak ta už neexistuje… Díkybohu, že se nikomu z klientů nic vážného nestalo! Lidé byli evakuováni, lůžka nabídly ostatní domovy v Jihomoravském kraji,“ připsala Maláčová k fotografii. Její ministerstvo prý pomůže se všemi finančními náklady na rekonstrukci.

Úřad práce pak podle ministryně Maláčové začal vyplácet lidem první mimořádnou okamžitou pomoc v hodnotě 58 tisíc korun.

Peníze přislíbil také ministr životního prostředí. „MŽP pošle do obcí zničených tornádem stovky milionů korun na opravy čistíren odpadních vod, úpraven vody a poškozených kanalizací a vodovodních řadů nebo na sázení stromů a obecní zeleně. Během příštího týdne připravíme konkrétní nabídku postiženým obcím,“ informoval na twitteru Richard Brabec (ANO).

Peníze, nebo dřevo

Státní pozemkový úřad (SPÚ) uvolnil 100 milionů korun na pomoc lidem na Moravě poničené bouřkami doprovázenými tornádem a velkými kroupami. Lesy ČR poskytnou majitelům zničených domů 50 metrů krychlových dříví na nové krovy, nebo finanční dar 100.000 Kč.

„Od včerejšího (čtvrtečního) večera intenzivně řešíme možnosti pomoci lidem v zasažených oblastech. Primární je nyní co nejrychleji odstranit škody a zajistit obyvatelům zásobování pitnou vodou, lze využít cisteren či mobilních úpraven vody z pohotovostních zásob ministerstva. Povodí Moravy je připravené na místo vyslat těžkou techniku na odstraňování následků živelní pohromy,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Peníze pro obce už připravuje také ministerstvo dopravy. „Na ministerstvu dopravy jsme začali připravovat program pro obnovu komunikací v postižených obcích. Během dne bude zveřejněn, čerpání obratem,“ informoval šéf resortu Karel Havlíček.

Video  Obcí Hrušky se prohnalo ve čtvrtek 24. června 2021 tornádo a zpustošilo ji. Polovina domů je srovnána se zemí.  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Video  Takto to dnes vypadalo v Lužicích a Mikulčicích. Tornádo se nakonec zastavilo v lese asi 2 km za Hodonínem.  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

Video  Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.  - Blesk/Václav Burian
Video se připravuje ...

marmat ( 28. června 2021 17:04 )

zemanbures: jak bude vypadat Váš život bez placených fejkovion poslední kvality ?

marmat ( 28. června 2021 17:02 )

Fakt až takový UFOUN ?

UFO1 ( 27. června 2021 12:58 )

Vrátit dotace a Morava má menší problém

marmat ( 27. června 2021 11:51 )

Jak pojmenovat lidi, co se v této chvíli "vofrňujou" nad přímým rozhovorem v místě neštěstí ? Měl to rozhodovat zřejmě z pracovny na Strakovce on-ine!?

marmat ( 27. června 2021 11:46 )

grafty8: Strašný, co vyhrabe pokrok
za fejky s 4 letou "prošlou lhůtou" po trvanlivosti fejků
citace mu asi hledá celá rodina....
brigáda s takovým výsledkem je evidentně směšná a zcela kontraproduktivní!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa