Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Aktualizováno -
4. července 2021
23:00
Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
24. června 2021
05:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
20:21
3. 7. 2021

Mezi obcemi po tornádu bují velké skládky, najde se na nich ledacos. Třeba jízdní kolo nebo dveře, možná nedávno koupené. Výjimkou není ani počítavý monitor.

Mezi obcemi po tornádu bují velké skládky, najde se na nich ledacos. Na skládce se válí zničené jízdní kolo... Hromada narůstá s každým příjezdem náklaďáku, tedy co tři minuty. ...nebo dveře, které byly možná nedávno koupené. Na skládce je vše, co tornádo zlikvidoval, třeba i monitor.
19:10
3. 7. 2021
!

Šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán v České televizi také uvedl, že v pátek bylo v oblasti ještě zhruba 1050 hasičů, od zítřka by jich tu měla být už jen zhruba polovina.

19:07
3. 7. 2021
!

Hasiči v sobotu zbourali tři domy v obcích Hrušky a Lužice, uvedl v České televizi Jiří Pelikán, velitel hasičů Jihomoravského kraje. Zmínil také, že další demolice 120 domů potrvají zhruba 14 dní. Třetinu z celkem 180 domů určených k demolici si podle Pelikána místní zbourali sami. V neděli přijdou na řadu dva rodinné domky v Hruškách.

18:21
3. 7. 2021

Podívejte se, jak to vypadá na zámku ve Valticích, který poničily kroupy, které předcházely ničivému tornádu na jihu Moravy. I na plachtou zakrytý skleník.

lachtou zakrytý skleník zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Plachtou zakrytý skleník zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku.
17:55
3. 7. 2021

Špatná zpráva pro lidi v exekuci. Jakkoli žijí v tornádem postižených obcích, o peníze ze sbírek můžou přijít. Pro Radiožurnál to uvedla prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. „Vůbec netušili, že by ta situace mohla dopadnout takto,“ uvedla Rohanová s tím, že jde o 300 rodin - zhruba 450 lidí.

16:50
3. 7. 2021

„Nejen daně, ale i správní poplatky promíjíme v návaznosti na nedávné tornádo v Jihomoravském kraji. Zákon umožňuje osvobodit od poplatků všechny úkony související se zápisem do registru silničních vozidel, vydáním registrační značky nebo i darováním auta občanům v zasažených obcích,“ uvedla vicepremiérka ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

16:24
3. 7. 2021

„V uplynulých čtyřech dnech jsme se ve spolupráci s SDH Horní Měcholupy účastnili likvidačních prací v oblasti zasažené tornádem na Moravě. Práce tam bylo opravdu dost a velice rádi jsme pomohli. Doufáme, že se brzy obnoví původní život v zasažené oblasti,“ uvedli na facebooku dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup. „Dále bychom chtěli poděkovat všem lidem, kteří přispěli do sbírky pro tamní obyvatele, kterou velice rychle uspořádala naše paní místostarostka a TRIO MALÝ HÁJ. Vybrané věci byly předány na místě,“ dodali.

SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021)
15:54
3. 7. 2021

Technici v Hruškách na Břeclavsku staví obří obrazovku, na které budou moci lidé sledovat večerní čtvrtfinálové utkání fotbalového mistrovství Evropy Česká republika - Dánsko v Baku. Chtějí tak místním alespoň trochu zpříjemnit atmosféru po ničivém tornádu.

Technici v Hruškách na Břeclavsku staví obří obrazovku, na které budou moci lidé sledovat večerní čtvrtfinálové utkání fotbalového mistrovství Evropy Česká republika
15:40
3. 7. 2021

Blesk navštívil v sobotu Břeclav i obec Hrušky. Řadu zajímavých fotek najdete v galerii článků, část jich zveřejňujeme přímo zde. Do výdeje jídel se vedle místních zapojily i cateringové fimy, na pomoc přijeli i mistři kominičtí-

Na pomoc do vesnic zničených tornádem přijeli i mistři kominičtí (3. 7. 2021) Cateringová firma vaří a vydává jídlo brigádníkům přímo uprostřed zpustošených ruin Hrušek (3. 7. 2021) Brigádníci pomáhají místním v Hruškách v ulici Záhumenní (3. 7. 2021) Paní z Hrušek vydává oběd brigádníkům, kteří přijeli do vsi pomáhat po tornádu (3. 7. 2021)
15:26
3. 7. 2021

K úklidu okolí Břeclavi se přihlásily desítky dobrovolníku, do oblasti je dovezly autobusy.

15:10
3. 7. 2021

Zdravotníci ve čtyřech vesnicích postižených tornádem pečují o pacienty, kteří se zraní při stavebních a úklidových pracích. „Kromě toho řešíme také interní stavy, například kolapsy či bolesti na hrudi. Aktuální jsou stále i psychické potíže, v tomto ohledu jsou k dispozici naši interventi,“ popsala Bothová.

Zdravotníci apelují na všechny, kdo v zóně tornáda pracují, aby používali vhodný oděv a pevnou obuv. Měli by také dodržovat pitný režim a dbát na bezpečnost svou i ostatních, zdůraznila Bothová.

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. Kamion pro hromadná neštěstí Golem zůstával v městysu do pátku.

15:08
3. 7. 2021

V oblasti zasažené tornádem nově pomáhají záchranáři ze Zlína. Vystřídali pražskou záchrannou službu s vozidlem Golem. Působí v Moravské Nové Vsi. Na místě je stacionární ošetřovna i výjezdová skupina, oznámila ČTK mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

V Mikulčicích zůstává velkokapacitní vůz brněnské záchranky, kam se mohou lidé přijít nechat ošetřit. Na místě je také traumaambulance. Stan i s vybavením zapůjčila Fakultní nemocnice Brno. K dispozici je záchranářská výjezdová skupina.

14:32
3. 7. 2021
!

Pražským hasičům se v Moravské Nové Vsi podařilo z trosek vyhrabat psa! „Zraněného a vyčerpaného jsme ho předali veterináři,“ uvedli. Hasiči později doplnili, že v troskách pes nebyl týden. „Byl v troskách asi den, lezl ve zříceném domě a včera ho část trosek zasypala,“ dodali. 

Na stopu je podle velitele dobrovolných hasičů pražských Řeporyj dovedl jiný pes. „Happy end dne, u hromady větví kňourá pes a nedá se majitelkou odvolat. Tak tam jdeme a najdeme jeho kamarádku z vesnice,“ citoval velitele politik Pavel Novotný. 

Nalezený pes v troskách domu v Moravské Nové Vsi. Nalezený pes v troskách domu v Moravské Nové Vsi. Nalezený pes v troskách domu v Moravské Nové Vsi.
13:10
3. 7. 2021
!

K situaci na sociálních sítích se podrobněji vyjádřil i hejtman Jan Grolich (KDU - ČSL): „Považuji to za velký problém. Chci poprosit, aby si všichni ověřovali, jestli zpráva, kterou šíří dál, je stále aktuální. Stává se nám, že se na Facebooku objeví například požadavek na dodávky jídla. Ten je jedním telefonátem vyřešen, ale tento neaktuální příspěvek „létá“ virtuálním prostorem tři dny. Nejhorší na tom je to fakt, že lidé, kteří na tyto příspěvky odpovídají a věcně vysvětlují, jaký je skutečný stav, jsou potom napadáni. Objevily se i výhružky smrtí. Musíme tak nyní zajišťovat psychickou pomoc i lidem, kteří zde zvládají obrovský nápor práce. Prosím tedy, ověřujte si to. Co se týká jídla, jsou v postižených místech vydávány tisíce porcí denně. Obce i kraj jsou připraveni tato jídla hradit, pokud už nebudou dodávány z charitativních důvodů bezplatně. Prosím tedy, nešiřte dál neaktuální zprávy, a hlavně nenapadejte lidi, kteří tyto požadavky vyřizují,“ apeluje na uživatele sociálních sítí hejtman Jan Grolich.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich
12:52
3. 7. 2021

Lidé z tornádem postižených obcí mohou žádat o dotaci na obnovu svých domovů z programu ŽIVEL vyhlášeného Ministerstvem pro místní rozvoj. „Mobilní týmy ministerstva přijely za lidmi v sobotu v novotu přímo do zasažených oblastí, kde zájemcům pomáhají s vyplněním formulářů,“ řekl starosta Hodonína Libor Střecha (Pro Hodonín).

Lidé dostanou dotace až do výše 2 milionů korun s možností navýšení o zvýhodněný úvěr až do částky 5 milionů korun a to na pořízení nového bydlení nebo jeho rekonstrukci. Dnes do 18.00 jsou úředníci na základní škole Duhovka v Hodoníně Bažantnici.

12:45
3. 7. 2021
!

Řemeslníky, pomoc psychologů a právníků a materiál na opravu střech potřebují nyní lidé ve Stebně na Lounsku, které před týdnem zasáhl silný vítr a kroupy. Na místě dnes několik desítek dobrovolníků pomáhá s úklidem. Obava panuje z dešťů, střechy jsou zakryté zatím jen provizorně. Žádosti o státní dotaci z programu Živel vyplňují lidem úřednice v přístřešku na návsi zpustošené vichrem.

Škody se pohybují podle předběžných odhadů kolem sto milionů korun. Vojáci s těžkou technikou a dobrovolníci už odklidili sutě, modré plachty zakryly střechy domů. Traktory stojí na náměstí i v okolí obce u rozřezaných stromů. Po týdnu je řada místních unavená a smutná. „Lidé jsou vyčerpaní, prvních pět dní působil adrenalin, ale teď odjela těžká technika, hasiči, vojáci. Utichlo to, tak to na ně začíná padat, nemůžou spát,“ řekl ČTK Luděk Prošek, který organizuje práci řemeslníků.

Ústecký kraj uvolnil z centrálního skladu humanitární pomoci 50 vysoušečů. Potraviny i vodu do obce vozí dárci. „Jsme vděční za každou pomoc, je ale lepší se dopředu domluvit. Oblečení a hygienické prostředky jsou zbytečné. Nejvíce se teď hodí stavební materiál. Zařídili jsme účet na pile v sousedním Blatně, kam mohou zájemci vložit částku na konkrétní věci,“ řekla ČTK Eliška Ratiborská, která koordinuje dobrovolníky. Sama přitom původně přijela jen pomoci prarodičům, kterým pohroma zcela zničila dům. „Lidé se na mě obraceli, že chtějí pomoc, ale neví jak. Tak jsem zřídila účet a nakonec jsem se stala prostředníkem pro Člověka v tísni, který přijel s finanční pomocí,“ uvedla.

Do Stebna se vydala dnes i parta motorkářů. „Přijeli jsme přispět, ne tedy prací, ale každý s nějakým finančním obnosem,“ řekl ČTK Bohumil Cikán. „Většina lidí je z Prahy, já z Chomutova, domluvili jsme se na výlet a pomoci konkrétním osobám,“ uvedl.

Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
12:32
3. 7. 2021
!

Před dezinformacemi varuje i Jihomoravský kraj. Zdůrazňuje, že je dobré si všechny informace ověřovat. 

12:23
3. 7. 2021

Týden po tornádu připomínají slovácké obce zpustošené tornádem mraveniště. Místní, dobrovolníci z celé republiky, hasiči, vojáci a záchranáři nepřetržitě a neúnavně vyklízejí trosky, přenášejí materiál a staví už i první nová obydlí!

Bez oddechu, neúnavně a navzdory nikdy nepoznané situaci, co nejvíce koordinovaně. „Jasně, zádrhel se občas vyskytne. Nejsme neomylní. Ale klape to,“ svěřil se Blesku místostarosta Moravské Nové Vsi Igor Antal, telefon přilepený k uchu. „Pojďte, ubytujete se ve stanovém městečku, které pro vás nachystáme,“ vítá partu mladých, kteří přijeli z Kyjovska.

Celkem prý v sobotu pracovalo v městyse přes 500 brigádníků. „Spočítat je není možné,“ vděčně říká muž z radnice. V Hruškách pracují, stejně jako jinde, mraky lidí. Bez oddechu a bez reptání. Aby se nezdržovali, oběd jim vydávají dobrovolnické firmy přímo mezi troskami. „Zase řízek,“ naoko hubuje mezi sousty David, mohutný havíř, co přijel z Karviné. „Jsou tu úžasní,“ tvrdí už vážně. Přespává ve vlaku, který na nádraží přistavil expediční sbor Alberta Fikáčka.

Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě.
11:54
3. 7. 2021
!

Situaci v obcích zasažených tornádem a odstraňování škod začínají komplikovat sociální sítě, kde se šíří staré zprávy nebo dávno vyřešené poptávky a požadavky. Lidé odjinud tak mohou mít pocit, že pomoc na místě není dostatečná. Přibývá agresivních reakcí na vysvětlení odpovědných lidí, kteří se snaží vše uvést na pravou míru. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) se objevují dokonce vyhrůžky smrtí.

„Těm lidem, kteří tady makají několik dní v kuse, je vyhrožováno smrtí. Toto se děje. Musíme zajišťovat psychickou pomoc i těm lidem, kteří tady zvládají největší nápor práce,“ řekl novinářům Grolich.

Hejtman apeluje na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Bylo by prý také dobré, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni.

Typický mechanismus šíření zpráv na facebooku popsal Grolich tak, že například někdo požádá o 400 porcí jídla pro dobrovolníky. Obratem je na místě 600 porcí, ale příspěvek se na sítích šíří dál. Přitom v každé obci se vydávají tisíce jídel denně, zdůraznil Grolich.

Dalším nešvarem jsou i zprávy o tom, že se v obcích krade. „Do dnešního dne k žádnému takovému případu nedošlo,“ zdůraznil krajský policejní ředitel Leoš Tržil. „Nejsou nahlašovány vůbec žádné krádeže,“ doplnil Grolich. Není hlašeno ani žádné rabování. 

Hejtmana mrzí, že šíření starých či nepravdivých zpráv na facebooku nejvíce dopadá na lidi, kteří odvádějí na místě dobrou práci. „Pokud jsme se dostali do stadia, kdy lidé, na kterých to závisí, potřebují psychickou pomoc, tak je to opravdu špatně. A je to jen vlivem sociálních sítí,“ uzavřel Grolich.

11:42
3. 7. 2021

Několik autobusů s dobrovolníky zatím dnes vyjelo ze záchytného parkoviště nedaleko Břeclavi. Vozí je přímo do obcí zasažených tornádem. Obavy z nezvladatelného náporu dobrovolníků, které zaznívaly před prodlouženým víkendem, se zatím nenaplnily, na parkovišti je několik desítek vozů, místa je stále dost.

Záchytné parkoviště nechal krizový štáb zřídit na letišti v Ladné. Auta mají registrační značky z různých krajů. Dobrovolníci ČTK shodně popsali, že se rozhodli pomoci jižní Moravě po zhlédnutí záběrů v televizi nebo na sociálních sítích. Přijíždí hlavně jednotlivci či dvojice.

Záchytné parkoviště na letišti bude v provozu přes víkend, další koordinační místo je v kulturním domě v Hodoníně. „V Ladné je kolem 30 vozidel, vyjely čtyři autobusy. V Hodoníně se parkuje na různých plochách po městě, vyjelo pět autobusů,“ řekl krajský policejní ředitel Leoš Tržil před 11:00.

Dobrovolníci na jižní Moravě.
11:32
3. 7. 2021

Asi 90 procent území obcí zasažených tornádem je uklizeno od suti, trámů, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali dnes hasiči. Pokračují demolice poškozených budov v Lužicích a Hruškách, postupně by měli hasiči provádět řízené demolice také v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích.

Vznikají seznamy na základě požadavků občanů a starostů, řekl novinářům ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. K zemi půjde celkem více než 180 domů. V pátek i v noci na sobotu hasiči převáželi s pomocí armády sutiny z meziskládek na tři centrálně určená úložiště. Celá území obcí a jejich veřejná prostranství pomáhají hasiči uklízet od sutin, zbytků po bourání a dřeva z polámaných stromů.

V pátek v zasažené lokalitě pracovalo asi 1050 hasičů. Jejich počet se začne postupně snižovat. „Je možné, že se toto číslo o polovinu, o třetinu sníží,“ řekl Pelikán. Rozhodnutí padne během dneška.

Policie začne redukovat počty svých lidí v terénu nejspíš až koncem prodlouženého víkendu. „I do budoucna bude prováděno střežení v noční době, regulace dopravy i přes den a po dohodě se starosty regulace vstupu do obcí,“ řekl krajský ředitel Leoš Tržil.

11:07
3. 7. 2021
!

Asi 90 procent plochy zasažených obcí je uklizených od suti, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali hasiči. Pokračují demolice poškozených budov. Do zasažených obcí přijížděli dobrovolníci, dostávají náramek, jídlo a pití. Do určených míst je pak rozvážejí autobusy. 

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
10:07
3. 7. 2021
!

Dobrovolníky ze záchytných parkovišt sváží do obcí autobusy dopravního podniku Brno. 

Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě.
9:48
3. 7. 2021

Na jižní Moravě se včera střídali členové posttraumatické péče. „Opět budou v obci Hrušky. Po večerním předání už teď pracují na místě. Jsme tu pro vás i nadále,“ uvedl na twitteru PsychoHasič. Pražští hasiči mají na místě stále svůj odřad, který pomáhá s následky tornáda. Psychologové se pak snaží pomáhat zasaženým občanům. 

9:35
3. 7. 2021

Mezi stovkami pomocníků v tornádem zasažených obcích nechybí ani Tomáš Cabal, zaměstnanec společnosti Keller, která mu poskytla stroj zvaný bobek. „Jsem tam, kde je potřeba,“ řekl Tomáš, který aktuálně pracuje v Hruškách.

 Mezi stovkami pomocníků v tornádem zasažených obcích nechybí ani Tomáš Cabal, zaměstnanec společnosti Keller, která mu poskytla stroj zvaný bobek.  Mezi stovkami pomocníků v tornádem zasažených obcích nechybí ani Tomáš Cabal, zaměstnanec společnosti Keller, která mu poskytla stroj zvaný bobek.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi