Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tornádo na Moravě: Šest mrtvých, obří škody, ale i miliardová pomoc. Prvních 10 dní přehledně

Autor: Darina Jíchová, trm, kal, tsv, ČTK, vei, sova - 
4. července 2021
23:00

Tornádo, které ve čtvrtek 24. června udeřilo na Hodonínsku a Břeclavsku, a silné bouřky připravily o život šest lidí. Napáchalo miliardové škody a k demolici odsoudilo 180 domů. Prvních deset dní od jeho úderu jsme na Blesk Zprávách sledovali v online reportáži. Díky obrovskému vzepětí hasičů, záchranářů, policistů i dobrovolníků byly zasažené obce za necelé dva týdny z nejhoršího venku. Opravit zničené domy nebo je vystavět znovu ale potrvá dlouho a některé rány v lidských osudech už nepůjde spravit vůbec.

  • Na následky bouřky, která ve čtvrtek večer 24. června a v noci zasáhla jižní Moravu, zemřelo už šest lidí, mezi nimi i dvouletá holčička.
  • Nejvíce jsou postižené obce Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky, ale také Hodonín. 
  • Domů určených k demolici je 180.
  • Lidé zasažení tornádem by do 14 dnů měli ze sbírek pořádaných devíti organizacemi dostat 150 000 korun. Češi bezprostředně po úderu tornáda začali posílat peněžní dary na odstraňování škod, do týdne z toho byla miliarda. Mimořádnou pomoc vyplácí i rezort práce a sociálních věcí.
  • Ministerstvo pro místní rozvoj rozjíždí program Živel, ve kterém budou moci lidé se zničeným obydlím čerpat až dvoumilionovou dotaci a zvýhodnění třímilioný úvěr na nové bydlení. Stát podnikatelům na jižní Moravě uhradí 80 až 100 procent výdajů na nový majetek. 
  • Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese v Ústeckém kraji. Škody jsou v řádu desítek milionů korun. Místo tornáda šlo v tomto případě ale o jev zvaný downburst.

Sledujte počasí v Česku na radaru Blesku

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
9:36
1. 7. 2021

Kvůli stromu v kolejišti je od rána zastavený provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Omezení, které způsobily popadané stromy při bouřce v úterý, platí dál i mezi Přibyslaví na Havlíčkobrodsku a Sázavou u Žďáru, řekla ČTK Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železnic. Vlaky tam jezdí jen po jedné koleji a mají zpoždění.

Železniční provoz omezily nebo zastavily poruchy trakčního vedení způsobené popadanými stromy. „Úsek Přibyslav - Sázava u Žďáru je v provozu, byť tam vlak může nabrat pět minut zpoždění, protože se tam místo dvou kolejí jezdí po jedné,“ řekla Pistoriusová. Správa železnic předpokládá, že všechny poruchy na úseku opraví do pátku.

16:00
25. 6. 2021

Na Vysočině chystají finanční pomoc jižní Moravě poničené bouří a tornádem kraj i obce. Někde se kvůli tomu mimořádně sejdou zastupitelstva. Kraj chce darovat Jihomoravskému kraji deset milionů korun. Havlíčkobrodští zastupitelé se předběžně dohodli, že ve prospěch postižených obcí uvolní milion korun, což je částka odpovídající odměně za vítězství Havlíčkova Brodu v soutěži Historické město 2020. ČTK o tom informovali zástupci úřadů.

Krajské zastupitelstvo Vysočiny bude schvalovat dar na jednání svolaném na 5. července. „O konkrétním využití daru si následně rozhodne přímo Jihomoravský kraj podle situace a svých aktuálních potřeb,“ uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) v tiskové zprávě.

21:07
24. 6. 2021

Kvůli zaplavené trati byl dnes po 19:30 zastaven provoz na železnici v úseku Dobronín - Jihlava. „Voda tam pořád ještě teče. Jakmile přestane pršet a přestane se tam voda stahovat, bude možné provoz obnovit,“ řekl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda před 21:00. V Novém Městě na Moravě vyřadila bouřka zabezpečovací zařízení přímo ve stanici.

8:02
22. 6. 2021

Podle mluvčího společnosti EG.D Romana Šperňáka je nyní na Vysočině pět poruch na vedení vysokého napětí. Poruchy museli energetici odstraňovat i v pondělí večer, v jeden okamžik bylo bez dodávek až 7000 odběrných míst.

zirioges ( 8. srpna 2021 00:47 )

-od 17.6. do 24.6. byla na JV Moravě přízemní teplota až +45
-21.6 na Kyjovce a Prušánce povodně
-24.6. F4-tornádo
Mezi Břeclaví a Hodonínem je velmi horká půda, kterou je potřeba ochladit výsadbou stromů!

padrino ( 4. července 2021 14:09 )

Fláterníci zas na tom jen vydělaj a přitom na obnovu kostela nedali ani kačku.A jinak nechápu,jak může bejt 450 lidí v exekuci.To sou nepřizpůsobivý?

Jedná se skoro o 450 lidí. To znamená bezmála 300 rodin.

Michal Snobl ( 4. července 2021 11:24 )

Tak tohle už by snad byl vrchol toho exekučního hyenyzmu ne!!!!!!
Ať se raději tihle exekutorský doby tci seberou, i s hyena co vymýšlí a schvalují ty zlodějský zákony a táhnou jim tam pomáhat. Pak poznají co to je práce a čím si lidi vydělávají na živobytí. Bejčáky na tenhle zlodějský podnikatelsko-vládní-justicni propletenec.

frantacizek ( 30. června 2021 12:07 )

Wienerberger

alenotakno ( 30. června 2021 07:55 )

Ty naivko, kdyby tam byli ti, co se tam teď obrovsky cpou do vládnutí, to teprve poznáš, jak se doopravdy krade, jestli se tam dostanou. Zase budete všecí naříkat, to si piš. Jste teď zatím jen nemocní. Pak už budete natahovat jen kopyta.

Zobrazit celou diskusi