Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:00
4. 7. 2021

Děkujeme za pozornost našemu zpravodajství o tornádu na jihu Moravy a o tom, s čím se tu místní lidé museli a musejí potýkat. Připomeňme si ještě jednou klíčové informace.

  • Po bouřkách s krupobitím a tornádem, které se minulý týden ve čtvrtek prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem, bylo k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno bylo 1202 budov.
  • V charitativních sbírkách se shromáždila za týden víc než miliarda korun, dosud nejvíc po přírodní katastrofě v ČR.
  • Meteorologové tornádo, které zasáhlo Moravu, zařadili do druhé nejsilnější kategorie, v Evropě bylo nejtragičtější od roku 1984.
  • Kompletní škoda v obcích na Břeclavsku a Hodonínsku, tedy na majetku kraje a obcí, ale i na majetku lidí, se zatím dostala na 15 miliard korun a ještě poroste. Škody jen na majetku Jihomoravského kraje jsou kolem půl miliardy korun, stovky milionů škod hlásí některé firmy. Pojišťovny podle posledních údajů z bouřek v minulém týdnu evidují škody za čtyři miliardy korun.
  • V poškozených obcích byl po deseti dnech prakticky hotový úklid sutin a trosek.
  • Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.
  • Ministerstvo práce spustilo pro firmy a instituce z poničených míst dočasný kurzarbeitový program Tornádo. Zaměstnavatelé a živnostníci z poničených obcí také nebudou muset při zpoždění placení sociálního pojištění od června do listopadu platit penále. Podmínkou je, že odvody uhradí do konce roku.
  • Bouřky někde doprovodily kroupy o velikosti tenisových míčků a tornádo, které podle meteorologů způsobenými škodami odpovídá síle označované F4. V této kategorii dosahuje vítr rychlosti zhruba 267 až 324 kilometrů v hodině. Takové tornádo podle rozšířené Fujitovy stupnice dokáže zbořit dobře postavené domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily.
Video  
Video se připravuje ...
Video  
Video se připravuje ...
22:05
4. 7. 2021

Téměř 800 000 korun vynesl dnešní benefiční koncert Večer lidí dobré vůle na Velehradě na Uherskohradišťsku. Lidé mohli posílat dárcovské SMS, koncert přenášela Česká televize i Český rozhlas. Výtěžek koncertu poputuje lidem na jižní Moravě, které zasáhlo ničivé tornádo. Postižené obce a tamní obyvatele podporují také různé sbírky, ve kterých se již vybrala miliarda korun. Peníze z velehradského koncertu získá také Nadační fond Adiuvare, který podporuje studium mladých lidi ze sociálně slabších poměrů, a také lidé, kteří kvůli koronavirové pandemii přišli o peníze nutné k zajištění základních životních potřeb.

Loni se při velehradském benefičním večeru vybralo téměř půl milionu korun, návštěvnost však byla loni kvůli pandemii koronaviru výrazně omezená. Na nádvoří před velehradskou bazilikou mohlo maximálně tisíc lidí. Letos mohlo vzhledem k epidemickým opatřením na koncert do 5000 lidí. Stanovený počet nebyl podle tajemníka Dnů lidí dobré vůle Josefa Kořenka překročen. Nádvoří bylo z větší části plné, lidé koncert sledovali a poslouchali i z okolních prostor.

Církevní slavnost Dny lidí dobré vůle na Velehradě (3. 7. 2021)
20:12
4. 7. 2021

„Odklizena je již většina území poškozených obcí. Počet zasahujících se bude redukovat. Na místě budou pokračovat v práci kromě bezmála 300 jihomoravských hasičů také hasičské odřady z krajů Středočeského, Pardubického, Vysočiny, Olomouckého a Zlínského a Záchranného útvaru HZS ČR. Celkově v rámci odřadů cca 130 hasičů,“ uvedli na twitteru jihomoravští hasiči.

18:37
4. 7. 2021
!

Nákladní auta mohou vozit stavební materiál na Břeclavsko a Hodonínsko i ve dnech, kdy jinak nesmí na dálnice. Mají výjimku, uvedlo ministerstvo dopravy.

„Zákon umožňuje z víkendových zákazů jízd výjimku v případě živelních pohrom, což je případ tornáda na Moravě. Dopravní policie se stanoviskem ministerstva dopravy souhlasí a nákladní auta dovážející potřebný materiál na obnovu poničených domů nebude pokutovat,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

17:28
4. 7. 2021

Hájkovi z Moravské Nové Vsi plánovali odjet na svatební cestu. Tu jim ale zhatilo tornádo, které je připravilo o všechno. Místo vysněných líbánek teď běhají kolem domu, který před nedávnem dostavěli.

Celý článek čtěte ZDE.

Hájkovi z Moravské Nové Vsi. Hájkovi z Moravské Nové Vsi.
15:46
4. 7. 2021

Záchytné parkoviště pro dobrovolníky nedaleko Ladné na Břeclavsku se navzdory původním plánům v pondělí a úterý otevírat nebude. Úklid polí postupuje rychle a na letišti parkovalo jen pár desítek vozů, dnes tedy krizový štáb v Břeclavi rozhodl o ukončení provozu parkoviště i hromadného svozu dobrovolníků na místa zasažená tornádem. ČTK to řekl Jiří Holobrádek z břeclavského štábu a potvrdila Alena Knotková z krajského úřadu.

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy.
15:29
4. 7. 2021

První hodiny a dny po tornádu připomínaly obce v Podluží dystopickou krajinu z katastrofického filmu. Pahýly stromů, trosky v ulicích, střešní trámy zlámané jako sirky, auta pomačkaná jako krabičky od cigaret. Díky horečné práci místních a dobrovolníků, hasičů i armády se deset dní po živelní pohromě celkový obraz změnil k lepšímu. Návrat do normálu ale bude dlouhý.

Tři vesnice a jeden městys na Břeclavsku a Hodonínsku teď působí spíše jako jedno velké staveniště. Auta převážející suť, dřevo a stavebniny se prakticky nezastaví, na střechách je pomalu více lidí než v ulicích. Stany a provizorní přístřešky, kde se potkávají dobrovolníci u várnic s jídlem, přátelskou atmosférou trochu připomínají festivalové městečko.

I po deseti dnech přetrvává silný kontrast mezi úzkým pásem, kudy prošlo tornádo, a blízkým okolím. O pár set metrů dál rozkvétají slunečnicová pole, červenají se třešně u cest a výletníci šlapou do pedálů jízdních kol. Kolem zasažených obcí jsou však pole zplanýrovaná, stromy polámané a lidé nemají na výlety pomyšlení.

Kontrast je patrný i uvnitř obcí. Třeba část Moravské Nové Vsi je prakticky nepoškozená, u jednoho domku třeba zůstaly ozdobné hrníčky na laťkovém plotě. Na druhé straně městysu vichr rval střechy a některé ploty úplně zmizely – včetně toho u hřbitova.

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Hájkovi z Moravské Nové Vsi. ...nebo dveře, které byly možná nedávno koupené.
14:38
4. 7. 2021
!

Lidé, kteří kvůli tornádu přišli o střechu nad hlavou, mají nabídky ubytování z blízkého okolí i vzdálenějších míst. Většina jich ale chce zůstat v domovské obci, kde je čekají opravy domů, případně musí stavět prakticky od základů. Jako provizorium na potřebnou dobu by mohly posloužit mobilní domy, řekl dnes novinářům hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Krajský úřad dal dohromady katalog různých možností, jako je ubytování složené z buněk nebo montované domky. „Vždy to je o ceně a kvalitě. Předali jsme obcím, co už máme zpracované, včetně kalkulací, aby si to mohly s občany řešit,“ uvedl Grolich. Po prodlouženém víkendu chce kraj přesně zjistit, kolik lidí bude potřebovat dlouhodobé náhradní ubytování.

Mobilní bydlení lze umístit přímo do zasažených obcí. Kdo uhradí náklady, není zatím jasné, bude se to podle hejtmana řešit individuálně. Hlavní slovo budou mít obce, které mají přehled o sociální situaci a možnostech svých obyvatel.

„Je to na dohodě s obcí, jestli to bude hradit, nebo jestli se to bude hradit z toho, co ty rodiny například dostanou z veřejných sbírek, to už je na řešení těch konkrétních případů,“ popsal Grolich.

Peníze ze sbírek by se nyní měly postupně dostávat k rodinám. Charitativní organizace, které vybraly dohromady přes miliardu, už obchází domy a dávají pro začátek „rychlé peníze“. V případě Nadace Via, která zastřešuje i další sbírky, jde o 150.000 korun. Diecézní charita Brno dává 50.000 až 200.000 korun podle podle stavu poškození domu. S odstupem v druhém kole budou organizace pomáhat rodinám podle toho, kolik dostaly od pojišťoven, od státu, případně jestli například získaly nějaký stavební materiál zdarma.

13:41
4. 7. 2021
!

Podívejte se, jak to vypadá deset dní po ničivém tornádu v obci Moravská Nová Ves a okolí. Všude jsou „modré střechy“, trosek je místy stále hodně. 

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy.
13:27
4. 7. 2021

Jihomoravští hasiči už nepotřebuji tak velkou pomoc jako doteď. Ze zasažených obcí proto spousta jednotek hasičů ale i odřadů odjíždí. Takto vypadá odjezd pražských hasičů. 

Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy. Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy. Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy. Pražští hasiči odjíždí z jižní Moravy.
13:18
4. 7. 2021

Pohled z výšky odhalil, kudy tornádo postupovalo a jak velké škody napáchalo. Více najdete v článku a galerii. 

Tornádo přineslo zkázu na jižní Moravu. Mělo sílu F4. Vítr se ve víru hnal rychlostí až 322 km/hod. Tornádo přineslo zkázu na jižní Moravu. Mělo sílu F4. Vítr se ve víru hnal rychlostí až 322 km/hod.
13:00
4. 7. 2021
!

Z jižní Moravy odjíždí odřah hasičů z Královéhradeckého kraje. Více než týden tam pracovalo 140 dobrovolných a profesionálních hasičů. „Naše mise končí, jedeme domů,“ napsali hasiči. 

12:05
4. 7. 2021

Policie podle krajského ředitele Leoše Tržila nadále počítá s kontrolami, a to i na výjezdu z obcí, aby nedocházelo k odvážení stavebního materiálu.

Před prodlouženým víkendem se krizový štáb obával nezvladatelného náporu dobrovolníků. Situace je ale klidná, dobrovolníků není tolik a jsou disciplinovaní. Ve stanových městečkách nocovalo asi 270 lidí.

„Kdokoliv má zájem přijet, bez problému může,“ řekl po krizovém štábu hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Práce se prý najde pro každého, doprava je už klidná.

Dobrovolníci například uklízejí pole a vinice, mnozí po dohodě s konkrétními rodinami pomáhají s opravami domů. Demolice už provádějí především hasiči s pomocí armády a těžkou technikou. K demolici je v celé oblasti zasažené tornádem určeno 180 domů. Asi 80 si jich majitelé zbourali sami, u dalších 27 hasiči obdrželi žádost o demolici.

Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy. Odklízení trosek v Moravské Nové Vsi a modré střechy.
11:11
4. 7. 2021
!

Ze 180 domů určených k demolici po tornádu jich lidé 80 zdemolovali sami. U dalších 27 obdrželi hasiči žádost o demolici. Žádosti přijímají do úterý.

11:08
4. 7. 2021
!

Parkoviště pro dobrovolníky u Ladné s kyvadlovou dopravou zůstane v provozu do úterý. Od středy policie umožní vjezd do obcí. Dorovolníci jsou vítaní.

10:16
4. 7. 2021
!

„Bůh nás nezkouší víc, než dokážeme snést,“ uvedl při mši v Moravské Nové Vsi brněnský pomocný biskup Pavel Konzbul.

Kostel má sice zachovanou klenbu, ale krov a střechu tornádo zničilo. Některá okna jsou rozbitá, včetně vitráže nad oltářním nástavcem. Zmizela špička věže, hodiny se zastavily krátce před půl osmou, tedy v čase, kdy udeřilo tornádo. Pryč jsou stromy, které kostel obklopovaly. Interiér je ale zachovalý. Kolem chrámu už je také složené dřevo na nový krov.

Kostel zaplnili jak místní, mnozí ve svátečním nedělním oděvu, včetně dětí a seniorů, tak někteří dobrovolníci, kteří chtěli alespoň nakouknout do poškozeného chrámu. Farář Marián Kalina řekl, že kromě budování nových střech je potřeba myslet na budování společenství obce i farnosti.

„Co je nejdůležitější, musíme neustále budovat naše mezilidské vztahy a náš vztah k bohu. Tyto vztahy jsou možná zranitelnější, než na první pohled vypadají, škody na nich jsou často skryté,“ doplnil Konzbul. Kázání v kostele mělo věřícím dodat vytrvalost a sílu, varovalo před reptáním a závistí.

Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi.
9:52
4. 7. 2021
!

Kostel v Moravské Nové Vsi, silně poškozený při tornádu, dnes poprvé zaplnili věřící při nedělní mši. Chrám nemá krovy, střechu ani špičku věže.

Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi. Mše ve zničeném kostele v Moravské Nové Vsi.
9:20
4. 7. 2021
!

Uměle vytvořené tornádo se záměrem škodit obyvatelům? I takové konspirační teorie se v souvislosti s událostmi na jižní Moravě objevují. Podrobnosti v článku. 

9:09
4. 7. 2021
!

V Prešově se v sobotu konal pohřeb těhotné Martiny (†32). Zabilo jí tornádo, za tři týdny by porodila Daliborka. Podrobnosti přinášíme v článku. 

Pohřeb Martiny († 32) z Prešova, kterou zabilo tornádo v moravských Lužicích. Martina měla za tři týdny rodit.
8:54
4. 7. 2021
!

Zemědělci sdružení v Agrární komoře a Zemědělském svazu ČR zatím vybrali ve sbírce pro poškozené tornádem na jižní Moravě přes 1,5 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí komory Barbora Pánková. Sbírka potrvá do konce července, peníze potom budou předané nejvíce poškozeným obcím. Podle místopředsedy Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a bývalého ministra zemědělství Jiřího Milka by pomoc byla rychlejší, kdyby fungoval fond těžko pojistitelných rizik.

Zemědělci se také zapojili v postižených oblastech do úklidových prací, mají k dispozici traktory s čelním nakladačem a další těžkou techniku, pomocí které mohou například odvážet suť z poničených domů.

„Od čtvrtečního večera desítky zemědělců pomáhají obyvatelům zasažených oblastí s odklízením trosek a zajištěním základních potřeb. Další stovky a tisíce z celé republiky nabízejí materiální i peněžní pomoc postiženým kolegům, aby mohli co nejdříve obnovit svá hospodářství, postarat se o plodiny na polích i trvalých kulturách a zajistit odpovídající péči o hospodářská zvířata,“ dodal předseda svazu Martin Pýcha.

8:33
4. 7. 2021

Středočeští hasiči včera opět trvdě makali. V Hodoníně rozebírali plechy ze střech a stěn objektů. „Práce probíhá ve výškách, proto je nutné, abychom byli zajištěni. V práci nám pomáhá také výšková technika,“ doplnili. 

8:17
4. 7. 2021

Pražští hasiči budou dnes redukovat své síly a prostředky nasazené na jižní Moravě. „Náš odřad se tak vrací zpět do Prahy. Pomoc HZS Jihomoravského kraje v současném rozsahu už není potřeba,“ uvedli na twiteru. 

8:00
4. 7. 2021

Dobré ráno. I dnes se budeme v online zpravodajství věnovat dění na jižní Moravě, kde se 24. června prohnalo tornádo. 

22:30
3. 7. 2021

Děkujeme za pozornost našemu online přenosu o tornádu na jihu Moravy a likvidaci jeho následků. Sobota přinesla především jednání krizového štábu, po kterém hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) uvedl:

  • „Těm lidem, kteří tady makají několik dní v kuse, je vyhrožováno smrtí. Toto se děje. Musíme zajišťovat psychickou pomoc i těm lidem, kteří tady zvládají největší nápor práce,“ zlobil se.
  • Hejtman apeloval na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Bylo by prý také dobré, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni.
  •  Asi 90 procent území obcí zasažených tornádem je uklizeno od suti, trámů, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali dnes hasiči. Pokračují demolice poškozených budov v Lužicích a Hruškách, postupně by měli hasiči provádět řízené demolice také v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích.
  • Vznikají seznamy na základě požadavků občanů a starostů, řekl novinářům ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. K zemi půjde celkem více než 180 domů. Pelikán v České televizi uvedl, že více než třetinu domů si zbourali majitelé sami. Zbývajících 120 domů by mělo být zbouráno během příštích 14 dnů. V neděli přijdou na řadu dva rodinné domky v Hruškách.
  • Hasičům se dnes v Moravské Nové Vsi podařilo vyprostit z hromady dřeva a suti živého psa. Je zraněný a vyčerpaný. Ošetřila jej veterinářka. Je to pravděpodobně knírač, řekl mluvčí jihomoravských hasičů Petr Příkaský.
  • Psa objevila skupina hasičů z Prahy. Všimli si toho, že u hromady intenzivně štěká pes. Pravděpodobně tím upozorňoval na to, že je tam živé zvíře, které pak hasiči skutečně vyprostili.
21:17
3. 7. 2021

Hudebníci z České filharmonie a Filharmonie Brno spojili síly ve prospěch obcí zasažených tornádem. Na zámku ve Valticích odehráli benefiční koncert pod taktovkou Tomáše Netopila. Na úvod zazněla hymna, poté Špacírka ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka. Hlavním bodem programu byla Novosvětská stejného skladatele.

Tornádo, které se prohnalo minulý čtvrtek obcemi na jihu Moravy, zasáhlo i některé členy Filharmonie Brno. Jeden z nich bydlí přímo v Moravské Nové Vsi, několik dalších má v oblasti příbuzné, další dobrovolně pomáhají při odklízení následků.

K hudebníkům, kteří na vlastní oči viděli spoušť v Podluží, patří violista Pavel Nikl, jeden z těch, kteří dnes vystupovali na valtickém zámku. Prý se přesvědčil, jak mocná je příroda, když se rozhodne ukázat svou sílu. „Máme jednu velkou a silnou zbraň - a to je lidské srdce, které dokáže být obětavé, pracovité, když je to potřeba,“ řekl před zahájením koncertu Nikl.

Benefičním večerem, který přenášela Česká televize, provedl diváky moderátor Marek Eben. Kromě televize jej mohli zájemci sledovat i na sociálních sítích obou orchestrů. Přispívali dárcovskými SMS nebo přímo na sbírkový účet Nadace Via, kde se pro Moravu v uplynulých dnech vybralo už přes 200 milionů korun. Během televizního přenosu koncertu přibylo dalších 2,5 milionu korun, uvedl na závěr Eben.

Živly před devíti dny silně zasáhly také zámek ve Valticích. Krupobití poničilo střechu a okna. Zatím se podařilo dát do pořádku například jízdárnu, kde se dnešní koncert konal. Pět desítek oken je zasklených, střecha má novou krytinu. Na zámku ale zůstává spousta další práce. „Nechali jsme opravit okna v místnostech, kterými prochází návštěvnický okruh, ostatní jsou zajištěná proti zatečení. Bohužel krupobití zasáhlo zámek ze západu v největší možné ploše,“ řekl v pátek kastelán Richard Svoboda.

Česká filharmonie a Filharmonie Brno společně odehrály 3. července 2021 na zámku ve Valticích na Břeclavsku koncert naděje na pomoc lidem zasaženým tornádem a jako poděkování všem, kdo pomáhají. Česká filharmonie a Filharmonie Brno společně odehrály 3. července 2021 na zámku ve Valticích na Břeclavsku koncert naděje na pomoc lidem zasaženým tornádem a jako poděkování všem, kdo pomáhají. Česká filharmonie a Filharmonie Brno společně odehrály 3. července 2021 na zámku ve Valticích na Břeclavsku koncert naděje na pomoc lidem zasaženým tornádem a jako poděkování všem, kdo pomáhají.
20:21
3. 7. 2021

Mezi obcemi po tornádu bují velké skládky, najde se na nich ledacos. Třeba jízdní kolo nebo dveře, možná nedávno koupené. Výjimkou není ani počítavý monitor.

Mezi obcemi po tornádu bují velké skládky, najde se na nich ledacos. Na skládce se válí zničené jízdní kolo... Hromada narůstá s každým příjezdem náklaďáku, tedy co tři minuty. ...nebo dveře, které byly možná nedávno koupené. Na skládce je vše, co tornádo zlikvidoval, třeba i monitor.
19:10
3. 7. 2021
!

Šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán v České televizi také uvedl, že v pátek bylo v oblasti ještě zhruba 1050 hasičů, od zítřka by jich tu měla být už jen zhruba polovina.

19:07
3. 7. 2021
!

Hasiči v sobotu zbourali tři domy v obcích Hrušky a Lužice, uvedl v České televizi Jiří Pelikán, velitel hasičů Jihomoravského kraje. Zmínil také, že další demolice 120 domů potrvají zhruba 14 dní. Třetinu z celkem 180 domů určených k demolici si podle Pelikána místní zbourali sami. V neděli přijdou na řadu dva rodinné domky v Hruškách.

18:21
3. 7. 2021

Podívejte se, jak to vypadá na zámku ve Valticích, který poničily kroupy, které předcházely ničivému tornádu na jihu Moravy. I na plachtou zakrytý skleník.

lachtou zakrytý skleník zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Plachtou zakrytý skleník zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku. Tašky popadané ze střechy zámku ve Valticích na snímku pořízeném 3. července 2021. Areál zámku poškodilo 24. června krupobití, jež předcházelo vzniku tornáda na Břeclavsku.
17:55
3. 7. 2021

Špatná zpráva pro lidi v exekuci. Jakkoli žijí v tornádem postižených obcích, o peníze ze sbírek můžou přijít. Pro Radiožurnál to uvedla prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová. „Vůbec netušili, že by ta situace mohla dopadnout takto,“ uvedla Rohanová s tím, že jde o 300 rodin - zhruba 450 lidí.

16:50
3. 7. 2021

„Nejen daně, ale i správní poplatky promíjíme v návaznosti na nedávné tornádo v Jihomoravském kraji. Zákon umožňuje osvobodit od poplatků všechny úkony související se zápisem do registru silničních vozidel, vydáním registrační značky nebo i darováním auta občanům v zasažených obcích,“ uvedla vicepremiérka ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

16:24
3. 7. 2021

„V uplynulých čtyřech dnech jsme se ve spolupráci s SDH Horní Měcholupy účastnili likvidačních prací v oblasti zasažené tornádem na Moravě. Práce tam bylo opravdu dost a velice rádi jsme pomohli. Doufáme, že se brzy obnoví původní život v zasažené oblasti,“ uvedli na facebooku dobrovolní hasiči z Dolních Měcholup. „Dále bychom chtěli poděkovat všem lidem, kteří přispěli do sbírky pro tamní obyvatele, kterou velice rychle uspořádala naše paní místostarostka a TRIO MALÝ HÁJ. Vybrané věci byly předány na místě,“ dodali.

SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021) SDH Dolní Měcholupy a pomoc z Prahy na jihu Moravy (červenec 2021)
15:54
3. 7. 2021

Technici v Hruškách na Břeclavsku staví obří obrazovku, na které budou moci lidé sledovat večerní čtvrtfinálové utkání fotbalového mistrovství Evropy Česká republika - Dánsko v Baku. Chtějí tak místním alespoň trochu zpříjemnit atmosféru po ničivém tornádu.

Technici v Hruškách na Břeclavsku staví obří obrazovku, na které budou moci lidé sledovat večerní čtvrtfinálové utkání fotbalového mistrovství Evropy Česká republika
15:40
3. 7. 2021

Blesk navštívil v sobotu Břeclav i obec Hrušky. Řadu zajímavých fotek najdete v galerii článků, část jich zveřejňujeme přímo zde. Do výdeje jídel se vedle místních zapojily i cateringové fimy, na pomoc přijeli i mistři kominičtí-

Na pomoc do vesnic zničených tornádem přijeli i mistři kominičtí (3. 7. 2021) Cateringová firma vaří a vydává jídlo brigádníkům přímo uprostřed zpustošených ruin Hrušek (3. 7. 2021) Brigádníci pomáhají místním v Hruškách v ulici Záhumenní (3. 7. 2021) Paní z Hrušek vydává oběd brigádníkům, kteří přijeli do vsi pomáhat po tornádu (3. 7. 2021)
15:26
3. 7. 2021

K úklidu okolí Břeclavi se přihlásily desítky dobrovolníku, do oblasti je dovezly autobusy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi