Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
10:16
30. 6. 2021

V Hodoníně čtvrteční tornádo poškodilo kromě městské čtvrti Pánov také Hornickou čtvrť, část města zvanou Bažantnice a ulice Lipová alej, I. Olbrachta a U Červených domků. V těchto místech vznikly rovněž škody na veřejném majetku. Konkrétně v budově ZŠ U Červených domků, ZŠ B. Martinů, v objektu sportovní haly i na stadionu U Červených domků. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí města Petra Kotásková.

Krizový štáb zmapoval rozsah poškození všech domů v katastru Hodonína. V Pánově je významně poškozených 14 domů, z toho šest je určeno k demolici. Dva bytové domy tornádo poškodilo ze tří čtvrtin. V Hornické čtvrti je určen ke zbourání jeden dům. „Vzhledem k blízkosti lesa zde byly poškozeny především střechy domů v důsledku pádu stromů. Škody jsou nahlášeny celkem v 19 domech. V bytových domech v oblasti Bažantnice byly nejvíce poškozeny střechy, škody utrpěly i fasády a okna,“ uvedla Kotásková.

Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu. Poškozené rodinné domy v Hodoníně po čtvrteční silné bouři, krupobití a tornádu.
10:03
30. 6. 2021

Pomoc lidem na jižní Moravě se nedostává jen prostřednictvím materiálu, ale i hlídáním dětí nebo nabízením volných bytů, vše samozřejmě zadarmo. Pomoci se rozhodl i florbalový klub Štíři České Budějovice, který nabízí dětem od rodin postižených tornádem možnost účastnit se sportovního soustředění. 

POŠLETE K NÁM DĚTI

Rádi bychom alespoň trochu pomohli lidem zasaženým neštěstím na Moravě. Nabízíme, že mohou poslat své děti na naše soustředění v Horní Stropnici v Novohradských Horách.

 

17:52
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických lokalit Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Strakonická teplárna musela po bouřích odstavit parovodní trubky zásobující výměníkovou stanici v Tovární ulici, vodu s hasiči odčerpává. ČTK to dnes řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.

„Jak stoupla hladina vody v různých stokách a potocích, tak zaplavila jednu část šachty u Volyňky a my to odčerpáváme. Kupovali jsme nové čerpadlo, abychom se toho zbavili,“ řekl Hřídel. Výměníková stanice v Tovární ulici připravuje teplou vodu pro oblasti Šumavská, Povážská, Volyňská a Nádražní. Parovodní trubky jsou zatopené.

15:52
25. 6. 2021

Společnost EG.D vyhlásila stav nouze kvůli ohrožení bezpečnosti a spolehlivosti provozu elektrizační soustavy.

15:40
25. 6. 2021

Obyvatelé strakonických částí Povážská, Volyňská, Nádražní a Šumavská jsou bez teplé vody. Teplárna po bouřích odstavila zatopené parovodní trubky.

10:26
25. 6. 2021

„Většina krajů je připravena finančně pomoci těmto (jihomoravským) obcím. Je naprosto nutné, aby si starostové, kteří tam řeší odklízení sutin, byli jisti, že když budou zadávat nějakou práci, musí na ni mít dostatek prostředků. Budeme připraveni pomoci, potřebujeme se domluvit, kam má pomoc směřovat. Je důležité dobře definovat, kam má pomoc jít,“ řekl jihočeský hejtman Martin Kuba, který už ve čtvrtek mluvil s jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem (KDU-ČSL).

14:10
24. 6. 2021

Noční bouřky přerušily na řadě míst na jihu Čech dodávky elektřiny. Kolem poledne bez ní v kraji zůstávalo téměř 6500 domácností. Ráno jich bylo téměř 10.000. V drtivé většině poruchy způsobil pády stromů do vedení.V tiskové zprávě to uvedl mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

„Nejvážnější situace je na Táborsku, konkrétně v okolí Mladé Vožice, dalším postiženým regionem je severní část Českobudějovicka a opravy probíhají i na Českokrumlovsku,"  uvedl.

13:29
24. 6. 2021

V jižních Čechách se v noci rozsvítila obloha i mnohokrát za sekundu.

12:31
24. 6. 2021

Noc v Bavorově osvětlovaly blesky, ukazoval se jeden za druhým.

11:12
24. 6. 2021

Jaderná elektrárna Temelín odstavila v noci na dnešek kvůli následkům bouře II. blok. Spadly stožáry, jež patří firmě ČEPS, která zajišťuje provoz přenosové soustavy. Dvouměsíční odstávka bloku tak začala proti plánu o týden dřív. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták. Noční bouřky přerušily na jihu Čech dodávky elektřiny, je bez ní 10.000 domácností.

Bouře a silný vítr způsobily pád tří stožárů linky velmi vysokého napětí, která spojuje Temelín a rozvodnou stanici Kočín. Linka, která je mimo areál elektrárny, byla odstavená a druhý temelínský blok tak nemohl odvádět elektřinu a automatické systémy blok odstavily. „Vedení elektrárny se rozhodlo plánovanou odstávku zahájit o týden dříve. Bezpečnost temelínské elektrárny není ovlivněna. První temelínský blok pracuje na plném výkonu,“ uvedl mluvčí.

10:45
24. 6. 2021

Bouřka napáchala škody i v okolí jaderné elektrárny Temelín. Fotografie popadaných sloupů zveřejnil na twitteru jihočeský hejtman Martin Kuba.

9:55
24. 6. 2021

Během noční bouřky spadlo na území Strakonic 72,2 mm srážek.

Během noční bouřky spadlo na území Strakonic 72,2 mm srážek.
9:22
24. 6. 2021

Noční bouřku a krupobití na jihu Čech nepřežila obří památná lípa na Táborsku, zlomila se vejpůl.

Noční bouřku a krupobití na jihu Čech nepřežila obří památná lípa na Táborsku, Zlomila se vejpůl.
07:32
24. 6. 2021

Do odstraňování následků se zapojili i dobrovolní hasiči. Jen v Písku během pár hodin evidují přes 20 zásahů. Nejčastěji odklízejí popadané stromy a odčerpávají vodu.

V Písku se do odstraňování následků bouřek zapojili i dobrovolní hasiči. V Písku se do odstraňování následků bouřek zapojili i dobrovolní hasiči. V Písku se do odstraňování následků bouřek zapojili i dobrovolní hasiči.
06:20
24. 6. 2021
!

Varování před silnými bouřkami platí až do pátku, nejvíc hrozí podle meteorologů na jihu Čech.

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi