Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
23:05
28. 6. 2021

Nemusí to být jenom lopaty, latě, plachty a silné ruce v drsných rukavicích. Pomoc na tornádem postižené Moravě má mnoho podob. Může jím být také například stánek s občerstvením zdarma. "Když jsme v sobotu dorazili na pánov s plnou dodávkou věcí a ptali se, co jim ještě chybí, tak tři lidi nezávisle na sobě řekli: PIVO! Plán na neděli byl jasný…," popsala situaci z místa parta provozovatelů veselského Kafé v kině. A měli úspěch...

21:40
28. 6. 2021

Do sbírek na pomoc jihomoravským obcím, jež ve čtvrtek poničilo tornádo, poslali lidé k pondělí přes 700 milionů korun. Další desítky milionů pak přibyly během dne. Nejvíce peněz zřejmě vybrala Diecézní charita Brno. K 17:00 měla na účtě 197,7 milionu korun, o 25 milionů více než ráno. Částka roste také Nadaci Via, dosud vybrala přes 171 milionů. Český červený kříž vybral zatím 76 milionů. Zástupci několika neziskových organizací a nadací se dnes odpoledne sešli a dohodli se na tom, že postup při rozdělování peněz budou koordinovat, řekla ČTK za Nadaci Via Hana Sedláková. Na konkrétnějších závěrech by se měli dohodnout v úterý.

Sbírky pro konkrétní postižené osoby a rodiny vypisuje portál Donio. Kontakty na hlavní hromadné sbírky najdete na portálu Darujme. 

21:00
28. 6. 2021

Jen o fous minulo řádící tornádo rodný domov modelky Nikol Švantnerové (28) v Hodoníně. Její přítel, fotbalista Patrik Dressler (30), tam kope za fotbalový tým, takže jí přímo z místa řádění bouře posílal videa.

Naštěstí se tornádo její rodině vyhnulo, ale odnesly to domy a vinice jejich blízkých přátel, a tak Nikol Švantnerová okamžitě na jižní Moravu odjela a zapojila se do odklízení zničených věcí.

Více zde>>

Nikol Švantnerová odjela pomáhat na Moravu Nikol Švantnerová odjela pomáhat na Moravu Nikol Švantnerová odjela pomáhat na Moravu Nikol Švantnerová odjela pomáhat na Moravu
20:00
28. 6. 2021

Město Hradec Králové pošle tornádem zničené obci Lužice na Hodonínsku 1,2 milionu korun. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města. Radní Královéhradeckého kraje dnes rozhodli, že kraj pošle osmi obcím na jihu Moravy a jedné na severu Čech, které v minulém týdnu zasáhlo tornádo či silné bouře, dohromady 900.000 korun. Každá obec od kraje dostane 100.000 korun na pokrytí škod, které jsou na soukromém i veřejném majetku.

19:40
28. 6. 2021

Mezi zasaženými místy je také domov pro seniory v Hodoníně. Také tam pilně probíhají odklízecí práce. Na Twitteru se objevilo několik fotek, které mapují postupující práce i rozsah škod. 1

19:27
28. 6. 2021

Nevídanou vlnu solidarity zvedl příběh Mackových z Moravské Nové Vsi. Rodina má zničený dům i obchod – zdroj svého příjmu. Dcera Silvie (14) je navíc vážně zraněna. Tornádo ji zastihlo v autobuse. Ve prospěch rodiny poslali dárci přes crowdfundingovou platformu Donio.cz už 6 milionů korun. „Peníze se použijí na léčbu obou dcer a na opravy domu. Část rodina věnuje potřebným sousedům,“ řekla Petra Čukanová, která za sbírkou stojí.

Silvie (14) skončila v kritickém stavu v nemocnici ve Vídni. Dům rodiny Mackovy z Moravské Nové Vsi. Autobus, ve kterém Silvie (14) jela z Hodonína domů.
19:02
28. 6. 2021
!

Další z neuvěřitelných videí, které ukazují, jakou sílu mělo tornádo nad jižní Moravou, získal exkluzivně Blesk.cz. Černý trychtýř se blíží k ohromeným lidem v bytovkách v hodonínské čtvrti Bažantnice. Ti jen nevěřícně zírají…

Video  
Video se připravuje ...
18:21
28. 6. 2021

Na Hodonínsku a Břeclavsku po čtvrtečním tornádu zůstává asi 1500 odběratelů bez elektřiny. ČTK to dnes odpoledne oznámil mluvčí distribuční společnosti eg.d Roman Šperňák. Podle náměstka jihomoravského hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) je otázkou týdnů, než budou plně obnoveny dodávky elektřiny.

"V pátek ráno bylo bez proudu 75.000 odběratelů v oblasti, do večera se nám podařilo jejich počet snížit na 3500. Pak se postup prací zpomalil, protože bylo zapotřebí detailně projít postižené obce a hledat pozůstatky funkčního vedení, na které bylo možné bezpečně připojit další odběratele," popsal situaci Šperňák.

18:09
28. 6. 2021

V Mikulčicích by v úterý měly začít první demolice domů poškozených čtvrtečním tornádem. ČTK to v pondělí řekla starostka Marta Otáhalová. Ve všech postižených obcích dnes pokračoval úklid sutin i zajišťování střech provizorními plachtami, někdo už mohl začít i s pokrýváním, řekli ČTK starostové.

V Mikulčicích dnes pracovali na přípravě domů k demolici. "Jsou hotové demoliční výměry, odpojovaly se vodoměry a plynoměry. Domů k demolici přibylo, včera jich bylo 30, dnes statik odhalil dalších 10 domů a u tří požádali lidé ještě o prověření. Domy, které jsou od statika potvrzené jako neobyvatelné, si bereme na starost, tam demolici zajistíme. S demolicemi se začne zítra (v úterý)," řekla ČTK starostka.

18:06
28. 6. 2021

Střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi, která byla jistým symbolem zkázy, jíž tornádo napáchalo, museli v pondělí odpoledne sundat pražští hasiči. Rozhodl o tom statik.

„Pro práci v takto nebezpečném prostředí byl vybrán tým, složený převážně ze specialistů USAR, kteří se podílejí na likvidačních pracích a zůstali na jižní Moravě jako součást druhého odřadu HZS hl. m. Prahy. Celá operace trvala několik hodin,“ informoval Blesk mluvčí pražského hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Poničenou střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi museli v úterý sundat pražští hasiči. (28. června 2021) Poničenou střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi museli v úterý sundat pražští hasiči. (28. června 2021) Poničenou střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi museli v úterý sundat pražští hasiči. (28. června 2021)
17:49
28. 6. 2021

Rodině z Moravskoslezského kraje, jejíž dítě zemřelo v souvislosti s řáděním ničivého tornáda na jižní Moravě, poskytne moravskoslezské hejtmanství finanční pomoc ve výši 400.000 korun.

"V místě katastrofy byla i rodina z Moravskoslezského kraje a byla fatálně zasažena. Poškozená rodina obdrží výpomoc ve výši celkem 400.000 tisíc korun, dnes tento dar schválila rada kraje," uvedla mluvčí hejtmanství Nikola Birklenová. 

17:32
28. 6. 2021

Do sbírek na pomoc jihomoravským obcím, jež ve čtvrtek poničilo tornádo, poslali lidé k dnešnímu ránu přes 700 milionů korun. Nejvíce peněz zřejmě vybrala Diecézní charita Brno. K 17:00 měla na účtu 197,7 milionu korun, o 25 milionů více než ráno. Částka roste také Nadaci Via, dosud vybrala přes 171 milionů. Zástupci několika neziskových organizací a nadací se dnes odpoledne sešli a dohodli se na tom, že postup při rozdělování peněz budou koordinovat, řekla ČTK za Nadaci Via Hana Sedláková.

17:09
28. 6. 2021

Divadlo Bolka Polívky podpoří obce zasažené minulý týden tornádem. Výtěžek z úterního a středečního představení v Mikulově věnuje právě obyvatelům postižených obcí.

"Velmi nás v divadle zasáhlo, co se děje tak blízko od nás. Proto jsme se rozhodli, že výtěžek z obou mikulovských představení věnujeme obyvatelům obcí zasažených tornádem. Vybrané finance rozdělíme po konzultaci se zástupci zasažených obcí," uvedla ředitelka divadla Kateřina Komárková. 

16:24
28. 6. 2021

Ministerstvo práce dokončuje zvláštní kurzarbeitový program pro firmy z jihu Moravy, které minulý týden poničilo tornádo. Nová podpora má fungovat podobně jako dočasný vládní program Antivirus, z něhož mohly podniky v době nařízených omezení za epidemie získat příspěvky na mzdy. 

"Připravujeme velmi malý, jasně zaměřený program, který bude podobný Antiviru. Je to vlastně kurzarbeitový program, který bychom pracovně chtěli pojmenovat Tornádo," řekla Maláčová.

16:18
28. 6. 2021

Stát podnikatelům v oblastech zasažených tornádem podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) uhradí 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory činí jeden milion korun. Podniky budou moci navíc získat bezúročnou půjčku až 45 milionů korun. Schválila to dnes vláda, napsal Havlíček na twitteru.

16:09
28. 6. 2021

V hodonínské nemocnici se situace lepší, je zde po čtvrtečních bouřkách a tornádu 23 pacientů, tři s těžkými zraněními na jednotce intenzivní péče. Podle ředitele Antonína Tesaříka se situace stabilizuje, o víkendu však nemocnice musela ošetřovat například zraněné a kolabující dobrovolníky.

Na chirurgické jednotce intenzivní péče v Hodoníně byli původně čtyři pacienti, jednoho už mohli zdravotníci přeložit na běžné chirurgické oddělení. "Všichni jsou stabilizovaní a nehrozí jim žádné nebezpečí v podobě zhoršení stavu," řekl novinářům Tesařík. 

15:58
28. 6. 2021

Tornádo, které zpustošilo ve čtvrtek řadu domů a budov na jižní Moravě, by se podle expertů pro pojišťovny mohlo stát třetí až čtvrtou nejnákladnější živelní pojistnou událostí od vzniku ČR v roce 1993.

"Odhady zatím máme jen hrubé. Ale pokud by byly pojištěné škody na majetku zhruba tři miliardy Kč, dostalo by se tornádo hned za troje rozsáhlé povodně a přeskočilo všechny orkány," řekla ČTK mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Nová.

15:55
28. 6. 2021

Seniorovi z Mikulčic vzal přírodní živel střechu z jeho domu. Tu měl Ivan Tokoš těsně před dokončením. Ještě ve čtvrtek dopoledne si říkal se stavebníky, že ji zapijou, večer už nebyla. Zůstala jen hromada poničených střešních tašek. Stála asi čtvrt milionu korun, řekl Tokoš ČTK.

"Tornádo vyrvalo v podstatě všechny tašky, skončily na dvoře, na ulici, střešní latě byly zpřelámané, vyrvané, prostě hrůza," uvedl Tokoš. Firmě, která střechu zhotovovala, tornádo zničilo žebřík s výtahem na tašky.

15:48
28. 6. 2021

V okolí Stebna na Podbořansku vítr a kroupy poničily úrodu chmele, obilí a řepky. Jev podobný tornádu zasáhl zemědělská stavení. Škody se teprve sčítají. ČTK to v pondělí řekl předseda okresní agrární komory Louny Čestmír Hess.

Na chmelnicích v okrese Louny v pásu, který zasáhl ve čtvrtek jev zvaný downburst, je podle Hesse přes 100 hektarů poničených chmelnic. "Zůstaly holé šlahouny porostů, z nichž už se nic nesklidí," uvedl Hess. Svaz pěstitelů chmele ČR teprve shromažďuje hlášení od chmelařů. "Koncem týdne budeme vědět víc," řekl ČTK tajemník svazu Michal Kovařík.

15:45
28. 6. 2021

Pila společnosti Javořice ze Ptení na Prostějovsku daruje jihomoravským obcím postiženým ničivým tornádem 120 metrů krychlových řeziva na střešní konstrukce v hodnotě zhruba milion korun, aby pomohla lidem s obnovou poničených domů. 

"Rozhodli jsme se tak proto, že je v tuzemsku obecně nedostatek řeziva, a není jisté, že by se lidé na jihu Moravy dostali k materiálu na opravu svých domovů včas," sdělil ČTK předseda představenstva Javořice Jan Vařeka.

15:23
28. 6. 2021

Během tiskové konference po jednání ministrů s prezidentem Milošem Zemanem zazněl i dotaz k dobrovolníkům. Hejtman a hasiči prosili, aby si dobrovolníci svou cestu do oblastí rozmysleli, nyní ale opět zaznělo, že je jejich pomoc vítaná. „Jejich pomoci si vážíme, děkujeme za ni, ale je potřeba ji koordinovat a nejlépe s krajským krizovým štábem,“ řekl na dotaz médií vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). 

15:15
28. 6. 2021

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) dodala, že úředníci budou jezdit přímo na místa v mobilných týmech, aby lidem pomáhali s vyplněním administrativy.

15:13
28. 6. 2021

O vládní pomoci promluvila i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Její resort otevřel v pátek ráno mimořádnou okamžitou pomoc pro postižené domácnosti. „K dnešnímu ránu jsme měli vyplaceno 700 žádostí, které mohou být v maximální výši 50 tisíc na domácnost,“ uvedla Maláčová. 

Dodala, že sice žádosti prověřují, ale snaží se jednat nebyokraticky. Přesto měli údajně na úřadě i podvodníky. 

15:01
28. 6. 2021

Ministryně financí potvrdila, že se brzy převede 20 milionů korun do rukou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha (ČSSD).

Okamžitou zálohu ve výši 500 tisíc korun pak získají lidé, kteří musí zbourat svůj dům nebo jej musí celkově rekonstruovat. Peníze získají poté, co se přihlásí do dotačního programu. Dodala to ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Dostálová také potvrdila, že bude využito 420 milionů z programu Obnovy obecního majetku po živlech. „S panem hejtmanem jsme se bavili, že uděláme priority, jako oprava komunikace,“ řekla na tiskové konferenci po jednání s prezidentem. Ministryně dodala, že bude pro postižené osoby poupraven stavební zákon, aby se povolení nikde nezdržovalo. 

14:55
28. 6. 2021

Jako první si vzal slovo po obědě v Lánech vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), ten prvně poděkoval všem záchranným složkám za jejich práci na Hodonínsku. Podle Hamáčka, ale také ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), se s prezidentem bavili především o tornádu. Seznamovali jej ale také se stavem svých resortů. 

„Seznámila jsem vládu a získala její souhlas s generálními pardony na všechny sankce, které spočívají v plnění daňových povinností, ať jsou to různé pokuty, úroky, penále - vše pro tuto oblast bude prominuto,“ uvedla strážkyně státní kasy. 

Osvobozují se také dotace, které budou poskytnuty jednotlivým lidem na rekonstrukci nebo sanaci. 

14:45
28. 6. 2021

Likvidace škod pokračuje i v Ústeckém kraji ve Stebně. Stejně jako na Moravě i ve Stebně se postupně zakrývají střechy modrou plachtou. 

Stavební materiál je zde zadarmo volně dostupný. Chybí ale některé materiály jako laťky nebo hřebíky. 

14:41
28. 6. 2021

Skoro 1200 domů a objektů už je na 95 % zaplachtováno. Uvedl to ředitel Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jiří Pelikán na České televizi. Podle Pelikána se stihne vše zakrýt za pár hodin.  

Provizorní střechy obcí jsou vidět z velké výšky, jedná se totiž o zářivě modré plachty. 

Tornádo na Hodonínsku: Letecké záběry na postižené obce
14:28
28. 6. 2021

Dobrovolníci mohou dál jezdit pomáhat do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku, které zasáhla bouřka. ČTK to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Dodržovat ale musí stanovené podmínky, jako bezpečnost, nahlášení se v obci a odstavení auta na okraji obce, aby se neblokovala doprava uvnitř obcí.

Nadále se odklízí trosky a sutě a uklízí rozházené věci i kusy stromů. Brzy také začnou velké demoliční práce.

Tornádo na Hodonínsku: Skládka vzniklá z trosek a suti Parta kamarádů z Frýdecko-Místecka neváhala a vyjela pomáhat lidem z tornádem postižené obce Lužice.
14:20
28. 6. 2021

Praha 7 zvažuje, že „adoptuje“ domácnost z některé ze zasažených obcí, které bude dlouhodobě pomáhat. Tuto variantu má projednat zastupitelstvo Prahy 7. „Pomocí myslím, až přijde čas, hlavně pomoc dobrovolnickou přímo na místě, případně materiální, psychologickou nebo ubytovací pomoc,“ upřesnil starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

14:15
28. 6. 2021

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) na obědě s prezidentem Milošem Zemanem. Tisková konference po řízečkách by měla být v půl třetí. 

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) na obědě s prezidentem Milošem Zemanem (28.6.2021)
13:50
28. 6. 2021

Kolik dostane Morava od jednotlivých resortů? A na čem se dohodli ministři s premiérem? To se dozvíte v přehledném článku zde. 

Ministři nyní po jednání vlády míří na oběd za prezidentem Milošem Zemanem. Tiskovou konferenci před vchodem do zámku v Lánech pro vás budeme sledovat. 

13:30
28. 6. 2021

S pomocí pro sedm obcí počítá i hlavní město. Pražský magistrát pošle na jižní Moravu a do Ústeckého kraje dva miliony korun. 

Praha již vyslala na pomoc jednotky hasičů a záchranářů, psovody městské policie a spolu s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) kontejnery s pitnou vodou. Pomoc jihomoravským obcím schválily také některé pražské městské části. „Tento výraz solidarity Prahy s obcemi zapadá do dosavadního způsobu, jakým se Praha snaží pomáhat mnoha obcím v mnoha regionech. Pevně doufám, že ty peníze pomohou na místě s likvidací škod a řešením následků,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Dva miliony jsou maximální částka, kterou mohou schválit radní bez souhlasu městského zastupitelstva. Pokud by bylo potřeba uvolnit další prostředky, Praha je prý připravena je poskytnout.

13:21
28. 6. 2021

Dobrovolníků pomáhajících v tornádem postižených obcích po víkendu významně ubylo. Někteří místní jsou z toho zklamaní. Koordinátorka dobrovolníků z Centra ekologické výchovy Dúbrava Eva Dvořáková ČTK řekla, že uvítají každého a že kdo chce, ať se hlásí přes ně. Jihomoravský kraj v neděli odpoledne požádal dobrovolníky, aby už do zasažených obcí nejezdili, že je jich tam dost.

V Mikulčicích tornádo poškodilo stovky domů, desítky z nich přišly o střechu. V mnoha případech je či bylo ale obtížné vůbec se dostat dovnitř kvůli popadaným věcem. „Stále tu potřebuje lidi, je jich nedostatek. Po víkendu šli lidi do práce, dobrovolníků je tady málo, obyvatelé jsou zoufalí,“ řekla Dvořáková s tím, že rukou je prostě málo. 

Parta kamarádů z Frýdecko-Místecka neváhala a vyjela pomáhat lidem z tornádem postižené obce Lužice. Parta kamarádů z Frýdecko-Místecka neváhala a vyjela pomáhat lidem z tornádem postižené obce Lužice.
13:04
28. 6. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (ČSSD) pravidelně informuje o stavu na Hodonínsku a o věcech, které je nutné zajistit, nebo které se zajistily. Vedle výsledků jednání s vládou tak například informuje i o vzniklých skládkách a o dovážení pohonných hmot. 

12:41
28. 6. 2021

„Dnes jsme na vládě za účasti hejtmana JmK Jana Grolicha schválili balík pomoci pro obyvatele i podnikatele postižené tornádem. Současně MPSV vyplácí prostředky okamžité pomoci. Řešili jsme i dodávky stavebního dřeva z Lesy ČR,“ uvedl na twitteru vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). 

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi