Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
22:34
1. 7. 2021

Pro dnešek je online přenos u konce, s čerstvými novinkami se opět přihlásíme v pátek ráno.

22:11
1. 7. 2021

„Zítra budeme na mimořádném jednání zastupitelstva projednávat další finanční pomoc jihomoravským obcím, které minulý týden smetlo tornádo,“ informoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

21:59
1. 7. 2021

Záběry ze čtvrtečního odstraňování škod v postižených obcích.

V Moravské Nové Vsi pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021) V Lužici na Hodonínsku pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021) V Mikulčicích pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021) V Mikulčicích pokračovalo odstraňování škod po bouři a tornádu (1.7.2021)
21:46
1. 7. 2021

Zaměstnavatelům na jihu Moravy a Lounsku poškozeným silnými bouřkami stát přispěje na mzdy. S projektem ministerstva práce se dnes seznámila vláda. „Pokud by nebyla jak zaměstnavatelům, tak zaměstnancům poskytnuta pomoc, byla by významně ohrožena schopnost zaměstnavatelů udržet stávající pracovní místa, ale i schopnost zaměstnanců udržet si svá stávající zaměstnání,“ uvedlo ministerstvo práce v podkladech k návrhu.

21:25
1. 7. 2021

Armáda dnes poslala na jižní Moravu další vojáky s ženijní technikou. Zároveň se pokusila vysvětlit, jak podobná pomoc funguje.

21:08
1. 7. 2021

V Lužicích na Hodonínsku poničených bouří začne v pátek demolice prvního objektu řízená hasiči. ČTK to dnes řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Bourací práce by měly začít kolem 9:30. Některé domy už zbourali lidé svépomocí a na hasičskou těžkou techniku nečekali. Bouřky minulý týden zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. Poničily 1200 domů a vyžádaly si šest životů.

Původně se počítalo s tím, že hasiči začnou strhávat poničené a nestabilní domy až příští týden. „Vzhledem k uvolnění sil a prostředků zahájíme demoliční práce na prvním objektu v zasažené oblasti v pátek ráno. Půjde o budovu v centru Lužic. Předběžné zahájení je plánováno v 9:30,“ uvedl Mikoška.

20:14
1. 7. 2021

Jihomoravští hasiči odvolali svou dopolední výzvu ohledně lednic. Potřebný počet spotřebičů totiž dobrovolníci poskytli během několika hodin. „Děkujeme, že jste rychle reagovali na naši prosbu a ozvali se nám s velkou nabídkou lednic,“ uvedli na twitteru hasiči krátce po osmé.

19:51
1. 7. 2021

Správa železnic obnovila dnes k 19:00 provoz po obou kolejích mezi Hodonínem a Břeclaví, který před týdnem přerušilo tornádo a bouřky. ČTK to řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Od úterý se jezdilo po jedné koleji. Provoz zajišťují dieselové lokomotivy.

Břeclavsko a Hodonínsko zasáhly před týdnem bouřky, kroupy a tornádo. Vyžádaly si šest životů a poničily 1200 domů, ale kromě jiného také trakční vedení na železniční trati a svršek trati. „Byly zničené brány trakčního vedení a trakční sloupy, všechno musíme teprve obnovit. Podařilo se nám ale vše odklidit a v místě je zajištěný provoz pomocí dieselových lokomotiv,“ uvedla Pistoriusová.

18:59
1. 7. 2021

S likvidačními pracemi v obcích poničených tornádem a vichřicí v Jihomoravském a Ústeckém kraji může vypomoct až 1000 vojáků s potřebnou technikou. Na dnešním zasedání to schválila vláda, informoval na twitteru ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Nařízení kabinetu platí do konce srpna. Dosud se armáda mohla zapojit pouze do záchranných prací, část ze zmíněné tisícovky vojáků se na nich podílí.

„Vláda schválila nařízení umožňující v případě požadavku ze strany kraje či integrovaného záchranného systému zintenzivnit nasazení armády při likvidaci následků tornáda a vichřice. Už nyní máme nasazeno na jižní Moravě přes 200 vojáků, nově to může být až 1000 vojáků s potřebnou technikou,“ uvedl Metnar.

18:41
1. 7. 2021

Zaměstnavatelům z poničeného jihu Moravy a z Lounska by mohl výdaje na výdělky do konce července pokrýt stát. Předem by jim mohl poskytnout peníze na mzdu, plat či náhradu pro zaměstnance, kteří v zasaženém provozu nemohou pracovat, musí kvůli následkům přírodní pohromy vykonávat jinou práci či doma odklízejí škody. Počítá s tím návrh kurzarbeitového programu, který připravilo ministerstvo práce. Nazvalo ho Tornádo. Dnes by ho mohla schvalovat vláda.

18:01
1. 7. 2021

Obrovský kus práce mají za sebou lidé, kterým tornádo pobořilo domy. Týden od úderu přírodního živlu se obyvatelé postižených obcí znovu nadechují k životu. Katastrofická událost lidi semkla. Cestu k sobě dokonce našli i ti dříve znesváření.

Všiml si toho Pavel Číž (53), který v Hruškách trénuje fotbalisty. „Žádná závist. Vše zmizelo! Neskutečná věc. Vše jde bokem. I ti, kteří byli dříve znesváření nebo pohádaní, jsou dnes kamarádi. Neštěstí stmeluje. To dobro mezi lidma je vidět na každém kroku. Člověk jenom žasne,“ všiml si pan Číž.

Práce je v místech, kudy se ve čtvrtek prohnalo tornádo, stále mnoho. V Hruškách tak duní mohutné stroje a pracují dobrovolníci z celé republiky. „Kdo má ruce a nohy, ten se zapojuje. Takovou pomoc jsem nečekal. A oni nepolevují, jen žasnu,“ dodal s obdivem a vděkem pan Číž.

16:33
1. 7. 2021

Jihomoravští hasiči se na veřejnost obrátili s výzvou - shánějí lednice pro provizorní zázemí, které využívají pracovníci v postižených oblastech. Lidé, kteří by chtěli spotřebič poskytnout, se mohou přihlásit na e-mail krizovy.stab@firebrno.cz.

16:21
1. 7. 2021

Pojišťovny mají nahlášeno z bouřek, které zasáhly zemi v minulém týdnu, 31.700 škod za čtyři miliardy korun. Klientům vyplatily 193 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala Česká asociace pojišťoven.

Tornádo na Břeclavsku a na Hodonínsku způsobilo 13.400 pojistných událostí za tři miliardy korun. Pojišťovny postiženým vyplatily 136 milionů Kč. Celkem 25.000 událostí bylo po řádění živlů z pojištění občanů a 5900 z pojištění podnikatelů. Na oba typy pojištění připadá škoda po dvou miliardách korun.

16:06
1. 7. 2021

Lidé postižení na jižní Moravě tornádem žádají státní podnik Lesy České republiky (LČR) především o peněžní pomoc. Z dosud přijatých žádostí to bylo asi 80 procent. Prvních 400.000 korun podnik ve středu žadatelům proplatil. Lidé mohou žádat o dar 100.000 korun nebo až o 50 metrů krychlových dřeva na nový krov. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

„Přijali jsme téměř 200 žádostí a další přicházejí. Uzavíráme smlouvy a prvním čtyřem žadatelům jsme už odeslali peníze. V lesích se připravují deseti- až dvanáctimetrové smrkové klády na nové krovy. Děláme vše pro to, abychom situaci lidí postižených tornádem zlepšili,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

15:58
1. 7. 2021

Pomoc kvůli řádění přírodních živlů není potřeba jen na jihu Moravy, ale také na severu Čech. Ačkoliv se tam nakonec vznik tornáda nepotvrdil, i tak silná bouřka napáchala velké materiální škody. Obyvatelé Podbořanska, kde k události došlo, se nyní mohou spolehnout na pomoc hasičů.

Jejich posttraumatický tým obchází obyvatele Stebna, Blatna, Petrohradu a Lužice a lidem nabízí psychosociální pomoc, jak uvedli hasiči na twitteru.

15:39
1. 7. 2021

U domů, které poškodilo tornádo nebo bouře a majitelé je budou opravovat, je nutné co nejdříve zkontrolovat komíny. Břeclavský krizový štáb proto sestavil seznam kominíků, které dal k dispozici poškozeným obcím, lze ho najít i na facebookovém profilu města.

„Teď samozřejmě nikdo topit nepotřebuje, problém by nastal až na podzim. Komíny na poškozených střechách ale mohou být poškozené nebo ucpané, pro lidi tak představují ohrožení,“ upozornil starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO). Krizový štáb města proto dal vedení Hrušek i Moravské Nové Vsi k dispozici seznam s kontakty na kominické firmy, které mohou komíny zkontrolovat.

15:35
1. 7. 2021

Nejen tornádo, ale i silná bouře doprovázená krupobitím škodila minulý týden v Břeclavi. Škody na městském majetku dosáhly sedmi milionů korun, zničena byla i ubytovna, ve které bydlelo 31 lidí včetně dětí, uvedl dnes na tiskové konferenci místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní).

„Tornádem jsou nejvíce postižené Hrušky a Moravská Nová Ves a také jedno obydlí, které je v katastru Týnce, bouře s krupobitím škodila nejvíc ve Staré Břeclavi a ve Valticích. Poškozena byla zásadně střecha kulturního domu v Břeclavi a střecha Základní školy Jana Noháče,“ uvedl Matuška.

Bouře předcházející tornádu poničila v Břeclavi také ubytovnu, kterou provozovala Oblastní charita Břeclav, v níž bydlelo 31 lidí včetně dětí. Nyní bydlí v bývalé policejní ubytovně, kterou má v majetku město.

14:47
1. 7. 2021

Týden poté. Zajímavé srovnání nabízí dvojí pohled na prostor kolem kostela svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi z pátku 25.června a aktuálně ze dneška.  

Pohled na kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi 25.června a nyní. Pohled na kostel svatého Jakuba Staršího v Moravské Nové Vsi 25.června a nyní.
14:38
1. 7. 2021

Do pomoci oblastem, které minulý týden poničily silné bouře, se zapojili i vězni. Odsouzení muži i ženy už pomáhají v Jihomoravském kraji či na Lounsku a vznikají i další pracovní skupiny. Na Facebooku to dnes uvedla Vězeňská služba (VS).

„Z desítek vězňů se stali dobrovolníci, kteří právě teď pracují v břeclavském meziskladu humanitární pomoci, kde vykládají kamiony. Další pomáhají rozebírat poškozené střechy,“ uvedl bezpečnostní sbor.

Jako dobrovolnice našly uplatnění i vězeňkyně z Drahonic, které pomáhají v obci Stebno na Lounsku. „V této oblasti lámala vichřice stromy i v okolí Věznice Oráčov. I tady od pátku pomáhají odsouzení muži s odklízením popadaných stromů a úklidu obce,“ sdělila VS.

13:54
1. 7. 2021

Mluvčí resortu životního prostředí Petra Roubíčková na twitteru sdílela video ze skládek, na kterých se likviduje odpad a zbytky škod způsobených tornádem. Ministerstvo finančně podpoří zasažené obce.

13:31
1. 7. 2021

Ministerstvo životního prostředí dá obcím zasaženým tornádem až 400 milionů korun. Ze speciálních dotačních výzev bude možné financovat obnovu vodohospodářské infrastruktury nebo zeleně, uvedl dnes v tiskové zprávě ministr životního prostředí Richard Brabec, který navštívil zasaženou obec Hrušky na Břeclavsku. Podle Brabce budou dotace stoprocentní a mohou být vyplacené dopředu jako záloha. Peníze ministerstvo vyčlenilo i na likvidaci dočasných skládek.

13:22
1. 7. 2021

Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy.

Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy. Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy. Dobrovolníci pomáhají obyvatelům z obcí zasažených tornádem opravit zničené domy.
12:54
1. 7. 2021

Lidé, které zasáhlo tornádo, mají v kraji možnost konzultace s psychologem. V oblasti se podle informací poskytnutých jihomoravským hejtmanem Janem Grolichem pohybuje 80 profesionálů připravených pomoci.

12:41
1. 7. 2021

Při demoličních pracích v obci Hrušky na Břeclavsku, kterou před týdnem zasáhlo tornádo, se našla zřejmě cvičná střela menší zbraně, místo je zajištěno. Na místo jede pyrotechnik, který posoudí, jak je nález nebezpečný. Nález potvrdil mluvčí policie Pavel Šváb. Uvedl, že nebylo třeba nikoho evakuovat.

Ve zničených Hruškach našli pancéřovou pěst z války. Policie uzavřela uzavřené ulice.
12:14
1. 7. 2021

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku opravují zničené budovy a domy, do kraje by měly dorazit další autobusy s přílivem pomocníků.

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo. V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo.
11:48
1. 7. 2021

V obcích na Hodonínsku a Břeclavsku, jež před týdnem zasáhlo tornádo, pracuje každý den přes 80 techniků a specialistů společnosti GasNet, která v regionu zajišťuje distribuci zemního plynu. Do konce týdne chtějí plynaři připojit zhruba 80 procent z 2341 klientů z obcí Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves. ČTK o tom informoval za společnost Pavel Zajíc. V místě pracují také energetici ze společnosti EG.D. Bez dodávek elektrické energie je stále zhruba 1500 odběratelů, řekl ČTK její mluvčí Roman Šperňák.

Plynaři přes víkend obnovili dodávky zemního plynu pro prvních 102 odběratelů v obci Lužice. „Od té doby se nám v celé zasažené oblasti daří připojit desítky až stovky zákazníků denně. Vždy samozřejmě záleží na stupni poškození. V tuto chvíli už plyn proudí do více než 1600 domácností z původního počtu 2341 odstavených,“ uvedl Petr Koutný, ředitel provozu a údržby sítí společnosti GasNet. S ohledem na rozsah poškození je to podle něj výborný výsledek.

11:41
1. 7. 2021

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo.Do oblasti se sjíždějí dobrovolníci.

V Moravské Nové Vsi na Břeclavsku pokračuje odstraňování škod, které v obci způsobily silné bouřky s krupobitím a tornádo.
11:30
1. 7. 2021

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich uvedl, že dobrovolníci by měli jezdit do center na letišti v Břeclavi a v kulturním domě v Hodoníně, odkud je autobusy odvezou na různá místa, kde bude potřeba pomáhat. Mohou odklízet suť z poškozených domů, polámané stromy, podle Grolicha se ale i v okolí obcí stále nacházejí uvolněné plechy, které bude potřeba odstranit.

10:46
1. 7. 2021

Do obcí na Břeclavsku a Hodonínsku zasažených bouří přijíždí pomáhat 39 kusů těžké techniky z armády. Pomáhají policisté, hasiči i dobrovolníci.

10:42
1. 7. 2021

V jihomoravských obcích zasažených bouří se chystají na víkendový nápor dobrovolníků. Lidé by měli jezdit do Břeclavi na letiště a do Hodonína ke kulturnímu domu, odkud je budou do zasažených obcí vozit autobusy. Novinářům to dnes řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Podle něj se tím zabrání komplikacím v dopravě. Pro dobrovolníky by měla vzniknout i stanová městečka, snahou je, aby bylo v každé obci.

10:35
1. 7. 2021
!

Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů, řekl dnes novinářům po jednání krajského krizového štábu v Podivíně hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Číslo ale stále není konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny zasažené domy. Bouře jich poničily kolem 1200. Demolice řízená hasiči by měla začít příští týden, někteří lidé ale už dřív domy začali bourat na základě vlastního rozhodnutí.

10:33
1. 7. 2021

„Během noci (na dnešek) se poruchových četám ČEZ Distribuce podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí. K distribuční soustavě jsme tak připojili všechny odběratele,“ uvedla mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová. Podle ní sice mohou být během dneška ještě hlášeny poruchy především na nízkém napětí, mělo by jít ale jen o jednotlivá čísla popisná, chaty, chalupy a další rekreační oblast. Totéž firma předpokládá v pátek, kdy lidé budou jezdit do svých rekreačních objektů. Škody na distribučním zařízení by podle předběžného odhadu firmy neměly přesáhnout pět milionů korun, dodala mluvčí.

Firma EG.D ze skupiny E.ON při bouřce v noci na středu evidovala zhruba 120.000 odběratelů bez proudu. Podle středečního vyjádření mluvčího Romana Šperňáka byly na jihu Čech nejvíce postiženy okresy České Budějovice, Český Krumlov a Jindřichův Hradec. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji byly výpadky zejména v oblastech kolem Třebíče, Jihlavy, Bystřice a Žďáru a kolem Blanska.

10:02
1. 7. 2021

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem.

Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem. Dobrovolníci v Moravské Nové Vsi pomáhají s úklidem trosek a škod způsobených tornádem.
9:36
1. 7. 2021

Kvůli stromu v kolejišti je od rána zastavený provoz mezi Horní Cerekví a Dobrou Vodou u Pelhřimova. České dráhy zavedly náhradní autobusovou dopravu. Vyplývá to z informací na webu Českých drah. Omezení, které způsobily popadané stromy při bouřce v úterý, platí dál i mezi Přibyslaví na Havlíčkobrodsku a Sázavou u Žďáru, řekla ČTK Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železnic. Vlaky tam jezdí jen po jedné koleji a mají zpoždění.

Železniční provoz omezily nebo zastavily poruchy trakčního vedení způsobené popadanými stromy. „Úsek Přibyslav - Sázava u Žďáru je v provozu, byť tam vlak může nabrat pět minut zpoždění, protože se tam místo dvou kolejí jezdí po jedné,“ řekla Pistoriusová. Správa železnic předpokládá, že všechny poruchy na úseku opraví do pátku.

9:30
1. 7. 2021

Energetici obnovili po bouřce, která zasáhla Česko v noci na středu, téměř všechny poruchy v dodávkách proudu. Několik desítek odběratelů zatím ještě zůstává bez elektřiny v Přední Výtoni na Českokrumlovsku, distribuční firma EG.D od rána ale pracuje na odstranění závad. Společnost ČEZ Distribuce připojila k síti všechny odběratele. ČTK to dnes sdělili mluvčí EG.D Roman Šperňák a ČEZ Soňa Holingerová. V noci na středu bylo kvůli bouřce, při které padaly stromy a větve do elektrického vedení, bez dodávek elektřiny až 300.000 domácností, ve středu ránu jich byla zhruba polovina, přičemž nejvíce postiženy byly jižní a východní Čechy a Vysočina.

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi