„Dcera komunikuje jenom očima, nesmí hýbat hlavou, má zlomené tři krční obratle,“ popsala pro Český rozhlas zdravotní stav své dcery Irena Macková. Starají se o ni lékaři v Rakousku.

Do Vídně ji přepravil vrtulník poté, co tornádo zvedlo autobus, ve kterém jela, a odhodil ho o třicet metrů dál. Záchranáři o ní nevěděli několik hodin. „Dostává silné léky proti bolesti. Uvádí ji do umělého spánku,“ dodala se slzami její máma.

Aby toho nebylo málo, tornádo zničilo rodině i dům, ve kterém bydlela a provozovala obchůdek s ovocem a zeleninou. Naději dodávají rodině dobrovolníci, kteří pomáhají, seč jim síly stačí.

Nejstarší dcera Viktorie (18) má navíc onkologické problémy. Když se její spolužáci dozvěděli o rodinné tragédii, patnáct jich přijelo a celý víkend pomáhalo odklízet trosky. Dům je nyní neobyvatelný, rodina proto bydlí u příbuzných v Lanžhotě.

Ve prospěch rodiny Mackových poslali dárci přes crowdfundingovou platformu Donio.cz celkem 8 349 592 korun. Po pouhých dvou dnech tak byla sbírka z rozhodnutí rodiny ukončena, přestože původně měla trvat 60 dní. „Sbírka je dnešním dnem ukončena na základě rozhodnutí rodiny. Vy všichni jste jim v těchto těžkých chvílích pomohli, aby se mohli soustředit hlavně na zdraví svých dcer,“ stojí v poděkování dárcům, které se u sbírky objevilo v úterý večer.

„Peníze se použijí na léčbu obou dcer a na opravy domu. Část rodina věnuje potřebným sousedům,“ řekla Petra Čukanová, která za sbírkou stojí. Finanční dar poslalo celkem více než devět tisíc lidí. 

VIDEO: Řádění tornáda v Hodoníně.

Video
Video se připravuje ...

Obraz zkázy: Takhle tornádo zdevastovalo Starou Bažantnici v Hodoníně pro Blesk.cz - Pavel Šilt


Fotogalerie
124 fotografií