Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ještě ničivější, než se myslelo: Šlo o nejsilnější tornádo v historii Česka, říkají meteorologové

Autor: K. Beránková - 
4. července 2021
12:00

Pohled z výšky týden poté... Odhalil totální zkázu i přesnou cestu tornáda. A z aktuálních výpočtu meteorologů vyplývá, že bylo druhé nejhorší na stupni ničivosti. Mělo sílu F4. Vítr se ve víru hnal rychlostí až 322 km/hod. 

Pár stovek metrů na západ a větrný vít by poničil jen pole a vinice, pár stovek metrů na východ a srovnal by se zemí centrum Hodonína. Letecké mapování ukázalo přesnou cestu živlu.

Rychlost větru uvnitř tornáda nelze přesně změřit, vypočítává se podle škod. Původně meteorologové předpokládali, že bylo síly F3 podle Fujitovy stupnice, tedy s rychlostí větru až 226 km/hod. Nyní ho ale museli překvalifikovat.

„Na základě leteckého i pozemního průzkumu a následné konzultace mezi odborníky nad získanými materiály o způsobeném poškození byla tornádu přiřazena kategorie F4,“ konstatují meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu ve včerejší zprávě. Takhle silné u nás ještě nebylo.

Tornádo si ve čtvrtek 24. června vyžádalo asi 200 zraněných a šest obětí včetně těhotné ženy a dvouleté holčičky. Vytvořilo se z tzv. supercelární neboli rotující bouře přibližně v 19:10 a řádilo 35 minut. „Způsobilo škody v pásu dlouhém 26 km a širokém až 700 m,“ změřili meteorologové.

Supercelárních bouří se v osudný den na jihu Moravy vytvořilo hned několik. „Momentálně probíhá výzkum, jehož cílem je zjistit, proč jen jedna z několika supercel v dané oblasti vytvořila tornádo,“ říkají meteorologové.

Na závěr zprávy konstatují, že „...silná tornáda jsou jedním z extrémních projevů velmi silných konvektivních bouří a jejich výskyt je velmi ojedinělý. Společnost ani stavby nejsou na tyto výjimečné situace připravené.“ Při tornádu meteorologové radí hledat úkryt v přízemí či suterénu budov, co nejdál od oken.

 

Tornádo vzniklo za Břeclaví ve čtvrtek 24. června v 19:10. Jako první zasáhlo obec Hrušky, pak dorazilo do Moravské Nové Vsi, kde se po jeho úderu v 19:25 zastavily hodiny na kostelní věži. Následovala obec Mikulčice, její část Těšice a obec Lužice.

Velké štěstí bylo, že vzdušný vír obešel centrum Hodonína a prošel jen jeho okrajovou částí Bažantice. Těžce však následně poničilo odloučenou hodonínskou část Pánov. Následně okol 19:45 zaniklo ve vedlejším lese.

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

padrino ( 4. července 2021 13:40 )

Jako vždy pleskáči neumějí počítat nebo špatně "opi­sujou­".Pos­tiže­nejch oblastí je pět,chybí Pánov,kde zemřel dědeček s dvouletou vnučkou.

Doufám,že za to zas dostanu BAN.

Zobrazit celou diskusi