Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Makají několik dní v kuse, ale hrozí jim smrtí“: Hejtman o hnusu, který se valí facebookem

Aktualizováno -
3. července 2021
13:14
Autor: ČTK, VaB, jn - 
3. července 2021
12:08

Výhrůžky smrtí, škodící staré zprávy na sociálních sítích nebo pocity, že je pomoc na místě nedostatečná. Tohle všechno komplikuje odklízení škod napáchaných tornádem na jižní Moravě. Lidem, kteří na místě pracují, je vyhrožováno smrtí, uvedl hejtman jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL). Ve svém videu na sociálních sítích pak upřesnil, že výhrůžkám čelí lidé v kontaktních centrech v Břeclali a v Hodoníně.

Situaci v obcích zasažených tornádem a odstraňování škod začínají komplikovat sociální sítě, kde se šíří staré zprávy nebo dávno vyřešené poptávky a požadavky. Lidé odjinud tak mohou mít pocit, že pomoc na místě není dostatečná.

Přibývá agresivních reakcí na vysvětlení odpovědných lidí, kteří se snaží vše uvést na pravou míru. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) se objevují dokonce výhrůžky smrtí.

„Těm lidem, kteří tady makají několik dní v kuse, je vyhrožováno smrtí. Toto se děje. Musíme zajišťovat psychickou pomoc i těm lidem, kteří tady zvládají největší nápor práce,“ řekl novinářům Grolich.

Hejtman apeluje na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Bylo by prý také dobré, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni.

Ověřujte si to, apeluje Grolich

„Považuji to za velký problém. Chci poprosit, aby si všichni ověřovali, jestli zpráva, kterou šíří dál, je stále aktuální. Stává se nám, že se na Facebooku objeví například požadavek na dodávky jídla. Ten je jedním telefonátem vyřešen, ale tento neaktuální příspěvek „létá“ virtuálním prostorem tři dny," říká hejtman. 

Lidé se na sociálních sítích snaží vysvětlit nastalou situaci, díků se jim ale nedostává. „Nejhorší na tom je to fakt, že lidé, kteří na tyto příspěvky odpovídají a věcně vysvětlují, jaký je skutečný stav, jsou potom napadáni. Objevily se i výhružky smrtí. Musíme tak nyní zajišťovat psychickou pomoc i lidem, kteří zde zvládají obrovský nápor práce," dodává. 

Dále pak poprosil, aby nikdo podobné dezinformace dál nešířil. 

Krajský policejní šéf: Ke krádežím nedochází

Typický mechanismus šíření zpráv na facebooku popsal Grolich tak, že například někdo požádá o 400 porcí jídla pro dobrovolníky. Obratem je na místě 600 porcí, ale příspěvek se na sítích šíří dál. Přitom v každé obci se vydávají tisíce jídel denně, zdůraznil Grolich.

Na sítích se šíří také informace o krádežích, někteří lidé kvůli tomu například poptávají uzamykatelné lodní kontejnery, kam by uložili majetek z poničených domů. Podle krizového štábu ale zprávy neodrážejí realitu. V obcích nikdo nerabuje. „Do dnešního dne k žádnému takovému případu nedošlo,“ zdůraznil krajský policejní ředitel Leoš Tržil. „Nejsou nahlašovány vůbec žádné krádeže,“ doplnil Grolich. 

Hejtmana mrzí, že šíření starých či nepravdivých zpráv na facebooku nejvíce dopadá na lidi, kteří odvádějí na místě dobrou práci. „Pokud jsme se dostali do stadia, kdy lidé, na kterých to závisí, potřebují psychickou pomoc, tak je to opravdu špatně. A je to jen vlivem sociálních sítí,“ uzavřel Grolich.

Video  Moravská Nová Ves a její rekonstrukce po úderu tornáda  - David Malík
Video se připravuje ...

marmat ( 6. července 2021 09:20 )

Přečtěte si zdejší trolly a pochopíte, že si melou svoje posedlé NEW-FAKES hlava/nehlava, aniž by četli o čem článek je !? Jak chcete od těchto "spoluobčanů" podporu a pochopení? Mnoho mindráků a izolace od fotbalu a piva se za rok podepsalo velmi odporným a ještě odpornějším chováním.....

marmat ( 6. července 2021 09:15 )

wp4t:Podle něj je vulgarita a trollování běžný projev Svobody- snad mu to někdo z okolí vysvětlí, nebo vytmaví!"

marmat ( 6. července 2021 09:12 )

opindokuk: Svoboda a demokracie neznamená uvolnění hnusu, zloby , fejků , demagogie a tolerování zamindrákovaných výkřiků od zamindrákovaných trollů!!!
Pokud Vám to konvenuje, asi se sám zúčastníte, že? Zo, co je v kulturním Světě běžné, tedy Demokracie , je pro nás zatím ohromný luxus.

starymlok ( 5. července 2021 23:34 )

Proč jedinci ,kteří patří do ústavu ,mohou se prezentovat zde.Dej si prášek a mazej do postele.

starymlok ( 5. července 2021 23:31 )

Proboha,už to neber!

Zobrazit celou diskusi