Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jihomoravský kraj chce naočkovat 70 % lidí do konce srpna: Problém je "jen" ve vakcínách

Autor: jn - 
24. února 2021
14:15

Jihomoravský kraj plánuje do konce srpna vlastními silami naočkovat 70 % svých obyvatel. Ve středu to oznámil hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Problémem je ale nedostatek vakcín.

„U nás v kraji to zvládneme. Úkol zní jasně. Spoléháme se na sebe a chystáme to tak, aby nás nic nezdržovalo. Tempo může udávat jenom rychlost dodávky vakcín. Všechno ostatní musí fungovat,“ ujistil hejtman.

Příští týden budou podle Grolicha připraveny velkokapacitní očkovací centra. „Tohle je hlavní pilíř celého očkování. Naočkovat se tu totiž může 7 500 až 10 600 dávek za den,“ zdůraznil hejtman.

Jižní Morava má už v provozu i očkovací místa a mobilní týmy pod krajskými, městskými a fakultními nemocnicemi. „Tohle už funguje, zvládneme až 2 500 lidí denně,“ spočítal Grolich.

Jižní Moravě pomohou i dvě třetiny praktiků

Kraj se spolehne také na pomoc praktických lékařů a ambulantních specialistů. „Především senioři se často jinde než u svého doktora, kterého znají, očkovat nechtějí. Tak jim chceme tu možnost dát. A lékaři také zvládnou naočkovat své imobilní pacienty,“ zmínil Grolich.

Spolupráci s praktiky považuje hejtmanství za extrémně důležitou. „V našem kraji se chtějí zapojit dvě třetiny praktických lékařů. Celková kapacita také není zanedbatelná. Je to 3500 až 7000 dávek denně,“ spočítal Grolich.

A kdy se tak stane? Kraj předpokládá, že jeho systém začne šlapat po březnovém nástupu naplno od dubna. Závislý bude jen na dodávkách potřebných vakcín.

VIDEO: Lékař prvních covid pacientů v Česku: Kdy měl volno a proč se chce vyhnout pomoci Německa?

Video  Lékař prvních covid pacientů v Česku: Kdy měl volno a proč se chce vyhnout pomoci Německa?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Anifa ( 24. února 2021 16:16 )

Podle statistiky zatím většina vakcin šla do Prahy a Jihomoravského kraje. Např. Středočeský kraj, který má více obyvatel než Praha ,ji dostal 4 x méně. I v tomto není pořádek

rapid15 ( 24. února 2021 15:46 )

Tak hlavně že KDU-ČSL má konečně plán a představila nám ho . Jistě mají i plán B, i když ten zatím tají.
Protože absence vakcín se může ukázat jako dost zásadní problém

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa