Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krematorium nezvládá nápor nebožtíků. Těla budou z Karlovarska převážet do okolí

Autor: ČTK - 
24. února 2021
11:50

Jediné krematorium v Karlovarském kraji je kvůli epidemii koronaviru na hranici provozních možností, nestačí zpopelnit všechny zesnulé. Kraj proto pronajme mobilní chladicí jednotku, kam budou ostatky uloženy a převezeny do krematoria v jiném regionu. Dnes o tom informoval hejtman Petr Kulhánek (za STAN). Od začátku roku v kraji, který má zhruba 294.000 obyvatel, zemřelo 650 lidí s koronavirem. Dosud tam zemřelo s covidem téměř 1100 lidí.

„Obrátila se na nás provozovatelka karlovarského krematoria s tím, že krematorium dnes pracuje na 113 procent běžného provozu a pohřební služby avizují stále vyšší počty těl zemřelých. Proto jsme dospěli k závěru, že kraj pronajme mobilní chladicí jednotku pro převoz těl zemřelých a uhradí jejich rodinám náklady na dopravu do krematoria v jiném kraji,“ řekl Kulhánek.

Zesnulí budou převezeni do těch krematorií, která ještě nejsou na hranici kapacit. S některými už kraj o převozech jedná. Podle hejtmana se to bude týkat případů, v nichž pozůstalí nechtějí obřad rozloučení se se zesnulým. Rodinám také kraj bude kompenzovat náklady na převoz do jiného kraje. Hromadný přesun těl zemřelých bude využit jen dočasně po nezbytně dlouhou dobu, než se situace na území Karlovarského kraje stabilizuje, uvedl Kulhánek.

Provozovatelka karlovarského krematoria Irena Fořtová minulý týden ČTK řekla, že zatímco před epidemií uskutečnili okolo 200 žehů měsíčně, momentálně jich je více než dvojnásobný počet. Počet úmrtí s covidem dál roste a nápor na pohřební služby je velký, ale krematorium je limitováno jednou kremační pecí. Navíc se potýká s nedostatkem vybavení, jako jsou rakve nebo pytle na zesnulé.

V Karlovarském kraji počet úmrtí s covidem roste, na leden jich připadá 283, od února jich eviduje ministerstvo zdravotnictví již 365. Za letošek je zhruba 60 procent všech dosud zaznamenaných úmrtí v kraji spojovaných s koronavirovou nákazou.

Podobný problém řešilo před časem také největší krematorium v zemi v Ostravě, které je jediné v jednom z nejlidnatějších krajů. Přestože jelo na maximum, nestačilo to na zpopelnění zesnulých, kterých bylo v posledních měsících zhruba o 60 procent více než za běžného stavu. Ostravské krematorium proto muselo přistavět dodatečné chladicí zařízení a přidalo dva mrazicí kamiony. Některé zesnulé muselo převážet jinam.

Od jarního začátku epidemie se v Karlovarském kraji nakazilo koronavirem 36 598 lidí. Uzdravilo se již přes 29 000 z nich. V přepočtu na 100 000 obyvatel onemocnělo dosud 12 420 lidí, což je momentálně čtvrté nejvyšší číslo mezi kraji.

rapid15 ( 24. února 2021 12:32 )

Pište i to, že tyto smutné věci mají velmi pozitivní dopad. Např. notářské poplatky se od 1.1.2021 zvedly

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa