Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolona mezi uzavřenými okresy Cheb a Sokolov a nehody u kontrol. Policie si posvítí i na hory

Aktualizováno -
12. února 2021
14:21
Autor: ČTK, simao - 
12. února 2021
07:50

Od dnešní půlnoci platí v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov kvůli šíření covidu-19 omezení pohybu, policie dohlíží na dodržování uzávěry. Lidé, kteří tam bydlí, nemohou až na výjimky region opustit, ostatní do něj přijet. Jde o okresy, kde se nákaza šíří nejrychleji. Policie spustila kontroly na hranicích těchto okresů. A to i mezi Chebem a Sokolovem, kde se vytvořila kolona.

Policisté dnes namátkově kontrolují cestující, kteří jedou z uzavřených okresů Sokolov a Cheb či do nich, na všech 44 stanovištích.

Vláda kvůli šíření covidu-19 výrazně omezila volný pohyb v okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Jejich obyvatelé musí na všech veřejných místech či ve veřejné dopravě povinně nosit respirátor typu FFP2 nebo přinejmenším chirurgickou roušku.

Regionální web regionzapad.cz na svém facebooku zveřejnil kolonu při policejní kontrole na rozhraní okresů Cheb a Sokolov.

Podle krajské policejní mluvčí Kateřiny Krejčí lidé kontroly respektují, prozatím nemuseli řešit žádné vážné problémy. Ráno se stalo několik dopravní nehod, obešly se ale bez zranění, řekla ČTK.

„Silniční provoz je v současné době v místech kontrolních stanovišť bez větších problémů, mírné kolony se tvoří na stanovištích na dálnici D6, ale vozidla jsou průběžně odbavována,“ uvedla mluvčí. Projíždějící musejí v místech kontroly počítat až s desetiminutovým zpožděním.

Policie do současné doby řešila na několika stanovištích desítku případů, kdy občané cestovali v rozporu s krizovým nařízením a nespadali do výjimek. Porušení nařízení řešili policisté domluvou.

Nehoda u kontrolního stanoviště

Podle mluvčí se ráno na dálnici D6 stala dopravní nehoda u kontrolního stanoviště u Odravy. „Řidič nákladního vozidla nedodržel bezpečnostní vzdálenost za jedoucím vozidlem a zezadu do něho narazil. O půl hodiny později se stala dopravní nehoda, kdy se střetla tři osobní vozidla. Obě dopravní nehody byly bez zranění. V daném místě byly zhoršeny povětrnostní podmínky a mlha,“ uvedla Krejčí.

Policie apeluje na řidiče, aby se řídili dopravním značením v místech kontrolních stanovišť, přizpůsobili rychlost aktuálním povětrnostním podmínkám a dodržovali dostatečný odstup od ostatních vozidel, uvedla Krejčí.

„Na hraničním přechodu Hranice u Aše jsme zaznamenali několik řidičů ze Spolkové republiky Německo, kteří jsou zvyklí si přes hraniční přechod zkracovat cestu a pokračovat v jízdě zpět na jejich území. Opatření v Karlovarském kraji jsme jim vysvětlili a vrátili se zpět do Německa,“ řekla policejní mluvčí.

Trutnov: Namátkové kontroly

Dodržování uzávěry v okrese Trutnov bylo dnes nad ránem bez vážnějších problémů. Policisté například na kontrolním stanovišti u obce Kuks na silnici I/37 na hranici trutnovského okresu od půlnoci zkontrolovali desítky aut.

„Jedeme v režimu namátkovosti. Z kontrolního stanoviště na Kuksu bylo zkontrolováno 20 osobních vozidel a zhruba 45 kamionů, bylo to bez vážnějších komplikací. Provoz v noci nebyl velký,“ řekla ČTK mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková. 

Policisté dohlížejí na dodržování uzávěry na hranici okresu Trutnov na vybraných silnicích na 36 kontrolních místech. Na sedmi stanovištích tzv. check-pointech umístěných na nejfrekventovanějších komunikacích vedoucích do okresu Trutnov, mají policisté v mobilních buňkách i zázemí spojené s administrativou a technickou podporou. Jedno z nich je také u Kuksu.

„Na těchto stanovištích bude sloužit i více policistů, a to proto, aby nedocházelo v souvislosti s kontrolní činností k dopravním komplikacím. Všichni policisté jsou pro výkon služby samozřejmě vybaveni ochrannými pomůckami,“ řekla dnes ČTK Vlčková.

Video  Vláda uzavírá okresy Cheb, Sokolov a Trutnov! Blatný: Příjezdy bude kontrolovat policie 
Video se připravuje ...

Na Trutnovsku bude dohlížet na dodržování opatření v průběhu 24 hodin 280 policistů. „Budou sloužit ve dvanáctihodinových službách. Abychom zabezpečili kontrolní činnosti na všech stanovištích a zároveň zajistili akceschopnost a bezpečnost v kraji, posílí náš kraj dočasně 160 policistů z jiných krajů,“ uvedl pro ČTK ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje Petr Petřík.

Policie se zaměří i na horská střediska

Policie by měla kontrolovat dodržování opatření nejen na hranici okresu, ale i na vlakových a autobusových nádražích nebo v horských střediscích, zda jsou tam lidé oprávněně.

Do okresu Trutnov zasahují Krkonoše. Namátkové kontroly budou i v prostředcích veřejné hromadné dopravy. Obyvatelé dotčených okresů také musí ode dneška nosit minimálně chirurgické roušky nebo respirátory FFP2.

Hasiči začali odvážet roušky pro Královéhradecký a Karlovarský kraj

Ze skladu v Opočínku dnes vyjela auta hasičů s rouškami pro Královéhradecký a Karlovarský kraj, každý kraj dostane půl milionu kusů. Roušky pocházejí ze zásob Správy státních hmotných rezerv.

„Z Opočínku dovezou roušky naši příslušníci ze Skladovacího a opravárenského zařízení na centrálu U Přívozu v Hradci. My pak roušky přeložíme a rozvezeme dál do obcí s rozšířenou působností, kterými jsou Trutnov, Dvůr Králové nad Labem a Vrchlabí,“ řekla ČTK mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová.

Každé město bude roušky distribuovat dál do obcí v okolí. Trutnov bude rozdělovat asi 250.000 kusů, Vrchlabí a Dvůr Králové po 125.000. Počty určil krajský úřad.

Trutnov očekává dodávku dnes v noci, v sobotu roušky rozešle všem obcím ve svém obvodu. Distribuci zajistí dobrovolní hasiči, sokolové či pracovníci technických sužeb. V pondělí se zřejmě budou ještě na šesti vybraných distribučních místech v Trutnově rozdávat roušky všem, kteří si pro ně přijdou.

„Je to určeno pro lidi, kteří nemají jinou možnost, jak si ochranné pomůcky opatřit. Počet, který v této dodávce dostaneme, vychází asi tři kusy na člověka. Je to spíš první pomoc, ne dlouhodobé řešení problémů,“ řekl místostarosta Trutnova Tomáš Eichler (Piráti a nezávislí). Podle něj si obyvatelé uvědomují vážnost situace, v ulicích chodí často s účinnějšími respirátory.

žanyn ( 12. února 2021 19:23 )

Ale - všichni to házejí na jiné. Ani policajt nemúže uhlídat každého. Pokud nezačnou tyhle experty hlídat a pohánět k odpovědnosti sami občané, nic se nezmění.

žanyn ( 12. února 2021 19:20 )

Dráhy ruší veškeré spoje mezi Českem a Německem......
Česko je rizikové, říkají Němci. Chystají se nám zavřít hranice...
A kde jsou dnes všichni ti křiklouni co ječeli když se někde udělala karantena. Začít u nás jednat důsledně podle pravidel hygieny při šířenáí nákazy, t.zn. tvrdé lockdowny včetně uzavření hranic a pro nutné případy 100% hlídání a kontroly, tak dnes jsme v pohodě. A těch pár křiklounů co jezdí makat do ciziny bude vždy. A nakonec - klidně ať si tam makaj, ale domů jednou za měsíc a se zdravotní kontrolou. A ti cestující vandrovníci totéž. Prostě bez obětí se pandemie nezničí i přes všechny ty vakcíny. Hlavní je dodržování pravidel karanteny a aktivní boj s virem. Bejt to horší nákaza než Covid tak náš národ už neexistuje.

rapid15 ( 12. února 2021 16:50 )

Jakou máš RZ na tom přeci nezáleží. Ale doufám, žes nelhal a řekl jim pravdu. Že si jedeš z Prahy zalyžovat.

flaegmy ( 12. února 2021 16:03 )

Přesně tak a ještě přidat kopanec do řiti

verka1 ( 12. února 2021 15:26 )

Máte pravdu 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa