Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
15:10
3. 7. 2021

Zdravotníci ve čtyřech vesnicích postižených tornádem pečují o pacienty, kteří se zraní při stavebních a úklidových pracích. „Kromě toho řešíme také interní stavy, například kolapsy či bolesti na hrudi. Aktuální jsou stále i psychické potíže, v tomto ohledu jsou k dispozici naši interventi,“ popsala Bothová.

Zdravotníci apelují na všechny, kdo v zóně tornáda pracují, aby používali vhodný oděv a pevnou obuv. Měli by také dodržovat pitný režim a dbát na bezpečnost svou i ostatních, zdůraznila Bothová.

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. Kamion pro hromadná neštěstí Golem zůstával v městysu do pátku.

15:08
3. 7. 2021

V oblasti zasažené tornádem nově pomáhají záchranáři ze Zlína. Vystřídali pražskou záchrannou službu s vozidlem Golem. Působí v Moravské Nové Vsi. Na místě je stacionární ošetřovna i výjezdová skupina, oznámila ČTK mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

V Mikulčicích zůstává velkokapacitní vůz brněnské záchranky, kam se mohou lidé přijít nechat ošetřit. Na místě je také traumaambulance. Stan i s vybavením zapůjčila Fakultní nemocnice Brno. K dispozici je záchranářská výjezdová skupina.

14:32
3. 7. 2021
!

Pražským hasičům se v Moravské Nové Vsi podařilo z trosek vyhrabat psa! „Zraněného a vyčerpaného jsme ho předali veterináři,“ uvedli. Hasiči později doplnili, že v troskách pes nebyl týden. „Byl v troskách asi den, lezl ve zříceném domě a včera ho část trosek zasypala,“ dodali. 

Na stopu je podle velitele dobrovolných hasičů pražských Řeporyj dovedl jiný pes. „Happy end dne, u hromady větví kňourá pes a nedá se majitelkou odvolat. Tak tam jdeme a najdeme jeho kamarádku z vesnice,“ citoval velitele politik Pavel Novotný. 

Nalezený pes v troskách domu v Moravské Nové Vsi. Nalezený pes v troskách domu v Moravské Nové Vsi. Nalezený pes v troskách domu v Moravské Nové Vsi.
13:10
3. 7. 2021
!

K situaci na sociálních sítích se podrobněji vyjádřil i hejtman Jan Grolich (KDU - ČSL): „Považuji to za velký problém. Chci poprosit, aby si všichni ověřovali, jestli zpráva, kterou šíří dál, je stále aktuální. Stává se nám, že se na Facebooku objeví například požadavek na dodávky jídla. Ten je jedním telefonátem vyřešen, ale tento neaktuální příspěvek „létá“ virtuálním prostorem tři dny. Nejhorší na tom je to fakt, že lidé, kteří na tyto příspěvky odpovídají a věcně vysvětlují, jaký je skutečný stav, jsou potom napadáni. Objevily se i výhružky smrtí. Musíme tak nyní zajišťovat psychickou pomoc i lidem, kteří zde zvládají obrovský nápor práce. Prosím tedy, ověřujte si to. Co se týká jídla, jsou v postižených místech vydávány tisíce porcí denně. Obce i kraj jsou připraveni tato jídla hradit, pokud už nebudou dodávány z charitativních důvodů bezplatně. Prosím tedy, nešiřte dál neaktuální zprávy, a hlavně nenapadejte lidi, kteří tyto požadavky vyřizují,“ apeluje na uživatele sociálních sítí hejtman Jan Grolich.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich
12:52
3. 7. 2021

Lidé z tornádem postižených obcí mohou žádat o dotaci na obnovu svých domovů z programu ŽIVEL vyhlášeného Ministerstvem pro místní rozvoj. „Mobilní týmy ministerstva přijely za lidmi v sobotu v novotu přímo do zasažených oblastí, kde zájemcům pomáhají s vyplněním formulářů,“ řekl starosta Hodonína Libor Střecha (Pro Hodonín).

Lidé dostanou dotace až do výše 2 milionů korun s možností navýšení o zvýhodněný úvěr až do částky 5 milionů korun a to na pořízení nového bydlení nebo jeho rekonstrukci. Dnes do 18.00 jsou úředníci na základní škole Duhovka v Hodoníně Bažantnici.

12:45
3. 7. 2021
!

Řemeslníky, pomoc psychologů a právníků a materiál na opravu střech potřebují nyní lidé ve Stebně na Lounsku, které před týdnem zasáhl silný vítr a kroupy. Na místě dnes několik desítek dobrovolníků pomáhá s úklidem. Obava panuje z dešťů, střechy jsou zakryté zatím jen provizorně. Žádosti o státní dotaci z programu Živel vyplňují lidem úřednice v přístřešku na návsi zpustošené vichrem.

Škody se pohybují podle předběžných odhadů kolem sto milionů korun. Vojáci s těžkou technikou a dobrovolníci už odklidili sutě, modré plachty zakryly střechy domů. Traktory stojí na náměstí i v okolí obce u rozřezaných stromů. Po týdnu je řada místních unavená a smutná. „Lidé jsou vyčerpaní, prvních pět dní působil adrenalin, ale teď odjela těžká technika, hasiči, vojáci. Utichlo to, tak to na ně začíná padat, nemůžou spát,“ řekl ČTK Luděk Prošek, který organizuje práci řemeslníků.

Ústecký kraj uvolnil z centrálního skladu humanitární pomoci 50 vysoušečů. Potraviny i vodu do obce vozí dárci. „Jsme vděční za každou pomoc, je ale lepší se dopředu domluvit. Oblečení a hygienické prostředky jsou zbytečné. Nejvíce se teď hodí stavební materiál. Zařídili jsme účet na pile v sousedním Blatně, kam mohou zájemci vložit částku na konkrétní věci,“ řekla ČTK Eliška Ratiborská, která koordinuje dobrovolníky. Sama přitom původně přijela jen pomoci prarodičům, kterým pohroma zcela zničila dům. „Lidé se na mě obraceli, že chtějí pomoc, ale neví jak. Tak jsem zřídila účet a nakonec jsem se stala prostředníkem pro Člověka v tísni, který přijel s finanční pomocí,“ uvedla.

Do Stebna se vydala dnes i parta motorkářů. „Přijeli jsme přispět, ne tedy prací, ale každý s nějakým finančním obnosem,“ řekl ČTK Bohumil Cikán. „Většina lidí je z Prahy, já z Chomutova, domluvili jsme se na výlet a pomoci konkrétním osobám,“ uvedl.

Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku. Silná bouře poničila také obec Stebno na Lounsku.
12:32
3. 7. 2021
!

Před dezinformacemi varuje i Jihomoravský kraj. Zdůrazňuje, že je dobré si všechny informace ověřovat. 

12:23
3. 7. 2021

Týden po tornádu připomínají slovácké obce zpustošené tornádem mraveniště. Místní, dobrovolníci z celé republiky, hasiči, vojáci a záchranáři nepřetržitě a neúnavně vyklízejí trosky, přenášejí materiál a staví už i první nová obydlí!

Bez oddechu, neúnavně a navzdory nikdy nepoznané situaci, co nejvíce koordinovaně. „Jasně, zádrhel se občas vyskytne. Nejsme neomylní. Ale klape to,“ svěřil se Blesku místostarosta Moravské Nové Vsi Igor Antal, telefon přilepený k uchu. „Pojďte, ubytujete se ve stanovém městečku, které pro vás nachystáme,“ vítá partu mladých, kteří přijeli z Kyjovska.

Celkem prý v sobotu pracovalo v městyse přes 500 brigádníků. „Spočítat je není možné,“ vděčně říká muž z radnice. V Hruškách pracují, stejně jako jinde, mraky lidí. Bez oddechu a bez reptání. Aby se nezdržovali, oběd jim vydávají dobrovolnické firmy přímo mezi troskami. „Zase řízek,“ naoko hubuje mezi sousty David, mohutný havíř, co přijel z Karviné. „Jsou tu úžasní,“ tvrdí už vážně. Přespává ve vlaku, který na nádraží přistavil expediční sbor Alberta Fikáčka.

Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě.
11:54
3. 7. 2021
!

Situaci v obcích zasažených tornádem a odstraňování škod začínají komplikovat sociální sítě, kde se šíří staré zprávy nebo dávno vyřešené poptávky a požadavky. Lidé odjinud tak mohou mít pocit, že pomoc na místě není dostatečná. Přibývá agresivních reakcí na vysvětlení odpovědných lidí, kteří se snaží vše uvést na pravou míru. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) se objevují dokonce vyhrůžky smrtí.

„Těm lidem, kteří tady makají několik dní v kuse, je vyhrožováno smrtí. Toto se děje. Musíme zajišťovat psychickou pomoc i těm lidem, kteří tady zvládají největší nápor práce,“ řekl novinářům Grolich.

Hejtman apeluje na veřejnost, aby nešířila neověřené a staré zprávy. Bylo by prý také dobré, aby lidé v zasažených obcích vznášeli konkrétní požadavky primárně na krizové štáby, většinu problémů se prý daří vyřešit na místě, případně v okresních městech nebo na krajské úrovni.

Typický mechanismus šíření zpráv na facebooku popsal Grolich tak, že například někdo požádá o 400 porcí jídla pro dobrovolníky. Obratem je na místě 600 porcí, ale příspěvek se na sítích šíří dál. Přitom v každé obci se vydávají tisíce jídel denně, zdůraznil Grolich.

Dalším nešvarem jsou i zprávy o tom, že se v obcích krade. „Do dnešního dne k žádnému takovému případu nedošlo,“ zdůraznil krajský policejní ředitel Leoš Tržil. „Nejsou nahlašovány vůbec žádné krádeže,“ doplnil Grolich. Není hlašeno ani žádné rabování. 

Hejtmana mrzí, že šíření starých či nepravdivých zpráv na facebooku nejvíce dopadá na lidi, kteří odvádějí na místě dobrou práci. „Pokud jsme se dostali do stadia, kdy lidé, na kterých to závisí, potřebují psychickou pomoc, tak je to opravdu špatně. A je to jen vlivem sociálních sítí,“ uzavřel Grolich.

11:42
3. 7. 2021

Několik autobusů s dobrovolníky zatím dnes vyjelo ze záchytného parkoviště nedaleko Břeclavi. Vozí je přímo do obcí zasažených tornádem. Obavy z nezvladatelného náporu dobrovolníků, které zaznívaly před prodlouženým víkendem, se zatím nenaplnily, na parkovišti je několik desítek vozů, místa je stále dost.

Záchytné parkoviště nechal krizový štáb zřídit na letišti v Ladné. Auta mají registrační značky z různých krajů. Dobrovolníci ČTK shodně popsali, že se rozhodli pomoci jižní Moravě po zhlédnutí záběrů v televizi nebo na sociálních sítích. Přijíždí hlavně jednotlivci či dvojice.

Záchytné parkoviště na letišti bude v provozu přes víkend, další koordinační místo je v kulturním domě v Hodoníně. „V Ladné je kolem 30 vozidel, vyjely čtyři autobusy. V Hodoníně se parkuje na různých plochách po městě, vyjelo pět autobusů,“ řekl krajský policejní ředitel Leoš Tržil před 11:00.

Dobrovolníci na jižní Moravě.
11:32
3. 7. 2021

Asi 90 procent území obcí zasažených tornádem je uklizeno od suti, trámů, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali dnes hasiči. Pokračují demolice poškozených budov v Lužicích a Hruškách, postupně by měli hasiči provádět řízené demolice také v Moravské Nové Vsi a Mikulčicích.

Vznikají seznamy na základě požadavků občanů a starostů, řekl novinářům ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. K zemi půjde celkem více než 180 domů. V pátek i v noci na sobotu hasiči převáželi s pomocí armády sutiny z meziskládek na tři centrálně určená úložiště. Celá území obcí a jejich veřejná prostranství pomáhají hasiči uklízet od sutin, zbytků po bourání a dřeva z polámaných stromů.

V pátek v zasažené lokalitě pracovalo asi 1050 hasičů. Jejich počet se začne postupně snižovat. „Je možné, že se toto číslo o polovinu, o třetinu sníží,“ řekl Pelikán. Rozhodnutí padne během dneška.

Policie začne redukovat počty svých lidí v terénu nejspíš až koncem prodlouženého víkendu. „I do budoucna bude prováděno střežení v noční době, regulace dopravy i přes den a po dohodě se starosty regulace vstupu do obcí,“ řekl krajský ředitel Leoš Tržil.

11:07
3. 7. 2021
!

Asi 90 procent plochy zasažených obcí je uklizených od suti, zbytků stromů a dalšího odpadu, informovali hasiči. Pokračují demolice poškozených budov. Do zasažených obcí přijížděli dobrovolníci, dostávají náramek, jídlo a pití. Do určených míst je pak rozvážejí autobusy. 

Hasiči pokračují v demolici zničených domů na jihu Moravy
10:07
3. 7. 2021
!

Dobrovolníky ze záchytných parkovišt sváží do obcí autobusy dopravního podniku Brno. 

Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě. Dobrovolníci na jižní Moravě.
9:48
3. 7. 2021

Na jižní Moravě se včera střídali členové posttraumatické péče. „Opět budou v obci Hrušky. Po večerním předání už teď pracují na místě. Jsme tu pro vás i nadále,“ uvedl na twitteru PsychoHasič. Pražští hasiči mají na místě stále svůj odřad, který pomáhá s následky tornáda. Psychologové se pak snaží pomáhat zasaženým občanům. 

9:35
3. 7. 2021

Mezi stovkami pomocníků v tornádem zasažených obcích nechybí ani Tomáš Cabal, zaměstnanec společnosti Keller, která mu poskytla stroj zvaný bobek. „Jsem tam, kde je potřeba,“ řekl Tomáš, který aktuálně pracuje v Hruškách.

 Mezi stovkami pomocníků v tornádem zasažených obcích nechybí ani Tomáš Cabal, zaměstnanec společnosti Keller, která mu poskytla stroj zvaný bobek.  Mezi stovkami pomocníků v tornádem zasažených obcích nechybí ani Tomáš Cabal, zaměstnanec společnosti Keller, která mu poskytla stroj zvaný bobek.
8:51
3. 7. 2021

Záchytné parkoviště pro dobrovolníky nedaleko Břeclavi je dnes kolem 8:30 poloprázdné, aut je zhruba 30. Obavy z nezvladatelného náporu dobrovolníků v tornádové zóně, které zaznívaly před prodlouženým víkendem, se tak zatím nenaplnily. Ani přímo v zasažených obcích ráno nenastaly vážnější dopravní problémy, řekl ČTK policejní mluvčí Pavel Šváb.

Záchytné parkoviště nechal krizový štáb zřídit na letišti v Ladné. Zatím na rozsáhlé travnaté ploše stojí pár desítek aut s registračními značkami z různých krajů. Pracovníci na místě lidem dávají dobrovolnické pásky. Pokud si nepřivezou vlastní, dostanou také rukavice, trochu pití a jídla. Připravené autobusy je pak rozvezou na místa, kde jsou dobrovolníci nejvíce potřeba. Zatím takto odjelo asi 30 lidí.

Krizový štáb nechce, aby dobrovolníci najížděli auty přímo do obcí. Blokovali by tak cesty pro složky IZS, které musejí zůstat průjezdné. Dopravu řídí na místě dopravní policie. 

Dobrovolnická práce je nyní nejvíce zapotřebí při odklízení trosek a odpadu na polích, vinicích a veřejných prostranstvích. Zasažené obce a jejich obyvatelé poptávají hlavně řemeslníky - klempíře, zedníky nebo pokrývače, pokud možno s vlastním nářadím.

8:30
3. 7. 2021

Místo oslavy 65. narozenin přišla smrt. Milan (†65) zemřel ve své milované hájence v Pánově během ničivého tornáda. O několik hodin později zemřela i jeho dvouletá vnučka. Rodina teď připravuje pohřeb. O tragédii se dočtete zde. 

8:25
3. 7. 2021

Včera večer přišla dobrá zpráva. Čtrnáctiletá Silvie, která jela 24. června v autobuse převráceném tornádem, se probudila. Při převozu do nemocnice byla v kritickém stavu ve Vídni. Rodina teď zveřejnila video, na kterém dívka popisuje, že ještě neví, kdy se vrátí domů, ale jednou určitě ano. 

7:52
3. 7. 2021

Pět desítek oken na jízdárně zámku ve Valticích na Břeclavsku je zasklených, střecha má novou krytinu. Zámek před týdnem ve čtvrtek poničilo krupobití, které na Břeclavsku předcházelo vzniku tornáda. Postup prací popsal kastelán Richard Svoboda. Navzdory způsobeným škodám zůstává zámek otevřený pro návštěvníky sedm dní v týdnu, žádné nebezpečí lidem při návštěvě nehrozí.

„Vyměnili jsme krytinu na jízdárně a nechali jsme tam zasklít okna. Je jich asi padesát, a jen zasklení stálo 60 000 korun,“ uvedl Svoboda.

Krupobití poničilo zámek ze západní strany, opravu potřebují střechy o rozloze asi jednoho hektaru, tašky bude třeba přeskládat nebo vyměnit. Střecha je momentálně zabezpečená proti zatečení, ale oprava zatím nezačala.

„Nechali jsme opravit i okna v místnostech, kterými prochází návštěvnický okruh, ostatní jsou zajištěná proti zatečení. Bohužel krupobití zasáhlo zámek ze západu v největší možné ploše,“ poznamenal kastelán. Zasklívání oken bylo nutné přerušit, protože sklenáři došel materiál a čeká na jeho dodávku.

7:00
3. 7. 2021

Vítejte zpět u online zpravodajství o následcích tornáda na jihu Moravy a obnově regionu.

Jihomoravský kraj očekává o nadcházejícím prodlouženém víkendu příval dobrovolníků. Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) je požádal, aby si zajistili vlastní ubytování mimo zasaženou oblast. V obcích sice vzniknou stanová městečka, ale jejich kapacita je minimální, řekl dnes Grolich po jednání krizového štábu.

Pomoc dobrovolníků bude o víkendu potřeba zejména mimo obce na plochách, kde tornádo zanechalo velké množství odpadu. Připravená pro ně budou odstavná parkoviště v Břeclavi nebo Hodoníně, do poničených obcí je dopraví autobusy brněnského dopravního podniku. Dopravu bude organizovat policie.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich v obcích zasažených tornádem.
23:10
2. 7. 2021

Máme pro vás přehled, co v oblasti na jihu Moravy postižené tornádem přinesl pátek:

  • Po bouřkách s krupobitím a tornádem, které se minulý týden ve čtvrtek prohnaly Břeclavskem a Hodonínskem, je k částečnému nebo úplnému zbourání určeno 180 domů. Poškozeno je 1202 budov. V zasažených obcích začaly demolice řízené hasiči, lidé mohou zároveň začít žádat o dotace a úvěry na obnovu bydlení. V charitativních sbírkách se shromáždila již víc než miliarda korun, dosud nejvíc po přírodní katastrofě v ČR. Meteorologové tornádo, které zasáhlo Moravu, zařadili do druhé nejsilnější kategorie, v Evropě bylo nejtragičtější od roku 1984
  • Na hodonínském hřbitově se lidé rozloučili s jednou ze šesti obětí živelní katastrofy, šestašedesátiletou učitelkou z gymnázia. Přišla nejbližší rodina, kolegové z gymnázia i současní či bývalí žáci.
  • Za solidaritu v souvislosti s následky tornáda poděkoval prezident Miloš Zeman v dopisech slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové, rakouskému prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi, dalším státníkům či papeži Františkovi, informoval Pražský hrad na webu.
  • Oblast v pátek znovu navštívil premiér Andrej Babiš (ANO). „Udělal se obrovský kus práce, je to vidět, postupuje to skvěle. Je důležité, aby lidé dostali tu pomoc rychle, aby byl dostatek materiálu, řemeslníků,“ řekl novinářům. Z programu Živel mohou lidé od státu získat dotaci až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

Pro dnešek je online přenos u konce, s čerstvými novinkami se opět přihlásíme v sobotu ráno.

22:28
2. 7. 2021

 Před Janáčkovým divadlem v Brně se konal benefiční koncert Carmina Burana. Výtěžek z koncertu poputuje obcím, které zasáhlo tornádo.

19:34
2. 7. 2021

Hrdinsky se měl zachovat teprve desetiletý chlapec z Moravy, který při úderu tornáda chránil vlastním tělem svou tříletou sestřičku! „Když bylo po všem, sbalil sobě, sestře a mámě věci a odvedl je všechny pryč. V týmu jsme se shodli, že je to na nějaké ocenění,“ uvedl na twitteru psycholog pražských hasičů, který si na sociální síti říká PsychoHasič.

18:38
2. 7. 2021

Odstraňování škod po úderu tornáda pokračovalo i v obcích Lužice a Mikulčice na Hodonínsku. Mikulčice v pátek navštívil premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Na snímku jsou (zleva) premiér Andrej Babiš a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček při jednání s vinaři 2. července 2021 v Mikulčicích. Odstraňování škod po torndáu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku. Odstraňování škod po tornádu 2. července 2021 v obci Lužice na Hodonínsku.
18:30
2. 7. 2021

Pražští záchranáři v týdnu po bouřích a tornádu ošetřili v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku 419 pacientů. Nejvíce pomáhali lidem s úrazy z úklidových prací a s problémy způsobenými chybějícími léky. ČTK to řekla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová. Desítka pražských záchranářů v Moravské Nové Vsi pomáhala s kamionem pro hromadná neštěstí Golem, v pátek z obce odjeli.

Zdravotničtí záchranáři z Prahy vyrazili do postižené oblasti v noci na pátek, bouře s krupobitím a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Vyžádaly si šest obětí, zranění desítek lidí a poničily 1200 domů. V Moravské Nové Vsi vznikne po odjezdu pražských záchranářů náhradní stanoviště, v němž se zdravotníci postarají o případné další zraněné, uvedla ve čtvrtek mluvčí jihomoravské záchranné služby Michaela Bothová.

Ze 419 ošetřených jen nízké desítky skončily v nemocnici, řekla Poštová. "Valnou většinu případů dokázali záchranáři vyřešit na místě," doplnila.

18:28
2. 7. 2021

Mobilní tým úředníků Státního fondu podpory investic (SFPI) v pátek v obci Hrušky přijal 50 žádostí o dotaci na obnovu bydlení z programu Živel. Lidé byli od starosty o možnosti přijít formulář vyplnit s pomocí státních úředníků dobře informováni, čekali na jejich příjezd. ČTK to řekla ředitelka odboru komunikace SFPI Karolína Smetanová. V následujících dnech mobilní tým zamíří do dalších obcí, které zasáhlo tornádo.

Úředníci SFPI měli v Hruškách podle Smetanové vytvořené pracoviště v základní škole, na místě byli od 13:00. Přijelo osm pracovníků a všichni lidem pomáhali s vyplněním žádostí. S sebou měli připravené formuláře, lidé se prokázali občanským průkazem nebo náhradním dokladem. Zároveň věděli, že mají mít v mobilním telefonu uloženou fotodokumentaci.

Nejčastějším dotazem a jakousi obavou bylo podle Smetanové to, aby se výše dotace nesnížila o pojistné. "Všechny jsme ujistili, že rozhoduje výše nákladů na obnovu," řekla. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) už dříve řekla, že program je určen pro pojištěné i lidi bez pojistky. Pokud má žadatel nemovitost pojištěnou například na dva miliony a škodu na domě má čtyři miliony, dostane k pojistce dotaci dva miliony korun. Lidé bez pojištění mají nárok na dvoumilionovou dotaci a na dva miliony korun zvýhodněný úvěr.

18:08
2. 7. 2021

 „K dnešnímu dni v 10 hodin máme nahlášeno celkem 1540 jednotlivých škod (ze smluv UNIQA i AXA, která je již součástí skupiny UNIQA) v úhrnné odhadované výši 225 milionů korun. Je z toho patrné, že škod už přibývá pomaleji,“ uvedla v oficiálním prohlášení pojišťovna UNIQA.

„Máme informaci, že naprostá většina škod našich klientů je už i prohlédnutá a předaná ke kalkulaci pojistného plnění. U některých škod klienti požadovali pozdější prohlídku, takže technici budou pracovat nadále o víkendu i o svátcích v postižené oblasti, aby prohlídky dokončili. Z tohoto počtu je 950 škod vzniklých na pojištěných autech klientů UNIQA, které se vyřizují z havarijního pojištění (od včera přibylo 50 nově nahlášených škod). Jejich celková výše činí asi 48 milionů korun. Průměrná škoda na vozidle zůstává zatím odhadem 50 000 korun,“ stojí nadále v prohlášení pojišťovny s tím, že velký podíl škod na autech je z oblastí, které zasáhlo tornádo. Nicméně pojišťovna vyřizuje škody na autech i v jiných částech České republiky, které byly zasaženy silnými bouřemi.

17:29
2. 7. 2021

O způsobu, jakým posuzují škody způsobené na jižní Moravě tornádem, chtějí znovu jednat se zástupci pojišťoven premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). V pátek navštívili postižená místa a setkali se mimo jiné s místními podnikateli. Pojišťovny by podle nich měly být v některých případech velkorysejší. Řekli to novinářům při návštěvě zasažené oblasti. Premiér Babiš  také v rozhovoru pro Rádio Impuls uvedl, že chce ještě jednat o možnosti zvýšit přímou dotaci dva miliony pro postižené obyvatele.

"Setkali jsme se s podnikatelem, který přišel o hospodu i o dům, byl pojištěný na živel do výše osmi milionů, ale na vichřici pouze do výše milionu. Podle našeho názoru by tornádo mělo být vyhodnocené jako živel, ale u něj situaci posoudili (zástupci pojišťovny) jako vichřici a vyplatí mu pouze milion korun. Se zástupci asociace pojišťoven jsme mluvili hned v pondělí a ubezpečili nás, že budou velkorysí. Na tomto případu to tak ale nevypadá, měli by být velkorysejší," poznamenal Havlíček.

Dodal, že pro všechny podnikatele je určena okamžitá pomoc do výše jednoho milionu. Vláda připravuje také investiční podporu pro poškozené nemovitosti podnikatelů do výše 35 milionů korun a zároveň spustí úvěrový program hlavně pro malé a střední podnikatele do 45 milionů korun s nulovou sazbou.

17:12
2. 7. 2021

Odstraňování škod napáchaných tornádem pokračovalo i v hodonínské části Pánov.

Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021) Odstrańování škod napáchaných tornádem v hodonínské části Pánov. (2. 7. 2021)
16:28
2. 7. 2021

V Moravské Nové Vsi pomáhají stále i hasiči z Pardubického kraje, kteří na místě pomáhají s úklidem dvorků a zahrad poničených domů, opravami domů, ale i demolicemi.

16:12
2. 7. 2021

Policisté na sociální síti Twitter zveřejnili informaci pro všechny dobrovolníky, kteří chtějí prodloužený víkend využít k pomoci na Břeclavsku. „Pro dobrovolníky mířící na Břeclavsko je připravena parkovací plocha na letišti v Ladné. V Hodoníně je pomoc koordinována z logistického centra v tamním kulturním domě,“ uvedli policisté s tím, že do obcí budou dobrovolníky převážet kyvadlové autobusy.

15:54
2. 7. 2021
!

Z umělého spánku se konečně probudila Silvie (14), kterou vážně zranilo tornádo! Dívenka cestovala autobusem z Hodonína domů do Moravské Nové Vsi, když jižní Moravu zasáhla tato strašná živelní katastrofa. Silvie utrpěla těžká zranění a byla vrtulníkem transportována do nemocnice ve Vídni.

Více v článku: ZDE!

Silvie (14) skončila v kritickém stavu v nemocnici ve Vídni.
14:48
2. 7. 2021

Vojáci pomáhají s odklízením odpadu a likvidací škod napáchaných tornádem ve dne i v noci. Na místo plánuje armáda vyslat další posily.

14:42
2. 7. 2021

Závistivé pohledy, klepy a špehování, kolikrát si kdo ze sousedů už byl pro vodu, jídlo nebo prášek na praní. Takovou situaci na sociálních sítích popsala obyvatelka tornádem zdevastovaných Mikulčič Eva. Stejnou zkušenost mají i další zdejší obyvatelé. A jiní už se proto bojí pro pomoc, které je připravené ohromné množství, přijít. Co na vzniklou situaci říká psycholožka Alexandra Hrouzková? To se dočtete zde.

14:26
2. 7. 2021

Škody nadělalo ničivé tornádo i v průmyslové zóně Kapřiska v Hodoníně.

Škody v průmyslové zóně

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi