Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Silné bouřky se brzy vrátí, sledujte radar Blesku. Jakou spoušť v Česku už napáchaly?

Aktualizováno -
22. června 2021
18:25
Autor: ČTK, Mii, trm, kal, tsv - 
21. června 2021
11:52

Sotva se část Česka vzpamatovala z bouřek s krupobitím a přívalovými dešti, hrozí další. Od dnešního večera do středečního rána hrozí na jihu Čech, na jižní Moravě a také v Moravskoslezském a částečně v Olomouckém kraji. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že bouřky bude provázet silný vítr. Přívalové deště dorazily už v pondělí odpoledne a v noci, hasiči měli nejvíc práce na jižní Moravě, Vysočině a ve středních Čechách. Prakticky pod vodou se ocitla obec Dolní Bojanovice. Bouřky provázelo i 25 tisíc blesků, uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

Sledujte počasí na radaru Blesku

Silné bouřky a tornádo v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
Datum:
Zobrazit další dny
8:17
4. 7. 2021

Pražští hasiči budou dnes redukovat své síly a prostředky nasazené na jižní Moravě. „Náš odřad se tak vrací zpět do Prahy. Pomoc HZS Jihomoravského kraje v současném rozsahu už není potřeba,“ uvedli na twiteru. 

11:17
2. 7. 2021

Praha 6 pošle dalších 1,8 milionu korun čtyřem obcím na jihu Moravy, které minulý týden poničilo tornádo. Na mimořádném jednání to dnes schválilo zastupitelstvo městské části. Spolu s 200 000 korunami, které radní již schválili, pošle Praha 6 na Moravu dva miliony korun, tedy půl milionu každé obci. Další pomoc by mohli zastupitelé schválit po prázdninách. Peněžní dary schválil i magistrát a další městské části.

Pomoc bude odeslána obcím Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Tajemník městské části Jan Holický na jednání řekl, že na zprostředkování daru se radnice z praktických důvodů dohodla s městy Břeclav a Hodnonín, se kterými sjednala darovací smlouvy a které obcím peníze přepošlou. Zaslání peněz podpořili všichni přítomní a on-line připojení zastupitelé.

Pirátská zastupitelka Eva Tichá na jednání řekla, že by městská část měla zvážit zaslání daru i na další místa. Zmínila osadu Pánov na okraji Hodonína, kde byly podle ní škody také velké a zemřeli tam dva lidé. „Všechny domy byly poškozeny, některé byly prakticky srovnány se zemí,“ řekla. Dále by si podle ní pomoc zasloužila i obec Stebno na severu Čech.

22:11
1. 7. 2021

„Zítra budeme na mimořádném jednání zastupitelstva projednávat další finanční pomoc jihomoravským obcím, které minulý týden smetlo tornádo,“ informoval starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

18:59
1. 7. 2021

S likvidačními pracemi v obcích poničených tornádem a vichřicí v Jihomoravském a Ústeckém kraji může vypomoct až 1000 vojáků s potřebnou technikou. Na dnešním zasedání to schválila vláda, informoval na twitteru ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Nařízení kabinetu platí do konce srpna. Dosud se armáda mohla zapojit pouze do záchranných prací, část ze zmíněné tisícovky vojáků se na nich podílí.

„Vláda schválila nařízení umožňující v případě požadavku ze strany kraje či integrovaného záchranného systému zintenzivnit nasazení armády při likvidaci následků tornáda a vichřice. Už nyní máme nasazeno na jižní Moravě přes 200 vojáků, nově to může být až 1000 vojáků s potřebnou technikou,“ uvedl Metnar.

21:14
30. 6. 2021

Další miliony na pomoc obětem tornáda naposílali diváci České televize v rámci vysílání benefičního pořadu Koncert pro Moravu. Kulturní akce na pražské Kampě, kde se kvůli pomoci pro postižené obce sešli hudebníci Dan Bárta, Vojta Dyk, Anna K, kapely Čechomor nebo Mňága a Žďorp spolu s Buty. Zhruba po hodině vysílání se na účtu sešlo přes osm a půl milionu korun.

22:52
29. 6. 2021

Ministerstvo průmyslu a obchodu rozjíždí program Pomoc po tornádu pro kompenzace škod pro podnikatele, kteří museli kvůli čtvrteční bouři omezit nebo zastavit činnost. Bude se rozdělovat 200 milionů korun. Sběr žádostí začíná ve středu 30. června, jejich příjem skončí 30. září.

Podpora se může pohybovat od 50 tisíc až po jeden milion korun, pojištěným zase pomůže překlenout rozdíl mezi pojistným plněním a cenou nově pořízeného majetku. Nárok na dotaci ale budou mít i nepojištění, ti mohou získat až 80 procent ceny nového majetku. Připravuje se také poskytování bezúročných úvěrů.   

18:06
28. 6. 2021

Střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi, která byla jistým symbolem zkázy, jíž tornádo napáchalo, museli v pondělí odpoledne sundat pražští hasiči. Rozhodl o tom statik.

„Pro práci v takto nebezpečném prostředí byl vybrán tým, složený převážně ze specialistů USAR, kteří se podílejí na likvidačních pracích a zůstali na jižní Moravě jako součást druhého odřadu HZS hl. m. Prahy. Celá operace trvala několik hodin,“ informoval Blesk mluvčí pražského hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Poničenou střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi museli v úterý sundat pražští hasiči. (28. června 2021) Poničenou střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi museli v úterý sundat pražští hasiči. (28. června 2021) Poničenou střechu kostela sv. Jakuba v Moravské Nové Vsi museli v úterý sundat pražští hasiči. (28. června 2021)
14:20
28. 6. 2021

Praha 7 zvažuje, že „adoptuje“ domácnost z některé ze zasažených obcí, které bude dlouhodobě pomáhat. Tuto variantu má projednat zastupitelstvo Prahy 7. „Pomocí myslím, až přijde čas, hlavně pomoc dobrovolnickou přímo na místě, případně materiální, psychologickou nebo ubytovací pomoc,“ upřesnil starosta Jan Čižinský (Praha Sobě).

13:30
28. 6. 2021

S pomocí pro sedm obcí počítá i hlavní město. Pražský magistrát pošle na jižní Moravu a do Ústeckého kraje dva miliony korun. 

Praha již vyslala na pomoc jednotky hasičů a záchranářů, psovody městské policie a spolu s Pražskými vodovody a kanalizacemi (PVK) kontejnery s pitnou vodou. Pomoc jihomoravským obcím schválily také některé pražské městské části. „Tento výraz solidarity Prahy s obcemi zapadá do dosavadního způsobu, jakým se Praha snaží pomáhat mnoha obcím v mnoha regionech. Pevně doufám, že ty peníze pomohou na místě s likvidací škod a řešením následků,“ řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). 

Dva miliony jsou maximální částka, kterou mohou schválit radní bez souhlasu městského zastupitelstva. Pokud by bylo potřeba uvolnit další prostředky, Praha je prý připravena je poskytnout.

12:09
28. 6. 2021

Podnikatelé a firmy z oblastí zasažených tornádem budou mít podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) delší lhůtu na úhradu daní nebo podání daňového přiznání.

Stát pak podnikatelům na Moravě podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) uhradí 80 až 100 pct výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory je 1 mil. Kč, schválila vláda.

12:07
28. 6. 2021

„Právě jsem schválil vyslání Emergency Medical Teamu CZ do zasažených míst na Moravě. Tento mobilní tým zdravotníků poskytuje péči poraněným a postiženým přímo na místě mimořádné události. Současné síly na místě už nestačí. Od neděle tam také působí lékaři z Brna,“ informoval na twitteru o dalším nasazení ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). 

Vojtěch dodal, že je nutné mít lékařské pracovníky přímo na místě. Práce na odklízení trosek přeci jenom není zcela bezpečná. 

18:54
25. 6. 2021

Pražští hasiči po celodenním pátrání v sutinách zbořených domů hlásí, že nenalezli žádné osoby. „Tým se během dne překlopil spíše do módu na likvidační práce (odstraňování stromů a sutin),“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

V sobotu do Moravské Nové Vsi zavítají dobrovolní hasiči ze Zbraslavi, Letňan, Libuše a Řeporyjí. „Celkem na místě bude zůstávat 41 lidí. Mimo motorové pily a další prostředky při likvidační práci povezeme i lopaty, kolečka a další pomoc ze skladu humanitárního materiálu Správy služeb hl. m. Prahy. V týmu, který z Prahy zítra ráno vyráží na pomoc kolegům a lidem z Jihomoravského kraje, je i naše psycholožka a členka týmu posttraumatické péče,“ dodal.

9:15
25. 6. 2021

Americká ambasáda v Praze vyjádřila soustrast a podporu lidem ze zasažených oblastí.

3:12
25. 6. 2021

Na pomoc vyrazili i pražští hasiči. První část vyrazila v půl desáté večer. Druhá část vyrazila o půlnoci. Speciální USAR tým doplní i hasiči z Libereckého kraje, kteří přiváží dva psovody a jednoho statika.

21:56
24. 6. 2021
!

Z Prahy je na cestě USAR tým. Vezou s sebou specifickou výbavu. „Na Hodonínsko posíláme střední USAR tým, na základě požadavku HZS ČR. První tým na vyhledávání osob pod troskami domů s sebou veze štěrbinové kamery, echolokátory a další zařízení pro vyproštění osob. Na místo postupně vyjede celkem přes 30 speciálně vycvičených hasičů,“ uvedli na svém twitteru pražští hasiči.

17:11
24. 6. 2021

V ulici Komárovská pražští hasiči v koruně podmáčeného stromu nalezli mláďata sojky, které předali veterinární službě. Strom pak z komunikace odstranili.

13:06
24. 6. 2021

I během celého dopoledne likvidovali pražští hasiči následky bouřky a prudkých lijáků. „Stále čerpáme na dalších místech vodu z podzemních prostor. Od noci do 11:00 hodin evidujeme šest desítek případů,“ uvedl jejich mluvčí Martin Kavka. 

 

Nejsilnější lijáky zasáhly Prahu mezi jednou a třetí hodinou ranní. „Byly doprovázené extrémními srážkovými úhrny, kdy spadlo od 10 do 80 mm. Například v Radotíně napršelo 85 mm, na Žižkově 70 mm, na Břevnově 57 mm, ve Stodůlkách 53 mm. Jednalo se o nejintenzivnější bouřky tohoto týdne,“ popsala Blesku meteoroložka Dagmar Honsová. „Poslední pásmo silných bouřek přejde přes Česko během noci na pátek – bouřky mohou být opět doprovázené přívalovým deštěm o intenzitě 40 mm, krupobitím a nárazy větru. Poté se frontální rozhraní posune z našeho území k východu,“ dodala.

Odstraňování následků bouřek v Praze. (24. června 2021) Odstraňování následků bouřek v Praze. (24. června 2021)
10:24
24. 6. 2021

Pražští hasiči se do šesti hodin ráno potýkali s 30 případy způsobenými bouřkami a lijákem.

6:51
24. 6. 2021

Pražští hasiči kvůli silné bouřce zasahovali v noci ze středy na čtvrtek u více než 30 případů. „Jednalo se o laguny na komunikacích, popadané stromy nebo tekoucí dešťovou vodu do sklepů a bytů,“ popsal spoušť jejich mluvčí Martin Kavka. „Monitorovali jsme také Botič, který dosáhl na 3. stupeň povodňové aktivity, a uvolnili jeho výpusť na Rašínově nábřeží,“ dodal. K zásahům vyjíždějí i během čtvrtečního rána, řeší převážně popadané stromy.

Silné lijáky v Praze. (24. června 2021)
9:56
22. 6. 2021

Středočeští hasiči od půlnoci do 08:00 zasahovali u 35 událostí souvisejících s deštěm a bouřkami. Převážně odklízeli stromy spadlé na komunikace, řekla ČTK jejich mluvčí Dagmar Zemanová. V Praze hasiči odstranili dva stromy, které se kvůli podmáčení vyvrátily do ulice. „Bouřka Prahu tentokrát nepotrápila,“ napsali na twitteru.

7:12
22. 6. 2021

Prší i v Praze, pražští hasiči v souvislosti s počasím však zatím zasahovali u jediného případu - pádu větví stromu na osobní vozidlo na Vinohradech, informoval jejich mluvčí Martin Kavka. 

Pohybovenadany ( 23. června 2021 01:43 )

Má někdo zájem na ME ve fotbalu soukromou Sessnou? Nasi fogbaloví bafunáři maji volná mista v letadle . A bez COVID testů !!

snehulak ( 22. června 2021 09:16 )

I u nás máme tenhle problém. V Pardubicích padají střechy, v Třebechovicích povodeň v Jaroměři také leje jak z konve. Jen v Hradci ani nekápne. To není PaneBože žádná spravedlnost!

naidka ( 22. června 2021 08:05 )

Bouřky jsou lokální a ty se špatně předpovídají. Včera jsem se odpoledne dívala na meteoradar a ojedinělý mrak s bouřkami byl zrovna nad Pardubicemi, jinak nikde nic. Dnes je vidět bouřky na Brněnsku a Olomoucku a jinde je jasno.

Jan Kocián ( 22. června 2021 02:11 )

V úterý po 3. hodině ranní lze očekávat velké větrné škody v Českých Budějovicích!

Jan Kocián ( 22. června 2021 00:07 )

ČHMÚ v pondělí selhal, protože nepočítal s velmi silnými bouřkami (výstraha na velmi silné bouřky se týkala úterního dne, ne pondělka)... ty přišly a postihly především východní Čechy a Moravu!

Zobrazit celou diskusi