Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otevření Primarku se blíží: Pražská pobočka už shání zaměstnance, má to ale háček

Aktualizováno -
9. července 2020
17:30
Autor: Markéta Mikešová - 
8. července 2020
05:10

S velkým očekáváním vyhlížejí tisíce Čechů otevření první tuzemské pobočky irského řetězce s levnou módou Primarku. Obchod měl původně otevřít v květnu, později uvedl, že míří na podzim. Přesné datum stále známé není, nicméně zřejmě se kvapem blíží. Na pracovních portálech se začaly objevovat inzeráty, pomocí kterých Primark shání zaměstnance do své pražské pobočky. I budova na Václavském náměstí, kde se obchod bude nacházet, byla tento týden zkolaudovaná. Existuje ale jedno vyjádření, které způsobuje mírný zmatek.

Pracovní inzeráty lákající na práci v Primarku se na českých pracovních portálech začaly objevovat zhruba od konce června. Firma aktuálně hledá lidi na tři pozice – asistenta manažera, manažera vizuální podpory prodeje a vedoucího oddělení. Plat ani u jednoho inzerátu uvedený není, nicméně podle popisu je „konkurenceschopný“.

Speciální vzdělání pro žádnou z pozic není třeba, ovšem společnost vyžaduje angličtinu na komunikativní úrovni a i životopis musíte zaslat v angličtině. To dává smysl, obchod se bude nacházet v centru Prahy, kde je velká koncentrace turistů.

Že jde o první pobočku Primarku v Česku, je v textu několikrát vyzdvihnuto. Pracovníci podle něj dostanou možnost „ovlivnit, jak celá země bude Primark vnímat“ a zároveň se budou podílet na vzniku celé prodejny. Interiér obchodu totiž stále není dokončený a možnost mluvit do něj dostane právě manažer vizuální podpory prodeje.

Budova je zkolaudovaná

Přítomnost inzerátů naznačuje, že otevření pražské pobočky proběhne brzy. Ostatně o brzkém otevření hovoří i samy inzeráty. „S kořeny v Irsku jsme se během posledních pár let rychle rozrůstali. V současné době máme přes 370 prodejen po celé Evropě a Americe. Nyní chystáme premiéru v České republice, kam chceme přinést úžasnou, cenově dostupnou módu pro lidi v Praze a jejím okolí,“ stojí u všech pracovních nabídek.

Půjde ovšem spíš o řád týdnů/měsíců, ne dní. Firma shání pracovníky do vedení prodejny, klasické prodavače (respektive asistenty prodeje), zatím ne. Navíc ještě není vše připraveno, na interiéru prodejny se teprve pracuje.

Každopádně budova již stojí a zbývají jí poslední úpravy. Pro server kupi.cz to před týdnem prozradila Alexandra Drozdová, která zastupuje developera Flow East. Právě ten staví na Václavském náměstí dům nazvaný The Flow Building, kde se bude Primark nacházet.

„Původní harmonogram výstavby zůstal zachován. Dokončení hrubé stavby The Flow Building je plánováno v průběhu července, nicméně jednotliví nájemci budou své prostory upravovat ještě dále po jejím dokončení,“ uvedla Drozdová a hned dodala: „Veškeré plochy určené pro maloobchod v budově si pronajímá právě Primark, jiné obchody zde tedy nebudou.“

Tento týden proběhla kolaudace budovy, uvedl pro ČTK projektový manažer společnosti Flow East Tomáš Matýsek. Nájemci převzali své prostory prázdné a nevybavené, veškeré vnitřní vybavení a konečná podoba jimi pronajímaných prostor je v jejich režii. Stejně tak je to podle Matýska s termínem otevírání, respektive začátku užívání těchto prostor. Termín otevření Primarku podle něj ještě není potvrzený.

Z května se stal podzim

Časový rámec otevření prvního Primarku v Česku je dlouhodobě velkým tématem. Podle prvotních informací měl obchod otevřít v květnu letošního roku, ale v březnu vypukla pandemie koronaviru. Firma nejdříve řešila, že její dodavatelé v Číně omezili dodávky zboží a pak byla donucena zavřít všechny své pobočky po celém světě – maloobchod se kompletně zastavil.

Nakupování v Primarku v době pandemie. Nakupování v Primarku v době pandemie. | Reuters

Většina Čechů tak předpokládala, že zpoždění otevření obchodu v Česku způsobila právě nemoc covid-19. Jenže Jan Kotrbáček z poradenské společnosti Cushman & Wakefield ČR, která je jednatelem Primarku u nás, před měsícem Blesk Zprávám uvedl, že květen nikdy zamýšlen nebyl. Podle něj řetězec otevře pražskou pobočku na podzim.

Majitel už „letos“ s Prahou nepočítá

Tím by mohla být diskuze ukončena. Primark letos bude – hledají pracovníky a budova je téměř dokončena. Potvrzují to zástupci realitního sektoru i developeři. Ale paradoxně o tom nemluví samotný majitel Primarku, společnost Associated British Foods (ABF). Začátkem července na svých stránkách zveřejnila vyjádření k průběhu pandemie, kde mimo jiné řeší, jak byla celá situace pro Primark těžká a zmiňuje budoucnost značky – zatím bez Česka.

Je to ale složitější. ABF říká, že do konce letošního fiskálního roku chce otevřít pět poboček, z čehož jednu v Paříži, tři v USA a jednu ve Varšavě. Letošní fiskální rok firmě končí v září. Takže pražská prodejna zřejmě neotevře dříve než v tomto datu, což je zpráva, kterou většina fanoušků nejspíš nechtěla slyšet.

ABF ve zprávě také uvedlo, že zavřené Primarky během pandemie tratily 650 milionů liber měsíčně (19,2 miliardy korun). A jakmile znovu otevřely, lidé vyrazili ve velkém nakupovat dětské oblečení a noční prádlo. Produkty určené na cestování ještě pořád nemají téměř řádný odbyt. Obchod byl donucen nakupování podpořit výprodeji.

Chystá se i do Brna a Bratislavy

Prvním Primarkem ve střední Evropě, když nepočítáme Rakousko, bude tedy pobočka ve Varšavě, která otevře během léta. Za ní bude (snad) následovat obchod v Praze. Plány pro region jsou ale větší, s Primarkem se počítá i v Brně – tento obchod má být ještě levnější než ostatní. A svou prodejnu eventuálně dostane i slovenská metropole Bratislava.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 9. července 2020 18:08 )

Hadry, šunty...šunty, hadry...těchto obchodů je v ČR všude víc než je potřeba, navíc se nehodí přímo do centra Prahy, je to trochu "načechraná" vietnamská tržnice Přímo na Václaváku je podobných, nekvalitních hadráren spousta..za minulého režimu sice bylo obchodů méně, ale vše kvalitní, špičkové látky, kvalitně ušité, dnes chodí většina lidí v takových hadrech, kterými by dřív nikdo ani nevytřel podlahu

vosavopruz ( 9. července 2020 18:03 )

já když jednou za čas jedu do Dráždan,tak se těším na buřta v housce a do Muzea dopravy

panda82 ( 9. července 2020 10:42 )

No oni to třídí co je pro Prahu a co pro Drážďany

panda82 ( 9. července 2020 10:38 )

no v Dráždanech ne, ale v Hamburku jsem každou chvíli

moniii ( 9. července 2020 09:01 )

To taky neni pro Japonce. Jen se podivejte, kolik lidi jezdi do Drazdan, do Vidne....Primark tady bude dost vytizeny. A vice jak polovina lidi si tezko nakoupi jen tak v Marks & Spencer, Tommy Hilfiger apod. Nehlede na to, ze zas takova zaruka kvality to neni, jde jen a jen o prachy. A Primark je na stejne urovni jako Terranova, HM, Tesco (co se hadru tyce).

Zobrazit celou diskusi