Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Půjčujete lidem sluchátka? Hrozí vám nebezpečná kvasinková infekce, varují lékaři

Autor: ula - 
22. prosince 2019
07:10

Slyšíte pěknou písničku. Rozhodnete se, že se o ni musíte podělit, a tak kamarádovi půjčíte jedno sluchátko. Přemýšleli jste ale někdy, že zároveň sdílíte něco, co přišlo do styku s ušním mazem? Na sluchátkách totiž bují bakterie a kvasinky, které mohou v nejhorším případě vyvolat infekci. Na kolumbijské univerzitě v New Yorku testovali odborníci 22 sluchátek, tzv. pecek. O výsledku testů informoval portál Business Insider.

Sdílíte sluchátka, která si strkáte přímo do uší, s kamarádem či partnerem? Případně půjčili jste někdy sluchátka? Měli byste vědět, že se jedná o velký hygienický prohřešek. V mikrobiologické laboratoři na kolumbijské univerzitě v New Yorku se rozhodli stěrem a pomocí speciálních destiček otestovat 22 sluchátek, tzv. pecek. Výsledky byly odečteny po třídenní inkubaci.

V lidském uchu je teplo, vlhko a tma, což jsou ideální podmínky pro bujení mikroorganismů, jako jsou bakterie a kvasinky.

Svědění, otoky a infekce

Dva vzorky obsahovaly kvasinky, v jednom byl bacil vyskytující se v půdě a v ostatních byla zjištěna koaguláza. Jde o enzym produkovaný negativním druhem stafylokoka, který se běžně vyskytuje na lidské kůži.

Odborníci konstatovali, že v ušním kanálu většinou nežijí mikroorganismy, které by se lišily od těch, co máme na těle. Nicméně nebezpečí výskytu kvasinek není radno podceňovat. Jak uvedl jeden z lékařů pro Bussines Insider, setkal se s pacientem, který měl jednu z nejhorších kvasinkových infekcích, jaké kdy v uších viděl. Kvasinky totiž mohou vyvolat svědění, otoky a vážně infekce.

Lékařka: Pozor, kam sluchátka odkládáte

„Na sluchátkách se vyskytují bakterie a viry, které se běžně vyskytují i na jiných předmětech, které používáme denně,“ potvrzuje internistka a praktická lékařka pro dospělé Miluše Vostradovská a varuje: „Jedině v případě vyloženě špatného skladování sluchátek, jejich pokládání v infekčních prostorech na místa k tomu neurčená, by mohlo dojít k závažnější kontaminaci a tím pádem zdroji infekce.“

Zároveň nedoporučila sdílet sluchátka s dalšími lidmi, protože se jedná o standardní věc denní potřeby, určenou pro jednoho člověka.

Pomůže jedině dezinfekce

„Opakovaným dlouhodobým nošením sluchátek může dojít k jeho hromadění a pak způsobení zánětu kůže ve zvukovodu a následným pocitem bolesti, tlaku, zaléhání uší. V tomto případě to mohou být i mykotické záněty. K odstranění mazu jsou určeny různé prostředky, volně dostupné v lékárně. Při větším nahromadění pak návštěva ORL lékaře, který provede jeho odstranění,“ radí lékařka.

Odborníci proto doporučují, aby se sluchátka občas dezinfikovala, např. alkoholem. Podobně by se podle Vostradovské měli lidé chovat k mobilu nebo brýlím.

„Každý z nás by si displej měl minim. 1-2x do týdne přetřít zvlhčeným dezinfekčním ubrouskem. Jinak ve specializovaných prodejnách jsou k dispozici speciální čistící roztoky, které mají krom čistícího efektu vizuálního i tento,“ řekla Blesk Zprávám odbornice.

Sdílíte sluchátka? Riskujete kvasinkovou infekci. Sdílíte sluchátka? Riskujete kvasinkovou infekci. | Profimedia, Tonda Tran

Zobrazit celou diskusi