„My jsme jen v mobilu hledali cestu, nejsme zdejší a sluchátka používáme jen v autobuse. Fakt to nepřeháníme,“ dušovaly se Kristýna (17) a Klára (17) poté, co vyslechly „přednášku“ policisty Františka Procházky.

„Do Brna moc nejezdím, ta doprava je tady dost drsná. Jen jsem mrknul na mobil, není to tak, že bych do něj pořád zíral,“ svěřil se Petr (20), další z policisty oslovených majitelů mobilu v ruce.

Příště se polepším

„Víte, proč jsem vás zastavil?“ zeptal se preventista dívky se sluchátky na uších. Ta nejprve nechápavě zírala, než si je sundala a pochopila, proč ji policista oslovil. „Jo, já si dám příště pozor,“ slibovala po vysvětlení, o co v kampani jde.

„Je to cílená akce zaměřená na mladou generaci, která tyto technologie nadužívá, zároveň ji cílíme i kvůli zvýšenému pohybu dětí se začátkem školního roku. Sluchátka na uších s poslechem hudby, mobily v rukou s upřeným pohledem na ně se stávají fenoménem,“ vysvětlila pro Blesk.cz preventistka Zdeňka Procházková z jihomoravského policejního ředitelství.

Policisté plánují, že po začátku nového školního roku osloví s touto preventivní akcí také školy v Brně a na jižní Moravě. 

S očima na mobilu skončil pod tramvají 

Nedávná děsivá nehoda, která je rovněž apelem na mladé uživatele moderních technologií, se stala ve středu 21. srpna. Školák (13) přecházel tramvajové koleje u DRFG arény, podle záznamu kamer sledoval displej mobilního telefonu. Skončil zaklíněný pod tramvají, s pomocí páteřní desky jej vyprostili hasiči. Se středně těžkým zraněním skončil v brněnské Dětské nemocnici.