Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Smrtící vir způsobuje záněty mozku, očkování není. Hrozí epidemie nejen v Indii

Autor: ČTK - 
9. prosince 2019
07:27

Smrtící vir nipah přenášený netopýry má vážný epidemický potenciál. Varovali před tím dnes podle agentury Reuters experti na globální zdraví a infekce. Vir se rozšířil na tisícovkách kilometrů v Indii a Bangladéši a neexistují proti němu léky, ani vakcína.

Vir identifikovaný v roce 1999 v Malajsii a Singapuru zabíjel při svých rozšířeních 40 až 90 procent nakažených.

„Od jeho objevení uplynulo 20 let, ale svět stále není adekvátně vybaven k tomu, aby čelil globální zdravotní hrozbě, kterou představuje vir nipah,“ řekl Richard Hatchett, šéf organizace CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations), která dnes a v úterý v Singapuru spolupořádá první konferenci věnovanou nipah.

Snaží se urychlit vývoj protilátek

CEPI, která je partnerstvím expertů, veřejnosti, soukromých subjektů, filantropů a občanských iniciativ byla zřízena v roce 2017 s cílem urychlit vývoj očkovacích látek proti novým a neznámým infekcím.

Mezi prvními terči sdružení je nipah, jehož přenašeči jsou zejména určité druhy netopýrů a prasat. Přenášen může být také z člověka na člověka nebo prostřednictvím kontaminovaného jídla.

Během dvou let od objevení se vir rozšířil do Bangladéše, kde způsobil od roku 2001 několik prudce se šířících nákaz. Loňská epidemie v indické Kérale zabila 17 lidí.

Kaloni žijí v oblasti se 2 miliardami lidí

Virus nipah nese jméno malajsijské vesnice Nipah, kde zabíjel poprvé už koncem 90. let. Ze 300 nakažených tam třetina zemřela.

„Prudká šíření viru nipah dosud byla omezena na jižní a jihovýchodní Asii, ale virus má vážný epidemický potenciál, protože kaloni, kteří vir přenášejí, se vyskytují napříč tropy a subtropy, v nichž žijí více než dvě miliardy lidí,“ upozornil Hatchett.

Nipah může způsobit zánět mozku. Nemocní trpí zpravidla vysokými horečkami, bolestmi hlavy, dýchacími obtížemi, zvracením, křečemi, následně se dostavuje dezorientace a malátnost a v řadě případů pak kóma a smrt.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jajanene ( 9. prosince 2019 11:24 )

Naprosto přesné.

gabreta ( 9. prosince 2019 11:19 )

Ten virus už máme v Řeporyjích!!!

prazanda1_ ( 9. prosince 2019 08:50 )

Tato oblast je nechutně přelidněná a chuda...chtelo by to hromadné vymírani na nejakou pandemii..Ona už si přiroda pomuze sama!👍

zada ( 9. prosince 2019 08:41 )

To je ta Letenská hniloba mozku ))))?!? To už má nejen Minář a řeporyjec. Pak že to je jen v Indii , u nás by pomodli jen v BOhnicích ))

Zobrazit celou diskusi