Na šestapadesát netopýrů, které záchranná stanice v pátek vypustila ve Stromovce, narazila přímo jedna ze netopýřích záchranářek. „Nalétli jí na balkón na Zahradním městě. Zjistili, že se tam dobře zimuje,“ prozradila kolegyně nálezkyně Anna Bláhová. „Část už jsme tedy vypustili minulý týden v Hostivaři.“

Nový domov v budce

Zbytek se rozhodla záchranná stanice Nyctalus, která pomáhá, odchytává, radí veřejnosti a pořádá osvětové akce, vypustit ve Stromovce, kde se netopýrům daří a kde mají hned několik útočišť v podobě budek na stromech. Na tak neobvyklou podívanou se letos vypravilo daleko více Pražanů než před rokem, kdy tady téměř 200 netopýrů vypustili záchranáři z Lesů hlavního města Prahy. Ohromný dav tatínků, maminek a hlasitých dětí překvapil i záchranáře.

Díky velké chuti vidět drobná zvířátka bylo náročné dav ukáznit. „Rozestupte se, prosím,“ zaznělo mnohokrát, ale děti měly svou hlavu, a tak odletová plocha nebyla zrovna ideální. „Navlékněte si rukavice. Mohli by vás jinak pokousat. Přednost mají děti,“ vyzývala Bláhová netrpělivce poté, co ukáznila dav. Malým hmyzožravcům se však z rukou nechtělo.

Po šetrném vyndání z teplé krabice, kde se schovávali pod látkou, z dlaní spíše seskakovali a snažili se dostat do tepla do rukávů. „Vidíte, jak se třepe na ruce? To se ohřívá, a pak poletí,“ vysvětlovala záchranářka pro nejmenší, kteří měli strach, že jim je velká zima. Netopýry by ale stanice nevypouštěla, kdyby nebyla dostatečně vysoká teplota a příznivé počasí. Kdyby však teplota klesla pod pět stupňů Celsia, Stromovka by si na nové obyvatele ještě pár dnů počkala.

Přes náročný začátek se nakonec zdárně povedlo přestěhovat netopýry, kteří po několika desítkách minut odletěli do stromů. Podívejte se, jak to vypadalo:

Fotogalerie
22 fotografií