Stovky tvorů se do Záchranné stanice dostaly začátkem února. Netopýři se zazimovali ve větrací šachtě starého cihlového domu v Praze v Libni. Jenže ze zimního spánku je začátkem února předčasně vytrhla rekonstrukce jednoho z bytů. A aby přečkali zimu a neumrzli venku, starali se o ně až do středy ve stanici.

Nový domov na stromě

Ve stanici jsme je přesunuli do chladného a bezpečného prostoru, aby mohli v klidu pokračovat v zimním spánku a načerpat síly na jaro,“ sdělila pro Blesk.cz ošetřovatelka Zuzana Pokorná. Ve středu odpoledne přišel onen okamžik přivítat s netopýry jaro a vypustit je do pro ně nejvhodnějšího parku, kterým je Stromovka. Ti tu mají i domečky na stromech. Právě u jednoho byli při středečním odpoledni vypuštěni.

Video
Video se připravuje ...

Netopýři dostali nový domov. Ve Stromovce najdou nové přátele Eva Fornálová

Vítání jara s netopýry nebývá pro Pražany denním chlebem. A tak se na vypouštění sešlo několik desítek lidí, zejména rodin s dětmi, aby malé rezavé chlupáče viděli z těsné blízkosti. „Netopýry jsme viděli jen v televizi. Vždy jsme se jich báli a přitom není vůbec čeho se bát,“ těšila se ze zážitku maminka Marie s dětmi. Hlavní atrakce dne byla ale jen na koukání. Příležitost pohladit si je či je vypustit z vlastní ruky návštěvníci neměli. „Mohli by vás kousnout,“ vysvětlovala ošetřovatelka, která na sobě měla rukavice při vypouštění.

Velkolepý start celého hejna na zvědavé Pražany ale nečekal. Malým chlupáčům se z teplých boxů, kde byli schovaní pod dekou, nechtělo. V moment, kdy se dostali do rukou, ihned se snažili zalézt do rukávu. To se i některým povedlo, přesto všechno se nakonec povedlo vypustit všech 199 netopýrů zrzavých, kteří někdy až neohrabaně vzlétli, aby si prohlédli nový park, který budou obývat.

Zbytečný strach

Pokud se bojíte toho, že byste si ode dneška při cestě Stromovkou museli hlídat hlavu, aby by vám do vlasů nevlétlo hejno netopýrů rezavých, není k tomu důvod. Dle ošetřovatelů se jedná o pouhé fámy. Stejně tak se nemusíte strachovat, že by vám některý z nich chtěl sát krev. Živí se totiž pouze hmyzem.

Fotogalerie
40 fotografií