Na dvou nevhodných místech se usadily desítky malých savců z řádu letounů. První zásah proběhl v bytě v Ostravě-Hrabůvce, odkud na dva dny majitel odjel a nechal pootevřené okno. Po návratu byl poněkud nemile překvapen. „Letní sídlo si zde vytvořilo asi 40 netopýrů,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

„Část organizované letecké skupiny se po přistání zavěsila na záclonu a zbytek se schoval do stinných míst, například pod sedací soupravu,“ pokračoval Kůdela. Hasiči razantně savce vzbudili a vyhnali z bytu otevřenými okny.

Tohle bydlení se vymstilo

Dvě desítky netopýrů se také zabydlely v plastové skříni anténních rozvodů v chodbě havířovského domu na Národní třídě. Stísněné prostory skříně se jim ale staly pastí, ze které se nemohli dostat.

„Podle nevábně vyhlížejícího kopce trusu bylo patrné, že se do plastového zajetí dostali už před několika dny,“ podotkl Petr Kůdela. Někteří netopýři nepřežili.

„Hasiči je opatrně vytáhli, podařilo se jim zachránit 12 z 20 zvířátek,“ sdělil hasič. Tělíčka osmi uhynulých netopýrů předali pracovníkům Technických služeb Havířov.

VIDEO: I v Brně tento týden lovili nezvané létající návštěvníky.