Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Lenku zabili v Egyptě, rodina dva roky marně čeká na odškodné. Kde to vázne?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. července 2019
19:30

Jsou to už dlouhé dva roky, ale stále to bolí. Rozběsněný instalatér tehdy běhal po pláži v egyptské Hurghadě s nožem v ruce a bodal blondýny v plavkách. Zasáhl také českou účetní Lenku (†36). Ta po několika dnech zemřela v místní nemocnici, jen pár hodin poté, co její matka odletěla do Česka a doufala, že ji dcera bude brzy následovat. I když egyptské úřady mluví o možném odškodnění pro rodinu zemřelé, doteď nepřišla ani koruna. Útočník se navíc zřejmě vyhne i soudu.

Byl slunečný 14. červenec 2017. V dovolenkovém ráji Čechů, v egyptské Hurghadě si řada rodin užívala zaslouženou dovolenou. Klid se ale změnil v peklo. Po místní hotelové pláži začal řádit instalatér Abdel Rahman Shaban Abokorah. V ruce měl nůž a bodal blonďaté ženy v plavkách. Náhodou si vybral také českou ženu. Lenka po pár dnech v nemocnici v Káhiře zemřela. Podobně dopadly také dvě Němky.

Soudu se útočník, který byl údajně napojený na Islámský stát, vyhýbá, je v izolaci v psychiatrické léčebně. A vypadá to, že trestu unikne úplně. Podle DPA stále není jasné, zda by mohl být prohlášen za nesvéprávného.

Jelikož se případ týká i české občanky, české úřady začínají být mírně nervózní. Ministerstvo zahraničí nemá zatím ani oficiální informace o tom, jaký je skutečný stav pachatele a tedy, zda ho budou soudit.

„Nemáme v tuto chvíli oficiální informace o tom, že by pachatel neměl být za tento čin vzhledem ke svému psychickému stavu vůbec souzen,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Policie nemá stále všechny dokumenty

Kvůli smrti Češky se přitom v listopadu 2017 vypravili do Egypta i vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu, ani oni nejsou ale po dvou letech s prověřováním příliš daleko.

„Věcí se stále zabýváme, je ve stadiu prověřování,“ řekl před pár dny mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. „K postupu egyptských orgánů se vyjadřovat nemůžeme,“ odpověděl na dotaz, v jakém stadiu je věc ze strany egyptských orgánů činných v trestním řízení a zda má ČR vůbec nějaké reálné procesní možnosti, jak vyšetřování v Egyptě ovlivnit.

Česká diplomacie začíná být značně nervózní z délky vyšetřování i v otázce dodání všech podkladů k vyšetřování. A nevylučuje proto další diplomatické tažení.

„Opakovaně jsme apelovali na egyptskou stranu, aby poskytla veškeré požadované dokumenty našim úřadům, konkrétně policii. Část protokolů skutečně do Česka dorazila, dodání dalších dokumentů urgujeme. V těchto snahách budeme dále pokračovat, české velvyslanectví je v případu nadále aktivní. V případě neúměrných průtahů zvážíme další kroky,“ popsala Blesk Zprávám průtahy ve vyšetřování mluvčí české diplomacie Štíchová.

Odškodnění pro rodinu je zatím v nedohlednu

S tím, jak se táhne vyšetřování, není také jasné, kdy a zda vůbec se rodina zemřelé ženy dočká alespoň symbolického odškodnění za smrt své příbuzné.

„Na egyptské straně nebylo dosud ukončeno soudní řízení s útočníkem. Podle egyptské strany se eventuální forma odškodnění bude odvíjet právě od rozhodnutí soudu,“ řekl před pár dny Blesk Zprávám Robert Řehák z tiskového odboru ministerstva.

„Egyptská strana je této myšlence otevřená – jakési kompenzaci pro pozůstalé – zdráhá se tomu říkat přímo odškodnění – nechce, aby to bylo precedentem pro nějaké další nároky různých jiných lidí z jiných zemí,“ řekla přitom už v srpnu 2017 Blesk Zprávám tehdejší česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Ani ona už přitom nemá k vyšetřování žádný přístup. Česko totiž od půli března zastupuje v Egyptě nový velvyslanec Jan Fulík. Novým působištěm Kuchyňové se pak stal Stát Eritrea.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi