Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bodl ji 6krát, lepšila se. Pak jí vyletěla horečka, přestala mluvit… Bratr Lenky popsal, co se stalo v Egyptě

Video se připravuje ...
Autor: ljš, shp - 
27. července 2017
17:30

Věřili, že brzy poletí domů, teď jim zbyly jenom oči pro pláč. Češka Lenka (†36), kterou na pláži v Hurghadě pobodal mladý útočník, na následky zranění zemřela. Její bratr popsal, co rodina prožívá a jak k selhání orgánů, které vedlo k její smrti, došlo.

Lenka se podle rodiny na dovolenou v Egyptě velmi těšila. „Měla to být její vysněná dovolená,“ řekl Aleš C. Mladé frontě Dnes. U moře totiž jeho sestra byla naposledy jako malá s rodiči v Bulharsku.

Během pobytu ale došlo k tragédii. Zrovna odpočívala na pláži, když podle svědků z moře vyplaval muž a vrhl se k ní. „V první chvíli si myslela, že je to masér nebo prodavač, který něco nabízí. Jenže on ji okamžitě bodl,“ popsal okamžik hrůzy Aleš.

Video  Česká velvyslankyně v Egyptě: Proč se měnily informace o zranění ubodané Lenky (†36)?  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

První oficiální informace potom hovořily o tom, že má Lenka jen lehčí poranění na noze. Bylo to však jinak. „Utrpěla asi šest bodných a řezných ran v horní polovině těla, na hrudi, krku a zádech,“ popsal Aleš.

Přesto se ale zdálo, že bude brzy schopná převozu v běžném letadle. Už chodila po chodbě, komunikovala s rodinou i personálem. Maminka, která za ní do Egypta přiletěla, se proto v pondělí vrátila zpátky do Česka s vírou, že vše dobře dopadne. Bohužel už svou dceru nikdy neuvidí.

Právě v ten den totiž došlo ke zvratu. „Telefonoval mi synovec (Lenčin syn), že její stav se najednou prudce zhoršil, že má vysokou horečku, že přestala mluvit, že je v kritickém stavu a lékaři ji udržují v umělém spánku,“ uvedl Aleš.

Video  Lenka (†36) už je mrtvá! Pobodaná česká turistka v Egyptě zemřela! Rodina je zdrcena.  - Markéta Reinischová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ve středu pak vyšetření potvrdila zdrcující diagnózu: pacientka je ve stavu klinické smrti a z medicínského hlediska není naděje na zlepšení. Rodina se s tím ale nechce smířit. „Pořád doufáme, nic jiného dělat nemůžeme,“ řekl Lenčin bratr.

Zatímco se její přítel a syn vrátili do Česka, zůstala Lenka v Egyptě. Naděje, že se Lenka uzdraví, již vyhasly. Čekalo se pouze na nejhorší. Lence nakonec selhalo ve čtvrtek srdce. Její rodina je zdrcená.

Je to pro nás obrovská ztráta, s kterou se jen velmi těžko budeme všichni vyrovnávat. Chtěl bych za sebe i celou rodinu prostřednictvím Vás poděkovat všem lékařům, především pak těch českým, že se do poslední chvíle snažili udělat maximum, aby ji zachránili,“ řekl bratr FTV Prima.

Převoz do vlasti a výsledky pitvy

Tělo české turistky, která dnes zemřela v Egyptě, by mohlo být přepraveno do Česka začátkem příštího týdne, sdělilo ministerstvo zahraničí. Mezitím byla v Egyptě provedena pitva. „Pitva již proběhla. Výsledky neznáme. Pitevní zpráva je součástí egyptského vyšetřovacího spisu. Musíme si ji vyžádat oficiální notou,“ řekla Blesk.cz mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Michaela Lagronová. 

Ministr zahraničí Lubor Zaorálek říká, že by měla být rodina zabité Češky odškodněna. „Ta situace je výjimečná, proto jsme začali jednat s egyptskou stranou. Protože mi připadá podivné, abychom sdělili pozůstalé rodině, že se má v civilním sporu obracet na soud,“ řekl.

Zaorálek také vyjádřil soustrast rodině zemřelé. „Je to strašné, když se někdo nevrátí z dovolené domů. Je mi velmi líto, musím vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým,“ uzavřel.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte ZDE >>>

sores ( 28. července 2017 17:13 )

Nechápu když normálně už chodila dle článku po chodbě a mluvila a za 2 dny bylo po ní!? Když už chodila tak měla být okamžitě převezena do Česka. Nevěřím čmoudům ani omylem!!! Jsou to také muslimové.

zkratous ( 28. července 2017 14:32 )

.....Podle egyptských sdělovacích prostředků guvernér provincie Rudé moře, kam spadá Hurgada, přerušil svou dovolenou v Káhiře a vrátil se domů, aby mohl být při vyšetřování.... ....."Z Hurghady do Káhiry dopravíme zraněnou Češku i jejího přítele s dítětem, které ubytujeme na našem zastupitelském úřadě," uvedl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.... .."V případě, že bude kterýkoli z klientů chtít Egypt opustit, CK Pantour udělá maximum pro jejich co nejrychlejší bezplatné navrácení zpět do vlasti," ujistila CK Pantour.... https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/utocnik-s-nozem-pobodal-v-egypte-sest-zahranicni ch-turistu/r~16eea9d0689d11e7b2b5002590604f2e/

zkratous ( 28. července 2017 13:56 )

....Odpovězte si na otázku, pobodá vás muslim a vy se musíte dívat na muslimy v nemocnici, já osobně bych žádala ihned převoz do Česka, nikdo by mě v Egyptě neudržel po takové tragedii. Česko má speciál s JIP, ale ten poslali, až byla v komatu. Ona tam je deset dní, povídá si, je v pohodě a oni ji nepřevezou domů, alespoň na revidování zdravotního stavu, žádný český lékař ji neviděl, tak jim mohli nakecat kde co. Ani jednou za ní nebyl český lékař a to dokonce ani ten, který tam přijet měl jak je zvykem - smluvní lékař pojišťovny, pitva proběhla ihned a bez českých lékařů, takže i když se něco muslimským lékařům nepovedlo, tak už to nikdo nezjistí, Zaorálek ovšem napsal notu - ať jim milostivě pošlou pitevní protokol) a snad jako v případě Kramných nepošlou vykuchané tělo, naprosto nepoučitelní, jak spolupracují egypští lékaři a patologové..... souhlas

simplify ( 28. července 2017 09:54 )

A přesto budou Čecháčci dál do Egypta létat po tisících... ach jo.

jetuslunicko ( 28. července 2017 09:29 )

To jsou dohady, po bitvě každý král. Kamarádka skončila v Egyptě na kapačkách, a přežila, nemohla si na personál a ochotu stěžovat. Selhání orgánů mohlo paní Lenku zrovna tak potkat i u nás, navíc převoz letadlem v akutní fázi je velkou zátěží pro organismus. Škoda, že volba destinace nebyla jiná, proč když jsou všude v Evropě v červenci 40oC vedra se táhli zrovna do Egypta? to už samo o sobě nedává logiku! nicméně nic se nezmění, stala se tragédie, soustrast rodině, a ponaučení pro ostatní

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání