Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Policie zasahuje na ministerstvu zemědělství. Jde prý o miliardové podvody

Aktualizováno -
25. dubna 2019
23:05
Autor: Mii, vei - 
25. dubna 2019
13:50

V budově ministerstva zemědělství a v sídle státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové ve čtvrtek zasahují policisté. Razie se podle ministra Miroslava Tomana (ČSSD) týká úřadu a Lesů ČR za doby působení bývalého ředitele Daniela Szóráda. Kriminalisté ani žalobci zatím žádné bližší informace neposkytli. Akci pro Blesk Zprávy potvrdili mluvčí úřadu Jaroslav Ibehej i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle informací deníku MF Dnes jsou důvodem zásahu miliardové dotační podvody. Szórád se ale brání.

Policie Szóráda podle Lidových novin podezírá, že způsobil Lesům ČR škodu 2,4 miliardy korun. Šlo o nevýhodné ukončení smluv a nedostatečný zásah proti kůrovcové a větrné kalamitě, napsalo médium. „Daniel Szórád nerozhodl o žádných efektivních opatřeních, jejichž prostřednictvím by se zabránilo šíření kůrovců do dalších porostů,“ píše se podle LN v jednom z materiálů souvisejících s vyšetřováním.

Szórád podle České televize považuje to, co mu policie klade za vinu, za absurdní. ČT řekl, že nebyl zatím z ničeho obviněn.

Na ministerstvu jsou od rána policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). „Mohu sdělit, že provádíme úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme, neboť podávání informací má vyhrazeno Vrchní statní zastupitelství v Praze,“ napsal Blesk Zprávám Ibehej.

„V této chvíli mohu potvrdit pouze to, že státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze vykonává dozor v trestní věci, kde úkony provádí Národní centrála proti organizovanému zločinu. V těchto hodinách zajišťují policisté důkazy. Nikdo nebyl omezen na osobní svobodě,“ potvrdila zásah Blesk Zprávám vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Zda se zásah týká jen budovy ministerstva zemědělství, nechtěla specifikovat. „K místům, kde se úkony provádějí, se vyjádřit nemůžeme, stejně tak jako o obsahu zajišťovaných důkazů, tak i k obsahu věci samotné,“ dodala Bradáčová.

Ministr Toman: Zásah se týká i Lesů ČR

„Netýká se to jenom ministerstva zemědělství, týká se to i Lesů ČR a předchozího vedení Lesů ČR,“ řekl Deníku N ministr Toman. „Policie šetří, ministerstvo spolupracuje. Jedná se o předchozí období. Nechci to víc komentovat,“ uvedl. Konkrétně se podle něj jedná o období předchůdce současného generálního ředitele Lesů ČR Daniela Szóráda, kterého tehdejší ministr zemědělství Jiří Milek odvolal loni v květnu. Nyní je v čele společnosti Josef Vojáček.

Razii v sídle Lesů ČR potvrdila mluvčí státního podniku Eva Jouklová. „Zásah se netýká činnosti současného vedení Lesů ČR. Poskytujeme policii maximální součinnost, další informace nejsem oprávněna poskytovat,“ řekla ČTK.

Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého policie požádala úřad o součinnost a předložení dokumentů, které se vztahují k předchozímu vedení ministerstva a Lesů ČR. „S ohledem na všechny probíhající úkony nemůžeme sdělit žádné bližší informace,“ dodal.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krdassaneda ( 26. dubna 2019 06:46 )

A ty plácáš svoje dětinské žvásty pořád dokola, onanyme.

PPP150W ( 26. dubna 2019 05:38 )

Jak mám rozumět větě: "sedláci se byli za půdu"? Nedává mi smysl.

PPP150W ( 26. dubna 2019 05:35 )

Vám někdo ukradl rozum. P.S jak je to s tou televizí? Nedokážete odpovědět, Edisone? Jste jen žvanil?

hradnihulnat ( 25. dubna 2019 22:04 )

jentakjenkobliha:

zdenekksamohonka ( 25. dubna 2019 21:53 )

Ty jsi taky dobré mačo, zřejmě slušný oddíl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa