Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zdraží hovězí v obchodech? Toman s pivem v ruce odmítá „obchodní válku“ s Polskem

Autor: ČTK, simao - 
21. února 2019
16:48

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) reagoval na polskou výhrůžku, že kvůli přísným opatřením u kontrol dováženého hovězího masa mohou Poláci začít kontrolovat třeba české pivo. A Svaz průmyslu a obchodu reaguje na obavy, že v českých obchodech by mohlo zdražit kvůli polské kauze právě hovězí. 

Kontroly zdravotní nezávadnosti polského hovězího jsou podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) nezbytné. Nadále nedůvěřuje polskému systému dozoru nad potravinami. V tiskové zprávě uvedl, že nechce vyvolávat obchodní válku, ale chránit zdraví všech českých spotřebitelů.

Reagoval tak na vyjádření polského ministra zemědělství Jana Krzysztofa Ardanowského, který dnes pohrozil, že pokud bude ČR jeho zemi „vydírat“, může začít s kontrolami českého piva. Podle Ardanowského česká strana problém zveličuje.

Toman reagoval na možné kontroly českého piva po svém. „Zkontroloval jsem kvalitu českého piva: teplotu, trvanlivost a obsah sladu. Vše v pořádku,“ uvedl k fotce, kterou MZe vyvěsilo na svém facebooku.

„Slova polského ministra, že problém zveličujeme, považuji za snahu odvrátit pozornost od skutečného problému. Už před třemi týdny jsem jej upozornil, že přetrvává naše nedůvěra v polský systém dozoru nad potravinami a jsme připraveni přijmout v případě nutnosti další opatření. Pokud se na náš trh dostalo sedm set kilo masa s nebezpečnou salmonelou, bylo jasné, že musíme reagovat,“ uvedl dnes také Toman.

Odmítá prý podléhat nátlaku a dodává: „Znovu opakuji, že mi nejde o obchodní válku, ale o účinnou ochranu zdraví všech našich spotřebitelů.“ Zároveň požádal svůj polský protějšek o telefonický rozhovor, zaslal mu také dopis. Po víkendu by se měl setkat s polskou velvyslankyní Barbarou Ćwiorovou.

Mimořádná opatření pro dovoz hovězího

V Česku dnes začala platit mimořádná veterinární opatření pro dovoz polského hovězího masa. Příjemci ho musí nechat vyšetřit v akreditované laboratoři na bakterie salmonely. Žádnou zásilku nesmějí uvést na trh dříve, než dostanou vyhovující výsledky.

Někteří obchodníci přestávají hovězí v Polsku nakupovat. „Cílem přijímaných opatření není zákaz obchodování s žádným z členských států, tedy ani s Polskem, protože volný pohyb zboží je základním pilířem fungování EU. Případný zákaz dovozu by musel být koordinován s Evropskou komisí a ostatními členskými státy, aby se zabránilo dovozu masa přes další země,“ dodalo dnes ministerstvo.

Zdraží hovězí maso v českých obchodech?

Vedle toho však panují i jiné obavy. Zdražení hovězího masa v obchodech by nemělo hrozit, možná se sníží nabídka, uvedl dnes prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza v souvislosti s kauzou salmonel v polském hovězím mase a se zavedením mimořádných veterinárních opatření.

„Hovězí maso je jedna z mála potravinových komodit, ve kterých je Česká republika soběstačná. I z tohoto důvodu dlouhodobě výpadky v zásobování nehrozí, mohlo by však dojít ke snížení rozsahu nabídky,“ uvedl. Podle Prouzy opatření ministerstva zemědělství nepředstavují překážku pro zásobování obchodů hovězím, jako komplikaci je však vnímá. Doufá v to, že nařízení, podle kterého se musí před uvedením na trh polské hovězí kontrolovat na salmonely, bude zavedeno na nezbytně dlouhou dobu a nesníží polské dovozy.

Nejvyšší prioritou jsou pro obchodníky bezpečné a kvalitní potraviny na pultech, uvedl dále. „Dnes vydanému veterinárnímu opatření, které nařizuje laboratorní vyšetření každé zásilky hovězího masa z Polska, rozumíme a plně ho v zájmu ochrany spotřebitelů akceptujeme,“ dodal.

Současná situace podle něj povede k posílení trendu, kdy se zákazníci více zajímají o kvalitní potraviny a o jejich původ. Cena kilogramu hovězího zadního bez kosti se loni na konci roku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) pohybovala kolem 223 korun. Polského chlazeného hovězího masa se loni podle údajů ČSÚ do ČR dovezlo za 868,5 milionu korun, zmrazeného za 122,5 milionu korun. Soběstačnost ČR v hovězím mase byla loni podle ministerstva zemědělství 122,4 procenta.

Video  Ochránce zvířat: Závadné maso z Polska není ojedinělé, reportáže by odhalily víc případů i jinde  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kontroly českého piva v Polsku

Polsko je podle Českého statistického úřadu čtvrtým největším odbytištěm českého piva. Předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal považuje polská vyjádření ohledně případných kontrol českého piva za překvapivá, reálné dopady ale neočekává.

„Ta slova považujeme přinejmenším za překvapivá, protože s českým pivem nikdy žádný problém nebyl. Polská strana jej jako příklad možného odvetného opatření zjevně zvolila z čistě symbolických důvodů,“ řekl Šámal.

Není podle něj žádný důvod se domnívat, že by slova o zavedení kontrol českého piva měla racionální základ. „Dopady takových opatření nebudeme komentovat, jak je z předchozí odpovědi patrné, nepředpokládáme, že by Polsko opravdu reálně uvažovalo o jejich zavedení,“ dodal. České pivo má podle něj skvělé renomé, které slova polského ministra nemohou negativně ovlivnit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa