Honosný dub, který mohl v parku podle odhadů růst zhruba 200 až 300 let, stál v místě pojmenovaném Starý park. Byl jedním z nejstarších „obyvatel“ Stromovky, snadno rozpoznatelný kromě své mohutnosti také díky rozsáhlé dutině ve kmeni. Jenže teď je s ním konec. Strom, který „zažil“ první i druhou světovou válku, „narodil“ se dřív než první československý prezident T. G. Masaryk nebo slavný skladatel Bedřich Smetana a přežil úder bleskem i ničivé povodně v letech 2002 a 2013, museli pracovníci Lesů hlavního města Prahy v březnu pokácet. 

Zahubili ho totiž neukáznění návštěvníci, kteří si v srpnu 2016 udělali v parku piknik a rozpálený gril pak nezodpovědně odložili do dutiny jeho kmene. „Strom požárem utrpěl velký šok, ze kterého se už nedokázal vzpamatovat, a definitivně odumřel. Proto jsme jej museli odstranit,“ uvedla mluvčí Lesů hlavního města Petra Fišerová. Na jeho místo bude ještě letos vysazen nový dub velkoplodý. „Doufáme, že se dožije minimálně stejného věku jako jeho předchůdce,“ dodala. 

Lesy hlavního města Prahy v této souvislosti apelují na všechny návštěvníky, kteří si volné chvíle rádi zpříjemňují v pražských parcích, aby se chovali zodpovědně a podobným katastrofám předcházeli. „Ohně lze rozdělávat vždy jen na piknikových místech, která jsou k tomu uzpůsobena,“ uvádějí.

VIDEO: Jak pražští lesníci zjišťují zdravotní stav stromů?

 

Fotogalerie
19 fotografií