Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dovolenkářům z Ostravy a Pardubic zrušili přes 100 letů do Egypta, Řecka i Bulharska

Aktualizováno -
18. dubna 2019
19:10
Autor: ČTK, for - 
18. dubna 2019
18:50

Letecká společnost SmartWings zruší 124 letů odlétajících během léta z Mezinárodního letiště Leoše Janáčka nedaleko Ostravy. Jde o 13 procent sezonních letů. Důvodem je pozastavení provozu letounů Boeing 737 MAX po leteckých nehodách těchto strojů. Zrušení se dotkne hlavně turistů. Mluvčí letiště Kateřina Pustějovská uvedla, že situaci řeší s cestovními kancelářemi.

„Společnost SmartWings ve čtvrtek informovala o zrušení 124 letů v průběhu letní sezony. Jedná se o zhruba 13 % ze všech sezonních letů, které byly z ostravského letiště v tomto roce plánovány,“ řekla Pustějovská.

Zrušení podle ní pravděpodobně nejvíce postihne vybrané lety do egyptské Hurghady a Marsy Alam, dále do bulharské Varny a na řecký ostrov Kos. Odlety do ostatních letních destinací se uskuteční podle plánu.

„Děláme maximum pro to, aby dopady na provoz a naše cestující byly co nejmenší. Aktuálně jednáme s 11 leteckými přepravci z Egypta, Bulharska, Turecka a Řecka, abychom nahradili co nejvíce z těchto zrušených letů,“ řekl obchodní ředitel Letiště Ostrava Stanislav Bujnovský.

Řešením jsou jiní dopravci

„S cestovními kancelářemi tuto situaci intenzivně řešíme. Podařilo se nám již zajistit dopravce, který má dostatečné kapacity na to, aby s největší pravděpodobností realizoval všechny zrušené lety z Ostravy do Egypta,“ dodal.

Perfektní dovolená? Možná, ale z Ostravy se na ni nedostanete (ilustrační foto). Perfektní dovolená? Možná, ale z Ostravy se na ni nedostanete (ilustrační foto). | facebook

Podobnou situaci řeší i letiště v Pardubicích. Část tamních charterových letů v turistické sezoně zajistí z Pardubic do bulharského Burgasu, na Krétu, Rhodos nebo do turecké Antalye společnost CK Fischer.

Pardubice zrušily pravidelné lety na Rhodos v pondělí v poledních hodinách, a to od 3. června 2019 až do konce září, jak uvedla TV Prima. Lety do Burgasu utrpí nejvíce. Zrušeny jsou úterní, čtvrteční i nedělní lety, a to od první poloviny června až do poloviny září. 

Pravidelné lety byly zrušeny i na Heraklion na Krétě. Pardubičtí turisté neodletí středečním letem od 5. června 2019 až do 2. října. Cestující odlétající do Turecka pak nepotěší zpráva o zrušení čtvrtečních letů do Antalye, a to od 6. června až do 3. října. 

Provoz letadel 737 MAX je nyní pozastaven i v dalších částech světa včetně Evropy kvůli dvěma tragickým nehodám tohoto stroje v Indonésii a v Etiopii. Firma pozastavila také dodávky zákazníkům. Nyní se snaží zlepšit software, aby zajistila, že se podobné nehody nebudou opakovat. Etiopští vyšetřovatelé označují za jeden z faktorů březnové tragédie softwarový problém stabilizačního systému MCAS.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Karrilona ( 18. dubna 2019 21:22 )

Mínus 20 kg za dva týdny! Bříško zmizí bez poškození zdraví! Potřebujete >>>> www.SlimExtrem.com

Zobrazit celou diskusi