Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Číňané stopli dovoz stovky Boeingů 737 MAX. Čekají na záruku bezpečnosti

Autor: peb, ČTK - 
8. dubna 2019
16:35

Čínská společnost China Aircraft Leasing Group Holdings pozastavila svou zakázku na sto letadel Boeing 737 MAX, dokud nedostane záruky ohledně jejich bezpečnosti. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters list South China Morning Post s odvoláním na prohlášení čínského podniku.

Společnost China Aircraft Leasing se zabývá pronájmem letadel aerolinkám. Podle listu se předpokládalo, že Boeing čínskému podniku dodá první letoun 737 MAX v letošním třetím čtvrtletí. Provoz letounů 737 MAX byl však letos přerušen v důsledku dvou tragických nehod v Indonésii a v Etiopii.

Boeing v pátek večer oznámil, že od poloviny dubna dočasně sníží tempo výroby letounů 737 na 42 strojů měsíčně z nynějších 52. To dnes vedlo k poklesu cen akcií firmy i jejích dodavatelů.

Boeing už dříve v důsledku nehod pozastavil dodávky letounů 737 MAX zákazníkům. Podle analytiků je nyní nepravděpodobné, že by letos zákazníkům dodal více než 500 těchto strojů. Společnost Jefferies například snížila odhad letošních dodávek na 497 strojů z dříve předpokládaných 580, uvedla agentura Reuters.

vihor ( 8. dubna 2019 18:46 )

China Aircraft Leasing Group Holdings sídlí v Hong Kongu, takže to není úplně tak čínská společnost, ale spíše nějaká schránka pro investory do letadel. A 737 Max nebude asi zrovna žhavé zboží k pronájmu leteckým společnostem. Spíše to bude po mnoho let nutné zlo, než získá znovu důvěru veřejnosti, jestli ovšem vůbec tohle letadlo ještě bude někdy létat. Lze předpokládat, že Max bude poslední verzí 737 a Boeing se pustí konečně do vývoje nového letadla krátkého a středního doletu, ale už jim nezbývají čísla ze sedmičkové řady, takže možná budou muset začít s osmičkovými letadly, třeba 838 Čísla 707, 727 nepřipadají v úvahu, protože z dnešního pohledu jsou to symboly tragické prehistorie komerčního letectví se stovkami zřícených letadel a tisícovkami mrtvých lidí. 717 je naopak velmi spolehlivé letadlo, protože to není Boeing ale Douglas, kterému se v poslední chvíli před krachem konečně podařilo vyvinout spolehlivé letadlo a Boeing si odkoupením na jeho spolehlivosti jenom zlepšil pověst.

Zobrazit celou diskusi