Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Je za smrtí 346 lidí software letadel? Boeing po tragédiích piluje novou verzi

Autor: ČTK, kal - 
16. března 2019
08:55

Společnost Boeing plánuje dodat novou verzi softwaru pro svá letadla 737 MAX během jednoho týdne až deseti dnů. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s celou záležitostí. Při haváriích dvou letadel tohoto typu loni a před týdnem zemřelo celkem 346 lidí.

Na vylepšení softwaru stabilizačního systému MCAS svého nejrychleji prodávaného stroje začal americký výrobce letadel Boeing pracovat po loňské říjnové nehodě Boeingu 737 MAX společnosti Lion Air v Indonésii. Letoun tehdy spadl do Jávského moře a zahynulo při tom všech 189 lidí na palubě.

Podobné okolnosti tohoto neštěstí a pádu stejného typu letounu letecké společnosti Ethiopian Airlines před šesti dny po startu z Addis Abeby vyvolaly otázky kolem systému MCAS. Zatím však chybějí důkazy o tom, že možným problémem byl v obou případech stejný software.

V pondělí společnost Boeing v prohlášení uvedla, že upgrade pro letouny 737 MAX bude k dispozici během nadcházejících týdnů.

Video  Bývalý pilot o kauze Boeing: Nevíme, jak dlouho bude zákaz letů platit. České turisty měli pustit domů  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi