Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Česko zasáhla ledovka. Na Pardubicku boural autobus s dětmi, vlaky nabíraly zpoždění

Autor: ČTK, kal - 
3. prosince 2018
11:00

Ledovka v pondělí ráno a dopoledne v Česku zkomplikovala dopravu. Kalamitu způsobila například na jižní Moravě, kde byla kritická situace hlavně v západní části kraje. Autobusové linky nabíraly zpoždění až 30 minut, uvedla na svém webu společnost Kordis. Problémy byly také na železnici, kde přes Českou Třebovou nemohly jezdit vlaky na elektrický pohon. Před ledovkou varovali také silničáři, problémy byly i v dalších krajích. Situaci jsme sledovali online.

Ledovka v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
11:00
3. 12. 2018

Doprava v Česku, kterou v pondělí ráno ochromila ledovka, se vrací k normálu. Děkujeme vám za pozornost našemu online zpravodajství, které tímto končíme. Další podrobnosti k předpovědi počasí, varování meteorologů i případným nehodám vám přineseme v samostatných článcích.

10:59
3. 12. 2018

Česká Třebová: Po 10. hodině byl mezi Českou Třebovou a Zábřehem obnoven provoz elektrických vlaků, který zastavila ledovka. Provoz se bude postupně stabilizovat.

9:43
3. 12. 2018

Pardubický kraj: V Moravské Třebové tahač s návěsem dostal pravděpodobně smyk a poškodil bok vozu, ale i svodidla. Ve Výprachticích se vzpříčil kamion s vlekem na zledovatělé silnici. Další kamion skončil svou jízdu v Gruně, kde část vozu skončila na silnici a část v příkopu. Dvě nákladní auta uvízla v Šedivci, po posypání vozovky a vyproštění obě odjela. V Koclířově ráno narazila dodávka do hospody. Hasiči pomocí navijáku auto z vrat objektu vyprostili.

9:41
3. 12. 2018

Pardubický kraj: Pokračují komplikace ve vlakové dopravě. „Podmínky zatím ještě nejsou ideální a počasí stále umožňuje tvorbu námrazy, i když se ji snažíme odstranit,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty (ŠŽDC) Pavel Tesař. Problém se týká zejména rychlíků mezi Brnem a Prahou. Část spojů Českých drah nabrala kvůli počasí i více než hodinové zpoždění. Další spoje dráhy posílaly odklonem přes Havlíčkův Brod. 

Kvůli silné ledovce uzavřeli silničáři v noci na dnešek silnici I/11 na Suchý vrch. V okolí Moravské Třebové jsou kvůli ledovce nesjízdné úseky silnic mezi Křenovem a Jevíčkem, Městečkem Trnávka a Křenovem, z Jaroměřic do Šubířova a z Jevíčka do Bělé u Jevíčka. Uzavřené jsou rovněž silnice kolem Poličky z Nedvězí na Trhonice, z Trpína na Hlásnici a z Vitějevsi do Svojanova a Bohuňova. 

9:34
3. 12. 2018

Kraj Vysočina: Na Vysočině od neděle místy prší, silnice jsou kvůli ledovce sjízdné se zvýšenou opatrností. Nejpostiženější jsou Žďársko, Třebíčsko a Havlíčkobrodsko. Zavřené jsou dočasně dvě silnice třetí třídy mezi obcemi Police na Třebíčsku a Vysočany na Znojemsku a mezi vsí Hluboká a Radostnínem na Havlíčkobrodsku. Hasiči odklízeli asi na dvaceti místech stromy ze silnic, ve dvou případech řešili problém se spadlými dráty elektrického vedení. U Horního Studence na Havlíčkobrodsku narazilo do spadlého stromu osobní auto, nikdo se nezranil.

09:30
3. 12. 2018

Liberecký kraj: Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovaly v pondělí ráno popadané stromy. Do 08:00 zasahovali hasiči u téměř 30 takových událostí. Po 5:30 hasiči vyjížděli do Všelibic na Liberecku, kde kmen zatarasil silnici 27715. Dočasně uzavřena byla také místní komunikace U Kříže - Dupanda v Pěnčíně na Jablonecku a pro nákladní auta více než kilometrový úsek silnice 2935 v Roztokách u Jilemnice, kde bylo několik nahnutých stromů nad vozovkou. V horských oblastech Semilska a Jablonecka pak komplikovala provoz na silnicích nižších tříd zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

8:57
3. 12. 2018
!

Česká Třebová: Námraza na troleji komplikuje provoz elektrických vlaků v okolí České Třebové. Ve směru na Brno už se podařilo obnovit provoz po jedné koleji.

8:45
3. 12. 2018

Expert radí: Pokud je na vozovce čistý led, ideálně ovladatelné vozidlo je do rychlosti maximálně 30 km/h. „Není ostudou si připadat za volantem v tuto chvíli jako šnek. Doporučuji zachovat chladnou hlavu, je zapotřebí se soustředit, dobře sedět, pevně držet volant. Dělat všechny pohyby plynule, včas podřazovat, sledovat chování vozidla a číst vozovku před sebou,“ radí Libor Budina, manažer Road Safety Autoklubu ČR. „Je vhodné udržovat si bezpečný odstup od předem jedoucích vozidel, alespoň dvojnásobný, než je pravidlo dvou sekund,“ dodává expert.

8:28
3. 12. 2018

Brno: Doprava v Brně se vrací k běžnému provozu. Všechny linky jely po osmé ráno už bez omezení se zpožděním do deseti minut

8:26
3. 12. 2018
!

Jihomoravský kraj: Záchranáři od časného rána vyjížděli k autonehodám. U Kobylí na Břeclavsku se srazila dvě osobní auta, z nichž jedno pak začalo hořet. Lehce se zranili tři lidé. Další dvě auta havarovala u Vavřince na Blanensku, jednoho zraněného odvezla sanitka do nemocnice.

8:25
3. 12. 2018

Jihomoravský kraj: Ledovka v noci způsobila na jižní Moravě kalamitu v dopravě, kritická byla situace hlavně v západní části kraje. Autobusové linky mají zpoždění až 30 minut, regionální vlaky do 15 minut, uvedla kolem osmi ráno na svém webu společnost Kordis, která koordinuje integrovaný dopravní systém v kraji. Před ledovkou varují také silničáři, většina silnic druhé a třetí třídy je sjízdná jen se zvýšenou opatrností, dálnice jsou mokré po chemickém ošetření, v kraji dál mrholí.

7:55
3. 12. 2018

Královéhradecký kraj: Na části silnic na Rychnovsku hrozí náledí a na cestách ve vyšších polohách Orlických hor je slabá vrstva sněhu krytá posypem. Zbytky rozbředlého sněhu ležely dnes ráno na silnicích nižších tříd na Jičínsku a v Krkonoších. Ostatní silnice v Královéhradeckém kraji byly po dešti mokré a s opatrností sjízdné. Teploty se ráno pohybovaly od nuly do tří stupňů Celsia. Vyplývá to z informací silničářů a meteorologů v kraji.

V pondělí by mělo být v hradeckém kraji zataženo s občasným deštěm, místy se mohou objevit mlhy. Teploty by se měly přes den pohybovat od šesti do devíti stupňů Celsia, na severovýchodě a východě kraje od tří do šesti stupňů.

7:52
3. 12. 2018

Pardubický kraj: Dva kamiony kvůli ledovce uvízly na Šedivci. Povolán byl sypač. Hasiči kamiony vytáhli a po posypání vozovky oba kamiony odjely.

Ledovka uvěznila dva kamiony na Šedivci. Na pomoc jim vyrazil sypač.
7:50
3. 12. 2018

Olomoucký kraj: Ledovka překvapila i silničáře. U města Tovéř havaroval sypač! Informovali o tom hasiči, nehoda se naštěstí obešla bez zranění.

Kvůli ledovku na Olomoucku havaroval sypač. Kvůli ledovku na Olomoucku havaroval sypač.
7:44
3. 12. 2018

Pardubický kraj: V noci na pondělí na silnici z Jablonného nad Orlicí směrem na Bystřec havaroval autobus. Kvůli ledovce se tam nemohl dostat ani jeřáb, který měl autobus vyprostit. V autobuse cestovaly dvě děti, které byly v pořádku. Čekalo se na silničáře a jejich posyp. Autobus se poté podařilo vyprostit.

Na Pardubicku kvůli ledovce havaroval autobus. Na Pardubicku kvůli ledovce havaroval autobus. Na Pardubicku kvůli ledovce havaroval autobus.
7:32
3. 12. 2018

Olomoucký kraj: Silnice mohou ráno namrzat i v ostatních částech Olomouckého kraje. Řidiči by proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. Správci silnic už v neděli odpoledne poslali do terénu sypače, s jejichž pomocí vozovky předem chemicky ošetřili, aby na nich večerní a noční déšť nenamrzal. Z ranního hlášení dispečerů údržby silnic vyplývá, že silnice jsou zatím sjízdné.

Na Jesenicku a Šumpersku v noci místy sněžilo, takže na vozovkách jsou ve vyšších polohách také zbytky rozbředlého sněhu či vrstva ujetého sněhu s posypem. Na Olomoucku, Prostějovsku a Přerovsku jsou vozovky po vydatném chemickém posypu zpravidla holé a mokré. V okolí Moravského Berouna na Olomoucku je rozbředlý sníh Na mnoha místech Olomouckého kraje mrholí a řidiči musí počítat také s častými mlhami. Opatrní by měli být i lidé, kteří ráno pěšky vyrazí do ulic měst a obcí. Chodníky mohou být po nočním dešti namrzlé.

7:30
3. 12. 2018
!

Olomoucký kraj: Na nebezpečnou ledovku si ráno musí dát pozor řidiči v Olomouckém kraji, který v neděli odpoledne zasáhly dešťové přeháňky a prochladlé vozovky začaly namrzat. Ledovka se vytvořila například na některých silnicích v okrese Šumperk. Velká opatrnost je na místě i při řízení automobilů v ostatních částech Olomouckého kraje. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Ledovka pokrývá například silnici číslo 35 z Mohelnice směrem na Moravskou Třebovou, a to v úseku dlouhém 18 kilometrů. Kluzká silnice je ve stoupání neprůjezdná pro vozidla těžší než 3,5 tuny. U obce Gruna tam časně ráno havaroval nákladní automobil.

7:20
3. 12. 2018
!

Pardubický kraj: Ve východní části Pardubického kraje je na silnicích často náledí. Na Svitavsku a Orlickoústecku jsou některé úseky uzavřené. Vlaky mají zpoždění.

7:15
3. 12. 2018

Vysočina: Na Vysočině v noci na pondělí pršelo, silnice jsou kvůli ledovce sjízdné se zvýšenou opatrností. Nejpostiženější je Žďársko, problémy jsou však i jinde. Zavřená je několik kilometrů dlouhá silnice třetí třídy mezi obcemi Police na Třebíčsku a Vysočany na Znojemsku, kam se v noci nedostal ani sypač, řekl dispečer krajské správy Roman Hubený.

Hlavní tahy jsou po ošetření mokré, na silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva sněhu posypaná drtí. Výstraha meteorologů před silnou ledovkou platí do dnešního poledne. V neděli odpoledne a v noci na dnešek na Vysočině pršelo, teploty se k ránu pohybovaly od minus tří do jednoho stupně Celsia. Na nesjízdné úseky někde upozorňovali řidiči. „Kolem 110 sypačů jezdilo celou noc,“ uvedl dispečer.

7:13
3. 12. 2018

Moravskoslezský kraj: Zledovatělý sníh, mlhy i silný vítr mohou dnes působit problémy řidičům na Bruntálsku, silnice jsou tam sjízdné se zvýšenou opatrností. Především ve vyšších polohách na komunikacích ošetřovaných inertním posypem může ležet zledovatělá vrstva sněhu. Vyplývá to z informací silničářů.

Hlavní tahy v kraji jsou ale většinou holé a mokré, převážně sjízdné bez většího omezení. Meteorologové očekávají na většině území občasný déšť nebo přeháňky, zpočátku i mrznoucí, a může se tak tvořit ledovka. Nejvyšší denní teploty by měly dosáhnout osmi stupňů Celsia.

7:11
3. 12. 2018

Jihočeský kraj: Silnice na Jindřichohradecku jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, mrholí a tvoří se tam náledí a ledovka. Ostatní silnice v Jihočeském kraji jsou sjízdné. Uvedla to dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Kateřina Řepová.

Na Jindřichohradecku vyjíždělo mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní 15 aut silničářů, v ostatních jihočeských okresech silničáři nevyjížděli. „Na Blatensku je teplota až kolem sedmi stupňů, myslím, že bude postupně stoupat a i to Jindřichohradecko se zklidní,“ řekla Řepová.

Teploty v kraji se aktuálně pohybují od minus jednoho stupně do plus sedmi, je převážně zataženo s dešťovými přeháňkami. Podle meteorologů bude oblačno až zataženo s občasným deštěm po celý den. Nejvyšší denní teploty budou od osmi do 11 stupňů. Na Šumavě bude vítr s nárazy kolem 15 metrů za sekundu.

7:09
3. 12. 2018

Zlínský kraj: Silnice ve Zlínském kraji mohou ráno místy namrzat. Vozovky v regionu jsou po chemickém ošetření převážně mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Silnice ve vyšších polohách Bílých Karpat mohou být zledovatělé, s ledovkou musejí řidiči počítat například v okolí Bojkovic a Komni na Uherskohradišťsku. Dopravu na mnoha místech kraje komplikují i mrholení a mlhy, které snižují dohlednost. Vyplývá to z aktuálních informací zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic ČR.

V regionu je převážně zataženo až oblačno, místy vane slabý vítr. Teplota se ráno pohybovala od minus dvou do plus tří stupňů Celsia. Odpolední maxima by podle předpovědi měla dosáhnout šesti stupňů Celsia. Přes den bude zataženo, zpočátku s deštěm a lokální možností tvorby ledovky. Vát bude slabý, během dne mírný jižní až jihozápadní vítr.

7:07
3. 12. 2018

Liberecký kraj: Dopravu v Libereckém kraji zkomplikovaly ráno popadané stromy, hasiči je přes noc odstraňovali na více než 20 místech. „Vyjížděli jsme napříč celým krajem,“ uvedla operační hasičů v Liberci. V horských oblastech Semilska a Jablonecka je na silnicích nižších tříd zledovatělá či ujetá vrstva sněhu krytá posypem, vyplývá z informací na dopravním webu. Místy ráno mrholilo a teploty byly mezi nulou a třemi stupni Celsia, ve Frýdlantském výběžku bylo nad pěti stupni.

Některé silnice byly ráno kvůli popadaným stromům uzavřené. Po 5:30 hasiči vyjížděli do Všelibic na Liberecku, kde kmen zatarasil silnici 27715. Dočasně uzavřena byla také místní komunikace U Kříže - Dupanda v Pěnčíně na Jablonecku a pro nákladní auta více než kilometrový úsek silnice 2935 v Roztokách u Jilemnice, kde bylo několik nahnutých stromů nad vozovkou. „Přes noc jsme měli 21 výjezdů ke stromům,“ dodala operační hasičů.

7:05
3. 12. 2018

Brno: Městskou hromadnou dopravu v Brně v noci komplikovala námraza na trolejích a ve výše položených částech města také zledovatělá vozovka. Brzy ráno navíc kvůli přepálené troleji nevyjížděly tramvaje z vozovny Pisárky. Kolem 5. ráno se podle webu Dopravního podniku města Brna podařilo dopravu uvolnit, lidé ale mají i nadále počítat s nepravidelnostmi na tramvajových linkách.

Silničáři v Brně ráno poslali do terénu všech 21 sypačů a spotřebovali přes 100 tun soli. „Komunikace v naší správě jsou nyní po chemickém posypu holé a mokré. Pro řidiče doporučujeme i nadále opatrnou jízdu, a to především na bočních komunikacích, které nejsou v naší správě a kde dosud nemusela údržba proběhnout,“ uvedl Leoš Chasák z Brněnských komunikací. Opatrní by podle něj měli být i chodci.

7:01
3. 12. 2018
!

Jihomoravský kraj: Kalamita v Jihomoravském kraji zasáhla v podstatě celý kraj. Největší potíže byly nad ránem v částech Brněnska, Vyškovska a Blanenska, například na Drahanské vrchovině, kolem Tišnova, Černé Hory a Boskovic a místy i na Znojemsku.

7:00
3. 12. 2018

Česko zasáhla v pondělí ráno ledovka, pro řadu řidičů, ale i chodců to znamená významné komplikace při cestě do práce nebo do školy. Situaci na Blesk.cz sledujeme online.

jana999 ( 3. prosince 2018 11:30 )

tak v pardubicích nabírají vlaky zpoždění za každého počasí.

Zobrazit celou diskusi