Policisté na jižní Moravě řešili v úterý kvůli počasí skoro 200 nehod. Zranilo se při nich přes 20 lidí. Dnes už byli u sedmi nehod. Nejvážnější nehoda na jižní Moravě se v úterý stala na 220. kilometru dálnice D1, kde se srazilo 15 aut. „Žádné z nehod neměly tragické následky. Některé z nich se staly kvůli tomu, že řidiči sledovali jinou nehodu a nabourali,“ uvedla mluvčí jihomoravské policie Andrea Cejnková.

Složitá situace panovala také dlouhé hodiny na 173. km dálnice D1 ve směru na Prahu, kde se vytvořila kolona asi dvaceti odstavených vozidel, a také na 207. km ve směru na Brno.

„V obou případech museli řidiči sanitek volit příjezd na místo v opaném směru a pacienty museli zdravotníci předávat přes středová svodidla,“ řekla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Daleko nejhorší zůstává situace na 99. km D1 na Vysočině. Více čtěte ZDE

Sanitky vyjížděly nepřetržitě

Zranění dvou lidí na 173. km byla pouze lehká, oba muži byli ošetřeni a následně transportováni do traumacentra Fakultní nemocnicie v Brně- Bohunicích. Daleko horší následky měla havárie na 207. kilometru. Jeden z pasažérů utrpěl vážné poranění hrudníku a nohy.

„Přivolaný lékař mu poskytl kompletní přednemocniční péči včetně zajištění dýchacích cest a napojení na řízenou plicní ventilaci a posádka jej transportovala na urgentní příjem FN v Bohunicích,“ upřesnila Kropáčková. Dalších šest lehce zraněných pacientů převezly sanitky ve spolupráci se zlínskými záchranáři do nemocnic v Brně a Vyškově.

Vůbec nevyjíždějte, varuje policie!

Situace na silnicích se po krátkém uklidnění začala stávat neudržitelnou opět v úterý po setmění. Na jižní Moravě začalo totiž zase sněžit, někde prší a namrzají vozovky. V Brně mrholí a poprchává, tvoří se ledovka.

Policisté ohlásili více než 140 výjezdů k dopravním nehodám. Během noci uzavřela dálnici D2 na 9. kilometru z Brna do Lanžhota havárie kamionu. Auta bourala i na 168. a 189. kilometru D1. Silniční apokalypsu jen podtrhl převrácený kamion na 224. kilometru D1 ve směru na Brno. Problémy narůstají s tvořící se ledovkou. Nesjízdná je část vedlejších okresních silnic.


Veřejná doprava je v rozvratu

Koordinátor věřejné hromadné dopravy na jižní Moravě, KORDIS, vyhlásil ve 22.45 na území celého Jihomoravského kraje kalamitní stav. „V celém kraji je velké množství dopravních nehod a uvíznutých kamionů. Zcela nesjízdná je dálnice D1 mezi Brnem a Vyškovem, a to v obou směrech,“ oznámili dopravní dispečeři. 

Sjízdná nebyla ani silnice I/50 v úseku mezi Slavkovem a Holubicemi. „Některé rychlíky budou mimořádně obousměrně zastavovat v Rousínově na Vyškovsku, což má pomoci zajistit dopravu do města,“ uvedli dispečeři KORDISu. Ve středu ráno byly již silnice s velkou opatrností většinou sjízdné. Leží na nich ale rozbředlý sníh.

Kamiony a auta ucpaly Brno

Nejhorší situace byla na Brněnsku, Vyškovsku, Blanensku a v okolí Kyjova. S potížemi se potýkala i brněnská MHD. Město bylo částečně paralyzováno kvůli odklonu dopravy z dálnic. Řada kamionů i osobních aut rozkopanou moravskou metropoli ucpala. „Kvůli dopravnímu kolapsu na dálnici a vedení objížděk přes město nabraly některé linky MHD až hodinové zpoždění,“ informoval dopravní podnik.

Fotogalerie
19 fotografií