Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Máslo o prázdninách až za 60 korun?! Na 30 Kč za kostku zapomeňte, říkají ekonomové

Autor: Jakub Tomek - 
2. července 2018
09:25

Češi, připravte se na novou máslovou krizi! Kostka se brzy může vyšplhat až přes 60 korun! Takové varování vysílají ekonomové. Nejsme v tom sami, máslo zdražuje v celé Evropě. A hned tak se prý na někdejší ceny kolem 30 či 40 korun nevrátí.

Ještě v dubnu bylo máslo k mání většinou kolem 45 korun, dnes už ale opět zdolalo hranici 50 korun. „V druhé polovině letošního roku nás velmi pravděpodobně čeká další »máslová krize«. Jen mezi dubnem a květnem letošního roku zdražilo máslo v ČR o 7,5 procenta. Meziročně se pak v květnu cena zvýšila bezmála o 20 procent,“ vysvětluje ekonom Lukáš Kovanda.

Růst ceny másla, a to napříč Evropou, podle něj znovu začal letos v únoru a už během srpna patrně přesáhne loňská absolutní maxima. Právě tehdy v rámci »máslové krize« mnohé české domácnosti v obavě z dalšího zdražování cpaly máslo do mrazáků a pro to zlevněné o pár korun byly ochotny se v supermarketu porvat.

Podobná situace se bude zřejmě opakovat letos od druhé poloviny léta,“ předpokládá Kovanda. V Evropě totiž panuje velká poptávka po mléčných výrobcích a krávy přitom dojí méně, než se čekalo.

Za »máslové krize« může dřívější tažení výživových specialistů proti tučným mléčným výrobkům. „Když někdo nezodpovědně lidem říká, že tučné mléko a tučné výrobky jsou nezdravé, tak reakce výrobců byla taková, že se začalo vyrábět méně tučné mléko,“ vysvětluje agrární analytik Petr Havel.

Názory se ale změnily, lidé vyžadují vyšší obsah tuku, jenže krávy o tom nelze »přesvědčit « tak rychle. „Zemědělci chovají k dojení zejména holštýnský skot, což jsou černobílé krávy, které mají v letních měsících řidší mléko než v zimě právě kvůli nízkému obsahu tuku,“ řekl Blesku Havel. A podle něj se situace hned tak nezlepší.

To samé se bude opakovat za rok, za dva, za tři roky, do doby, než zemědělci nepřešlechtí současný chov. Ale zemědělci nejsou motivováni, aby se soustředili na tuk,“ míní Havel.

Štrůdl jako luxus?

Jen ti, kteří na nějakou tu korunu nehledí, si asi brzo budou moci dovolit jeden z nejběžnějších českých moučníků. „S mírnou nadsázkou lze říci, že pořádný poctivý štrúdl se stane luxusním zbožím pouze pro bohaté,“ míní ekonom Lukáš Kovanda. Cena jablek totiž v červnu zlomila historický rekord.

Kilogram jablek se poprvé v dějinách prodával průměrně za více než 43 korun. Dosavadním rekordem byla cena ze srpna 2013, kdy to bylo zhruba 41,80 koruny,“ vysvětluje Kovanda. Důvodem »jablečné krize« je nedostatek tohoto nejběžnějšího ovoce. Ten zapříčinila loňská neúroda napříč Evropou, kterou mají na svědomí jarní mrazy. Ceny jablek klesnou na přelomu srpna a září, kdy se čeká bohatá sklizeň.

agfor ( 2. července 2018 12:19 )

Majiteli MADETY, Teplému, nějak zachutnala přemrštěná cena té odporné hmoty, kterou drze vydává za máslo.

fouk.si ( 2. července 2018 12:14 )

Přesně jak píšete, pokud se budou o máslo rvát, bude zdražovat. Bez másla se klidně obejdu, klidně ať si ho narvou do pr...dele.

Deneček ( 2. července 2018 11:49 )

Tvoje rodiče se tam otáčí pořád dokola.

istyl ( 2. července 2018 11:01 )

a vy zase zapomente, ze to budu kupovat...

naidka ( 2. července 2018 09:27 )

Bububu, Bleskáči, aspoň budete mít zase o čem psát.

Zobrazit celou diskusi