Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Na Ištvana! Volá po rozsudku nad Nečasovou Benda a chce kárné řízení

Poslanec Marek Benda (ODS)
Poslanec Marek Benda (ODS)  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl)
Autor: bru/ČTK - 
17. června 2016
13:09

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měli podle poslance Marka Bendy (ODS) poté, co dnes soud znovu zprostil Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) a tři bývalé zpravodajce viny v případu zneužití Vojenského zpravodajství) zahájit kárné řízení s olomouckými žalobci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgerem.

Benda požaduje, aby se kárné řízení týkalo kromě olomouckého vrchního státního zástupce Ištvana a dozorujícího Bajgera i dalších žalobců, kteří se ve věci angažují. „Každá osoba v rozhodující pozici musí za své činy odpovídat a já vyzývám, aby se zodpovídali ti, kteří se pokusili na základě vymyšlených konstrukcí svrhnout legitimní vládu a jejího premiéra,“ uvedl Benda v prohlášení.

Ištvan dnes řekl, že důležitější je pro něj názor odvolacího soudu, který dal dřív žalobě za pravdu. Výzvy k odchodu či zahájení kárného řízení nechtěl komentovat. „Já takové reakce vůbec nekomentuji, protože k takovým komentářům není žádný důvod. Odvolací soud v této věci rozhodoval, argumentaci státního zástupce dal za pravdu, takže musíme opět čekat na rozhodnutí odvolacího soudu. To není o tom, jestli je to výhra nebo prohra. Soudkyně má na to nějaký názor, který byl již dvakrát odvolacím soudem označen jako nesprávný. To je podstatné pro tuto věc,“ řekl.

Olomoučtí žalobci v kauze odvolacímu soudu pravděpodobně navrhnou výměnu soudkyně Heleny Králové, řekl dnes zpravodajskému webu Českého rozhlasu náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Pavel Komár. Podle něj se soudkyně neřídila závaznými pokyny odvolacího Městského soudu v Praze. „Je předčasné o tom hovořit, počkejme na odůvodnění odvolání. My podáme odvolání, odvolací soud rozhodne. Myslím, že takové procesní záležitosti je v tuto chvíli předčasné komentovat. Nepochybně je to možnost, ale rozhodnutí bude v každém případě na odvolacím soudu,“ řekl Ištvan.

Kauza začala před třemi lety zásahem na Úřadu vlády ČR a vedla k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Nagyová, kterou si později Nečas vzal za manželku, i tři bývalí zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek vinu od počátku odmítají. Obžaloba tvrdí, že bývalá ředitelka Nečasova kabinetu Nagyová v roce 2012 nezákonně zaúkolovala tajnou vojenskou službu, aby sledovala tehdejší Nečasovu manželku.

„Ze všech tehdy vznesených obvinění nebylo do dnešního dne soudem potvrzeno ani jediné. Naopak stát zaplatil vysoké odškodné za nezákonné vazby tří bývalých poslanců,“ uvedl Benda. Nečas a další lidé jsou podle něj již tři roky vláčeni po soudech a skandalizováni uniklými nebo přehrávanými odposlechy jen kvůli tomu, že lidé odpovědní za zásah se mohli své odpovědnosti vyhýbat.

Samo ( 27. dubna 2017 22:58 )

Vy levicoví hlupáci, co nemáte ponětí o fungování práva v normálních zemích, se tady navážíte do soudkyně Králové, že 2x osvobodila Nagyovou. Soudkyně Králová měla správný právní názor v tom, že Nagyová nemohla spáchat trestný čin zneužití pravomocí ve vztahu k vojenské rozvědce, protože žádné pravomoce k vojenské rozvědce neměla. A tvrzení Ištvána, že měla motiv, je úplně trapné z jiného pohledu. Celý tento soudní spor vznikl právě z Ištvánova motivu pomstít se Nečasovi za to, že jako premiér tlačil na zrušení Olomouckého vrchního státního zastupitelství.

janek88 ( 15. srpna 2016 17:36 )

Helena Králová je vysoce nebezpečná psychopatická soudkyně, po mém odvolání mi trest ještě úmyslně přitížila i přesto že jsem se pošozené omluvil a svého činu jsem litoval a prosil jsem jí o odpuštění trestu z důvodu hledání zaměstnání. Tato soudkyně zločince osvobozuje a nesmysly trestá nepřiměřeně, hanba tomuto psychicky narušenému člověku!!!!!!! smaž se v pekle ty kurvo soudní, kéž by sis to přečetla za to jak si mi zničila život!!!!!

mirkazam ( 20. července 2016 09:03 )

Tato trpěná figura... místo aby byl potichu,a byl rád,že to jeho dvacetileté vysedávání ve sněmovně je trpěné,tak pan chytrolín ještě bude blbě camrat a vystrkovat růžky.Chce kárné řízení ?? Že by se to týkalo jeho osoby ??

nick55 ( 19. července 2016 13:29 )

Z toho vychcánka Bendy se mi dělá špatně jen ho vidím. A co si taky vzpomenout na Sobotku a jeho šikovné penzijko ve formě platu 160 mil.ročně který pobíral jeho náměstek Z. Hrubý ještě na ministerstvu financí ? Sám měl v té době plat cca 100 tis. měsíčně - proč ho tam držel ?? Kejvací želé Sobotka je taky křišťálově čistý, co ?? Bruselu leze do zadku, až se to tady posere, tak vezme kramle i s celou famílií, po nás potopa, protože si nahrabal bokem.. jak už tu psal někdo níže, být mladší, tak emigruju Jo, chtělo by to vyplavit ten Augiášův chlív, plný mafiánů a zbohatlíků - Gross to má za sebou, tak na řadě je Topolánek, Nečas, Sobotka, Langer, Palas, Chovanec a další - včetně jejich poskoků

st.rec ( 18. června 2016 12:15 )

Plzeňská fuckulta opět promluvila

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa